TW
0

Consell Insular de Menorca, bon dia? Hola, bon dia, em podria passar amb el Departament d'Ordenació del Territori, per favor? Ara mateix li passo (es sent una música de fons...). Hola, bon dia! Podria xerrar amb el tècnic responsable d'informar sobre les Declaracions d'Interès General (DIG) en agroturismes? Sí, ara mateix li passo. De part de qui? Sóc na Margaret Mercadal Camps, la tècnica contractada pel promotor de l'agroturisme. Hola, bon dia! El motiu d'aquesta trucada és per saber quan s'informarà de l'Interès General de l'agroturisme. Tècnic: Ara mateix tenim damunt la taula "molts" de projectes, però he de veure si els altres departaments han emès tots els informes corresponents. Jo: Quan ho podré saber? Tècnic: Truca d'aquí a uns 7-10 dies.

Passats els dies, torno a trucar i el tècnic em contesta que encara no ha tingut temps de mirar-ho. Jo li demano per favor que aquest agroturisme necessita la DIG ja que porta 8 anys en tramitació i el meu client vol aquest certificat que acrediti que pot desenvolupar l'activitat. Al cap d'una setmana, torno a trucar i el/la secretari/a que està de torn em diu que no s'hi pot posar. Uns dies més tard, intento de nou posar-me en contacte i, aquesta vegada, em diuen que no me pot atendre perquè ha sortit i així ja porto uns 3 mesos aproximadament.

Punt i a part

Quan tu vols convertir un "lloc" en agroturisme necessites la Declaració d'Interès General (DIG). Però aquest informe es basa en els informes, també favorables, de: Conselleria de Medi Ambient (Comissió de Medi Ambient, Departament Aigües Superficials, Departament Aigües Subterrànies, Departament Biodiversitat, Subcomitè Xarxa Natura 2000), Departament d'Agricultura, Departament de Patrimoni, Departament de Turisme, Departament d'Ordenació del Territori i, a més, els informes tècnic i jurídics de l'Ajuntament corresponent. I, quan tot això està, s'ha de sol·licitar després una petició d'instal·lació i obertura de l'activitat. I, un altre cop, l'expedient corresponent de l'Ajuntament cap al Consell Insular.

Punt i a part

El motiu d'aquest escrit és exposar i denunciar públicament els entrebancs que hem de viure els tècnics (contractats pels promotors) cada dia davant l'Administració Pública. El que no pot ésser és que el promotor porti 8 anys esperant que els diferents departaments emetin un informe. I, per respecte, no vull dir el nom dels nombrosos promotors que pateixen aquest calvari.

Des del passat mes de desembre sé que el Departament d'Ordenació del Territori té damunt la taula l'expedient de l'agroturisme pendent d'informar. El problema no és que porti 3 mesos sense informar, sinó que porta 8 anys més 3 mesos (i espera).

L'Administració ha de comprendre que ha de treballar per al ciutadà i no al revés. Aquesta petita sàtira passa a la vida real moltes vegades i de forma reiterativa (en podríem fer un llibre). L'Administració hauria de donar la mà a aquests inversors que ajuden, entre altres, a dinamitzar el camp de Menorca i no tancar-los la porta. Molts d'ells (i ho sé) ja no volen venir a Menorca, no perquè no sigui rendible sinó perquè consideren que és una pèrdua de temps, de diners i alguna vegada també de salut. Amb tot això, només demano, que l'Administració em deixi fer feina de forma correcta i que pugui oferir un servei de qualitat als meus clients.