TW
0

Acció Cultural de Menorca organitza la projecció del documental Cataluña- Espanya per als propers dimarts dia 30 de març a les 20 h. a la Sala d'Activitats Ciutadanes de l'Ajuntament d'Alaior i el dia 1 d'abril a les 20 h. a la Centre Social de Sa Nostra (Camí de Maó), de Ciutadella.

Cataluña – Espanya és una pel·lícula que vol servir a un propòsit radicalment democràtic: informar des de l'objectivitat i el contrast. Des de l'antiguitat clàssica se sap que entre les opinions i la veritat hi sol haver sovint molta distància. I l'opinió té major valor quan es fonamenta en arguments. L'espectador que vulgui seguir els 77 minuts que dura aquesta filmació es podrà fer una idea més clara d'una realitat objecte de polèmica.

Amb la mort de Miguel Delibes ha desaparegut un dels escriptors espanyols que pels anys 50 van participar en els primers encontres entre intel·lectuals catalans i espanyols després de la Guerra del 36. Sempre va intentar comprendre les raons i les parles diverses de la Pell de Brau tot i mirant d'enfortir els ponts de diàleg entre cultures tan pròximes i germanes, com va voler i proclamar Salvador Espriu. Però lamentablement la crispació fa temps que està instal·lada en la vida política espanyola i el prejudici i la visceralitat campen a l'ample.

Així doncs, els autors de la pel·lícula que ha dirigit Isona Passola i que, sortida l'any passat, just ara acaba d'estrenar-se a Madrid, consideren que avui és més necessari que mai que els catalans (i aquí en bona part ens podríem incloure nosaltres, ciutadans de les illes Balears) ens expliquem aquí i a fora. Fins a aquest moment, sembla que no s'hagi trobat la manera de fer que Catalunya i Espanya encaixin. La desinformació, el desconeixement i la poca difusió de la realitat catalana dins l' Estat espanyol, fan que sigui necessari, ara més que mai, un esforç de reflexió de la societat civil. El diàleg s'ha d'obrir en un horitzó modern i europeu.

Els autors volen, idò -- com ho va fer La Pelota Vasca de Julio Medem en el seu moment-- empènyer a la reflexió amb la visió serena de pensadors de totes les tendències, més que amb la dels polítics, que tenen prou espai en els mitjans. Des de Toni Soler a Xavier Rubert de Ventós, passant per Albert Boadella; de José Alcalá-Zamora y Queipo de Llano a Luis María Ansón, passant per l'humorista Máximo o pel catedràtic Guillem López Casasnovas i més de quaranta homes i dones van raonant i sacsejant els nostres prejudicis, sobre el sentit dels Estats i de les Nacions, sobre el tema de les relacions econòmiques i les balances fiscals, sobre l'exercici de l'autogovern, etc. Tot de qüestions de vivíssima actualitat i que configuren el nostre futur!

Acció Cultural de Menorca, coincidint amb aquests propòsits democràtics, ha organitzat la visió d'aquesta pel·lícula i el col·loqui que se'n vulgui derivar, en què comptarem amb la presència de l'economista Guillem López.