TW
0

En el nostre món, avui, existeix una població beneficiària dels avanços de la ciència i la tecnologia, que viu en zones on es protegeixen i respecten els drets fonamentals del ser humà. Però, paral·lela, en els països del sud, viu una humanitat que no disposa de les condicions mínimes per a poder desenvolupar els seus drets com persones.

Si analitzem aquesta situació per gènere, és la dona la qual pateix, amb escreix, una major marginació i discriminació en l'atenció dels seus drets bàsics. Això és palès, sobretot, en els terrenys educatiu i sanitari. I queda reflectit en una dada: dels 1.300 milions de persones que viuen en l'absoluta pobresa, més del 70% són dones.

Davant aquesta situació, DELWENDE s'ha sensibilitzat amb la situació que sofreix la dona, i presta especial atenció a la realització de projectes que la incloïen en la formació acadèmica (Escola de Secundària i Batxiller per a dones en Dedougou, Burkina Faso), l'aprenentatge professional (Centre de Promoció de la Dona en Atakpamé, Togo), la formació integral com persones en igualtat real en la societat (Llar Femenina San José, Barcelona, Veneçuela i Alberg dones marginades en Zilina, Eslovàquia) i l'assistència mèdica matern infantil (Centre Mèdic Social, en Atakpamé, Togo). A més d'organitzar campanyes de sensibilització davant la situació d'especial opressió de la dona en el tercer món.

En l'àmbit sanitari, les dones dels països del tercer món afronten importants dèficits sanitaris que afecten a la seva vida i a la seva mort. Un terç de les malalties que sofreixen, entre els 15 i els 44 anys, estan relacionades amb l'embaràs, el part, l'avortament, el contagi amb el VIH i les malalties de l'aparell reproductor.

Informes de la OMS han revelat que, cada any, moren en aquests països al voltant de mig milió de dones per causes relacionades amb l'embaràs i el part.

En el camp de l'educació, també existeix una discriminació important per a la dona: més de dos terços dels 960 milions de persones analfabetes, són dones.

Situació que condiciona tota la vida de la dona, productiva i reproductiva, i condiciona la seva participació en la presa de decisions socials. L'educació incrementa la capacitat d'una dona de participar en la societat i de millorar la seva qualitat de vida. Possibilita que incrementi la seva productivitat i millori el seu accés a l'ocupació. I, encara que s'han produït avanços en aquest terreny en les dues últimes dècades, encara són majoria les nenes en la població infantil que no té accés a l'escola primària. Queda molt per fer.

Delwende creu que la participació de la dona, com protagonista del procés de desenvolupament, és essencial per a assegurar un futur més just de la humanitat.

Sense això, no hi ha possibilitat d'eliminar la pobresa, promoure un desenvolupament sostenible, i assegurar un control i un equilibri demogràfic. Estem, doncs, obligats a trobar un nou model de desenvolupament que neixi de la recerca de la justícia, que es recolzi en una trobada solidària i participatiu entre cultures, i que estableixi en l'equitat la base d'un desenvolupament respectuós, que col·loqui al ser humà en el centre i que asseguri el respecte i la igualtat tant per a l'home com per a la dona.