TW
0

Enguany es compleixen 25 anys d'ençà es va iniciar el Dia del Malalt a l'Església espanyola. Aquesta festa anual amb el pas del temps s'ha convertit en l'eix vertebrador de l'acció pastoral de l'Església al món de la salut i la malaltia, pel fet de viure la realitat de la malaltia en el context de la Pasqua. Les ferides del crucificat són sanadores a la llum de la Resurrecció. D'aquesta manera, els qui participen de la creu de Jesús a través de la malaltia també participen de la seva glorificació.

La celebració del Dia del Malalt ha servit per apropar el món de la malaltia a les comunitats cristianes i afinar la seva sensibilitat envers els que més pateixen. Ha impulsat la reflexió sobre la força guaridora de l'Evangeli, i ha estimulat la renovació de l'acció evangelitzadora de l'Església en aquest camp. El Dia del Malalt ha estat ocasió per celebrar el que hi ha de saludable i esperançador al món sanitari, fins i tot en les situacions de límit, on sembla que no hi cap l'esperança. També ha promogut la dimensió comunitària dels malalts, analitzant com ha de respondre la comunitat cristiana a les necessitats dels malalts i dels seus familiars, a més de destacar el protagonisme del malalt en la pastoral de l'Església.

Per haver arribat enguany a aquesta xifra tan significativa és molt recomanable fer una aturada en el camí i mirar cap endarrere veient els passos que hem fet en 25 anys. També és un moment bo per tal que analitzem quins són els reptes del present i mirem de cara el futur per valorar i difondre les grans aportacions a la presència evangelitzadora de l'Església al món de la salut i de la malaltia. És un moment d'elevar la nostra acció de gràcies al Senyor per tot el bé que, amb la seva inspiració i ajuda, hem pogut fer als germans més petits, els malalts i totes les persones que ell ens ha regalat. Perquè tenint present aquests germans fem present Jesús (Mt 25,36).

Fruit d'aquesta voluntat d'anàlisi i reflexió del paper del malalt dins l'Església i dins la nostra societat actual, la jornada formativa d'aquest any anirà a càrrec de Francisco Álvarez, provincial dels religiosos camils qui parlarà de "L'Evangeli de la salut en una societat plural". Álvarez afirma que l'Evangeli de la salut no és un passatge o un text concret que pugui sortir al Nou testament, sinó que es tracta de la totalitat de l'esdeveniment Crist, el seu ministeri i la seva vida, que tenen una qualitat salvífica, salvadora, sanadora. El pare camil parteix d'un anàlisi sociològic de la societat actual, la qual s'autoanomena plural, arribant a la conclusió que dita pluralidad no existeix, ja que s'estableixen uns cànons de salut i de bellesa que restringeixen als qui no l'acompleixen.

Davant aquesta situació sociològica, Álvarez parlarà d'una oferta de la "nova salut" que brolla de l'Evangeli de la salut. És la concepció del cos, la concepció de la pròpia salut a partir del misteri de l'Encarnació, on Déu va fer-se carn per tal de salvar a tots els homes sense distinció, sense cap mena de marginacions. L'oferta de la nova salut per part de Crist a sans i malalts per mitjà de les curacions, dels gestos, de les seves paraules i la seva persona, és una invitació constant a fer un viatge cap el subjecte i el seu món interior, cap els centres vitals de la persona i el seu teixit relacional. L'exploració del món dels valors, de les conviccions, i del sentit de la vida són elements fonamentals per comprendre la totalitat de la persona humana.

Aquesta "nova salut" de la que ens parlarà Álvarez és una porta oberta a l'esperança. I tot cristià ha d'ésser coherent amb aquesta esperança. Per això és necessari un canvi en la mentalitat de l'Església, que ha de deixar de banda els discursos de caire informatiu, passant-se a predicar i anunciar la paraula que no sols informa, sinó que transforma, com diu Benet XVI en la seva segona encíclica "Spe salvi", és un llenguatge performatiu: l'Evangeli no és sols una informació de coses que es poden saber, sinó una comunicació que comporta fets i que canvia la vida (Spe salvi, 2).

Així, per aprendre a comunicar aquest Evangeli de la salut que cura, que sana els cors de tots els homes, des del Secretariat diocesà de Pastoral de la Salut us volem convidar a la xerrada que oferirà el pare Francisco Álvarez el proper dissabte 24 d'abril a l'Ajuntament des Mercadal (carrer Major, 16) de les 10 a les 13 hores. Es posarà un servei d'autobús que sortirà un des de Maó i l'altre des de Ciutadella. Els interessats us podeu apuntar a les vostres parròquies. No deixeu perdre aquesta oportunitat que tenim de ser sembradors d'esperança en un àmbit com és el de la salut que necessita molta llum, força i esperança.