Federico Cardona va néixer a Maó el 1933, on moriria el 2011. Director d'una agència consignatària del port de Maó que té més de 125 anys d'activitat, va ser el consignatari d'importants companyies navilieres i de creuers turístics.
Federico J. Cardona Trémol va néixer a Maó el 10 de maig de 1933. El seu avi, Federico J. Cardona Alimundo, havia fundat l'empresa el 1883, i establí els magatzems i l'oficina en un edifici al peu de l'antiga rampa de l'Abundància, on tramitava documentacions de trànsit de vaixells i mercaderies, sobretot ultramarins, amb el nom d'Agencia de Aduanas y Transportes del señor Federico J. Cardona Alimundo, la qual va dirigir personalment fins a la seva mort, esdevinguda el febrer de 1925. La seva vídua, Maria Thomas Robert, dirigí l'empresa fins que va poder fer-se'n càrrec el seu fill, Federico J. Cardona Thomas, el 1934.
Cardona Thomas, nascut el 24 de juny de 1903, posseïa el títol d'enginyer de telecomunicacions. Dirigí l'empresa poc temps, ja que en esclatar la Guerra Civil fou destinat a la península, on moriria amb el grau d'alferes de complement. Un cop la mort va ser declarada de forma oficial, ja que el cos mai no va aparèixer, l'empresa adoptà per segona vegada el nom de Viuda de Federico J. Cardona, aquesta vegada sota la direcció d'Àgueda Trémol Orfila, que s'havia casat amb Cardona Thomas i era mare dels seus dos fills, Federico J. i Pere Lluís, i d'una filla en camí, María Milagros. Àgueda Trémol va mantenir el negoci familiar amb l'ajuda d'un apoderat, Antoni Pau Llabrés, que va ensinistrar Federico J. perquè quan aquest arribés a l'edat i la preparació suficients, en fos el director, la qual cosa que no s'esdevingué fins el 1958, quan va complir 25 anys.
Cardona Trémol va cursar el batxillerat a l'Institut de Maó, però ja amb catorze anys entrà a treballar a l'agència. Va seguir estudis de peritatge mercantil per lliure i s'examinava a Palma. En aquells dies les descàrregues dels vaixells se seguien fent de manera manual i es contractaven persones per a aquesta feina. Les descàrregues podien durar tres dies i els jornals que pagava l'agència eren un alleugeriment econòmic per a moltes famílies. L'etapa de direcció de Cardona Trémol, un home amb do de gents, espontani, afable i coneixedor del seu treball, va propiciar el llançament de l'empresa consignatària. Des del primer moment Federico J. es va interessar pel transport marítim, els números i l'activitat portuària, que li va servir d'aprenentatge empresarial. Va viure la transformació del transport marítim amb el pas dels motovelers als vaixells de buc metàl·lic, l'arribada dels contenidors i els sistemes nodals, l'embarcament dels passatges al vapor fins als moderns ferris i els ropax, així com l'auge dels creuers turístics i els canvis portuaris.
Cardona Trémol va mecanitzar els treballs portuaris, envoltant-los de major seguretat i d'extraordinària rapidesa, introduí l'electrònica a les oficines i va veure l'arribada d'Internet amb totes les múltiples aplicacions. Federico J. consolidà la Companyia Trasmediterránea com a client fix de l'agència. La Naviera Mallorquina, pel seu costat, també treballava amb Cardona. Introduí vaixells nous amb buc d'acer, que feien les travessies Vilanova i Geltrú-Palma-Maó i va construir tres unitats de tipus ro-ro, que permetien l'embarcament i el desembarcament sobre rodes. La Naviera Mallorquina va passar a ser controlada per Trasmediterránea, del grup March, i el 1978 va ser adquirida per l'Estat, quan necessitava ser modernitzada amb inversions que no havien fet els propietaris. Actualment l'Agència Cardona té al seu càrrec l'estiba i l'agència de càrrega d'Acciona, després que aquesta comprés Trasmediterránea. L'empresa s'ha imposat sobre la competència en tots els aspectes: cabotatge, creuers, etc. Entre les operacions realitzades destaca les consignacions dels primers creuers turístic i la del petrolier "Castillo de Salvatierra" el 1983, el vaixell més gran que ha entrat al port de Maó, ja que desplaçava 138.959 tones i feia 334 metres d'eslora i 55 de mànega. Necessità quatre remolcadors per maniobrar i la seva estada va suposar a l'Empresa Nacional Elcano una despesa superior als 20 milions de pessetes.
Cardona Trémol va crear una secció de transport de paqueteria en un magatzem del polígon industrial de Maó, després de deixar lliure la planta baixa de l'edifici del port. En l'actualitat són consignades les arribades de vaixells tancs portadors de diversos combustibles i de carregaments especials; una extensió de l'oficina central instal·lada en un cobert situat al moll des Cós Nou atén aquest tipus de vaixells. L'empresa va arribar a tenir vint empleats fixos, encara que el nombre de treballadors eventuals és molt més gran a causa dels contractes puntuals que l'agència fa amb motiu dels múltiples serveis que ofereix al port.
Cardona es va casar amb Maria Rosa Oliveras, i del matrimoni van néixer dues filles: Maria Neus i Maria Rosa, que van assumir la direcció de l'empresa a partir del 1995, quan l'empresari es va jubilar. En aquesta data l'empresa familiar es va dividir en dues societats de les que Cardona en fou nomenat president del Consell d'Administració: Federico J. Cardona Trémol, SL, dedicada a la consigna i estiba de vaixells, i Sucesores de Agència Cardona, SL, dedicada als transports de mercaderies, aquesta darrera sense activitat des del 2005.
Cardona Trémol ha format part durant vint anys de totes les juntes directives de l'Associació Patronal d'Empresaris Marítims de les Balears (APEAM), i n'ha ocupat els càrrecs de vicepresident i en dues ocasions de president en funcions. El 1983 l'empresa va complir el seu primer centenari i fou homenatjada en un sopar de gala, així com per l'Associació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), per ser una de les empreses més antigues de les Balears, i va rebre la Insígnia d'Or i Brillants de la Naviera Mallorquina, SA. El 2002 va rebre el Llaüt de Plata d'APEAM, el 2003 el reconeixement de CAEB com a empresa distingida, i el 2007 el reconeixement de la Cambra de Comerç i Indústria de Menorca. L'empresari morí a Maó l'11 de juny de 2011.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.