TW
0

Per fi ha arribat. Aquest divendres serà el moment anhelat per gaudir en directe del personal jazzista israelià Avishai Cohen; personalment, i per a molts, el concert més esperat dels darrers anys a Menorca. Però, d'on vénen aquestes ganes?

Ara fa dos anys, Avishai Cohen va haver d'anul·lar el seu concert programat a Menorca (dins el mateix festival de Jazz Obert) per motius -ara ho podem dir- d'esgotament durant la seva interminable gira. Durant el 2008 havia editat Gently Disturbed i Sha'ot Regishot, el seu novè i desè treball amb poc mesos de diferència, després d'haver enregistrat el directe de la Blue Note i de demostrar el seu gran talent compositiu amb At Home (2004) i Continuo (2006).

Anteriorment, Avishai ja tenia cinc treballs sota el seu propi nom i abans havia après tot el necessari per assumir aquest lideratge tocant al costat del mític pianista Chick Corea. A més de Corea, Cohen ha acompanyat, gravat o tocat amb diverses figures del jazz tan conegudes com Bobby McFerrin, Roy Hargrove, Herbie Hancock, Kurt Rosenwinkel, Nnenna Freelon i Paquito D'Rivera, quasi res!

La decepció de no poder venir va ser majúscula pels qui aquell any l'esperàvem amb ansietat. Però poc ens podíem esperar que en els dos anys posteriors, aquest fantàstic contrabaixista israelià sorprengués a tothom amb un disc com Aurora (2009) i la continuació d'aquest anomenat Seven seas (2011). I és que aquests dos últims treballs han suposat un punt i apart més que rellevant. Motivat en la joventut per la figura Jaco Pastorius, Cohen va depurar la seva tècnica fins convertir-se, sense cap mena de dubtes, en un dels baixistes més significatius de l'actualitat. És amb Aurora però, que ens descobreix també el seu talent com a cantant i, a més, acaba per construir el seu estil de jazz mestís.

Amb la seva música, Avishai torna a les arrels de la seva terra (Israel) cruïlla de cultures com l'hebrea i l'àrab, però també altres influències de l'orient mitjà, l'est d'Europa, Àfrica i Amèrica. I tot des d'una naturalitat i espontaneïtat que es fa familiar des de la primera audició. Qualitat que només poden aconseguir uns pocs genis de la música moderna.

És la meva opinió, tampoc no voldria exagerar, Avishai Cohen té tot el necessari per oferir-nos un dels millors concerts que haguem vist a Menorca. I arribat el moment pens que és una sort que aquell 2009 no pogués venir; tenint ara la possibilitat d'escoltar un dels millors compositors de jazz de l'actualitat, un dels millors contrabaixistes , en un moment de plenitud que no sabem si sabrà superar.