El proper 11 de juliol està previst iniciar les activitats de la XV convocatòria dels Cursos d'Estiu de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei. Després d'una aturada o interrupció d'un any, volem recuperar una activitat acadèmica i cultural que permetrà, al llarg d'una setmana, que Menorca novament es converteixi en un espai universitari i de convivència cultural d'alta qualitat.
La UIMIR reneix amb la voluntat d'ofertar una proposta acadèmica que tengui l'illa de Menorca com a marc geogràfic excepcional. Del dia 11 al 15 del proper mes de juliol, els estudiants universitaris menorquins i d'altres indrets, així com també els professionals i ciutadans menorquins, podran gaudir de les exposicions acadèmiques impartides per professors especialitzats en cadascuna de les temàtiques proposades com a cursos o tallers.
El Claustre del Carme de Maó, amb les seves dependències obertes a la ciutat, conjuntament amb d'altres espais de la nostra illa, es convertiran durant una setmana en llocs de trobada intel.lectual i científica entre alumnes i professors. Les temàtiques objecte d'estudi són variades, actuals, d'importància científica, i alhora relacionades, directament o indirectament, amb problemes de la realitat menorquina.
La lliçó inaugural, que amb el suggestiu títol "El culte a la natura: una nova religió" impartirà el Dr. Salvador Giner, catedràtic emèrit de Sociologia de la Universitat de Barcelona i President de l'Institut d'Estudis Catalans, iniciarà una programació de nou cursos d'estiu, adaptats tots ells a les noves i variades exigències socials i científiques del món universitari.
Fidels al concepte "universitat" per un costat, i convençuts per un altre que en la societat del coneixement les noves tecnologies són un imprescindible factor de creixement social, les temàtiques a estudiar són diverses, ja que van des de dos cursos de clara tendència tecnològica fins a un curs-taller de "cuinar en temps de crisi", passant per l'estudi del metabolisme de nuclis urbans aplicat a Menorca, o l'anàlisi dels indicadors per a un desenvolupament sostenible des d'una perspectiva teòrica i pràctica.
Entre els cursos de perfil més tecnològic, un va adreçat als docents i professors, que tindran l'oportunitat d'assistir a un curs-taller al voltant de l'ús didàctic dels recursos TIC en l'àmbit de l'aula. L'altre curs tecnològic està pensat per a les persones interessades en el món de la cultura, que gaudiran de l'oportunitat de conèixer les possibilitats de les TiCS com estratègia de futur en la gestió cultural.
La UIMIR vol ser també una oportunitat per aportar noves perspectives i reflexions al voltant de la realitat de Menorca, i amb aquest objectiu s'ha programat un curs que aproparà als assistents el problema del patrimoni cultural arqueològic. Com protegir el nostre patrimoni prehistòric i com donar-lo a conèixer són temàtiques que ens poden ajudar a aconseguir que la nostra illa esdevingui, en un proper futur, en Patrimoni de la Humanitat.
És obvi que les nostres illes, per les seves especials característiques, tenen en la natura, en el territori i en el paisatge part important del seu patrimoni. I Menorca, amb vàries ciutats portuàries ben conegudes i una extensa façana marítima, que pot convertir-se en un important factor de desenvolupament, seran el centre d'atenció de dos cursos impartits pels millors coneixedors, nacionals i estrangers, d'aquestes temàtiques.
Un darrer curs orientat a l'estudi del turisme i la costa a partir dels diferents models geoambientals i territorials del paisatge associats a la litoralització, completa aquesta panoràmica presentació del que podríem anomenar els Nou Cursos de la UIMIR 2011.
La UIMIR és fruit, en aquesta ocasió, del treball conjunt de dos universitats de reconegut prestigi, la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Oberta de Catalunya, que conjuntament amb la direcció acadèmica de la UIMIR avalen la qualitat científica dels programes, dels cursos i de les activitats a realitzar.
És evident que la UIMIR no seria possible sense la voluntat i el compromís institucional de l'Ajuntament de Maó, el suport del Govern de les Illes Balears, la gestió de Consell Insular de Menorca, i l'Institut Menorquí d'Estudis. Però la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei tampoc existiria sense la vocació intel.lectual dels ciutadans i ciutadanes, que al llarg de la setmana del 11 al 15 del mes de juliol podran seleccionar i participar d'una oferta de cursos i tallers de variada temàtica i metodologia, tots ells acompanyats d'altres activitats lúdiques i culturals.
Amb l'esperança i el desig que la nova etapa sigui exitosa i beneficiosa per a tots, obrim les portes de la UIMIR no només als estudiants universitaris menorquins, sinó també a tots aquells ciutadans i ciutadanes que busquen informació, formació i discussió intel·lectual.
Benvinguts i benvingudes als cursos d'estiu la UIMIR de l'any 2011.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.