TW
0

El temps està boig. Tant li és fer fred d'hivern, com calor d'estiu i açò que estem en primavera. I és que, ja ho diuen; la primavera, la sang altera. És temps de canvis i de cebes... Sí, cebes. Capes i capes de roba (com si de cebes ens tractéssim) que llevam i posam com si res. Abrics i mànigues curtes, juntament amb paraigües i xancles, comparteixen escenari. Canvia la llum, el temps, la humitat i la pressió atmosfèrica, el cos ens demana un altre tipus de menjar, més líquids o inclús algun complement vitamínic. Dormim menys i tenim més ganes de sortir a totes hores i veure als nostres amics. És la malaltia de la primavera.

Normalment la primavera s'associa a una millora de l'estat d'ànim i l' increment dels comportaments socials o l'activitat sexual. Degut a l'augment de la radiació solar i els canvis meteorològics, algunes hormones es veuen afectades com la melatonina, la qual intervé en les emocions o la son, entre d'altres. Així com també la feromona, que també es veu afectada per l'augment de les hores de llum i açò també influeix en l' increment de les relacions sexuals. I és que, l'estrès, l' humor o la fertilitat estan relacionades amb la quantitat de llum solar que rebem.

Però la primavera, no sempre la sang altera: també pot provocar l'efecte contrari: és la coneguda astènia primaveral. Aquesta sensació de cansament generalitzat, sol anar acompanyada de falta de gana, trastorns del son, problemes de concentració i memòria, o fins i tot, tristesa o irritabilitat. Paradoxalment, una de les millors maneres de combatre el cansament és realitzar exercici físic, ja que aquest allibera endorfines que produeixen al nostre cos una sensació de benestar. Encara que també ens pot servir, tenir cura de la nostra alimentació o respectar les hores de son que necessitem per a poder descansar adequadament.

I és que, sigui com sigui, la primavera la sang ens altera... Tal com deia Pablo Neruda: "Podran tallar totes les flors, però no podran acabar amb la Primavera". Sempre ens quedarà l'estiu...
______
patrismoncada@hotmail.com