TW
0

El 22 de febrer els escoltes i les guies celebrem el naixement de Robert Baden Powell i Olave Saint Clair Soames, fundadors de l'escoltisme i del guiatge. El 22 de febrer s'ha convertit, així, en la Diada del Pensament: una jornada de celebració mundial per a tots els escoltes i guies del món; un dia per prendre consciència de la dimensió internacional de l'escoltisme i el guiatge i del paper que aquests poden exercir des de l'acció local de cada agrupament, cada unitat, cada infant a la nostra societat.

És aquesta una diada que serveix, en primer lloc, per a la reflexió personal de la identitat escolta, del perquè de la adhesió a aquesta manera de ser i d'estar en la vida.

Any rere any els escoltes i les guies celebram la Diada del Pensament i ara, que han transcorregut més de cent anys d'escoltisme, molt més ho hem de seguir fent.
Al llarg de l'extensa geografia mundial dels escoltes, aquesta diada -tot i tenir un mateix origen, que és el naixement dels fundadors- i ser jornada de reflexió, a cada lloc i associació, té unes peculiaritats que s'han anat teixint amb el pas dels temps.

A Menorca, aquesta data apareix cada any al calendari escolta com a jornada de reflexió sobre la identitat escolta. Està dirigida expressament als caps i antics escoltes, amb la finalitat d'aportar elements diferents de la manera de ser i de viure l'escoltisme, per poder així polir-nos.

Hem tingut, en l'època actual, multitud de temes que ens han ajudat a la reflexió, tots ells força interessants. Ens han presentat diferents caires de la manera de ser escolta, de viure el nostre compromís i la Promesa, enmig de la societat, i al nostre MSC com a creients en Jesús de Natzaret, formant part de l'Església.
Perquè l'escolta pot prendre, com a model de vida, multitud d'accents que provenen de la Llei escolta i el darrer missatge de Baden Powell. Tots ells ens ajuden a ser ciutadans responsables, compromesos amb l'entorn, crítics i a assumir que "cadascú ha de remar la seva pròpia barca"(B.P.).

D'aquesta manera veiem que arribar a assolir el model de persona que proposa el moviment escolta, no s'aconsegueix en un dia, sinó que és tasca de tota una vida. Sempre estem en camí i no podem deixar de caminar per avançar en les diferents situacions que ens toca viure. Per açò, en el nostre caminar, hem de cercar la cara bona de les coses i aconseguir veure, en les dificultats, oportunitats essent creatius i fent de les crisis ocasions d'avançada per aconseguir l'objectiu escolta de deixar el món una mica millor de com l'hem trobat.

L'epitafi que recorda el lloc on estan enterrats Baden Powell i la seva esposa Olave, hi ha el signe de final de pista, com a firma d'una missió acomplerta en favor a la joventut de tot el món.

Per aquest motiu, la Diada del Pensament és un lloc bo per poder reflexionar sobre la nostra identitat escolta i guia. Som caminants que anem superant les proves que la vida ens aporta per poder arribar al final de la nostra pista, podent dir com B.P. al seu testament: "Déu ens ha posat en aquesta vida per ser feliços. He estat molt feliç en aquesta vida, la felicitat no prové de ser ric, ni tant sols de l'èxit de la pròpia carrera... el pas de la felicitat està a fer feliços els altres"
Perquè l'escoltisme, més que saber-ne la teoria, és viure'l dia a dia, recordant sempre el nostre compromís emanat de la Llei escolta i de la Promesa.

I açò és motiu de reflexió.

La Diada del Pensament d'aquest any, tindrà un caire universal. En Mario Díaz, un jove veterà escolta, que ara és vicepresident mundial de l'Escoltisme, ens ajudarà a reflexionar sobre la germanor mundial escolta: "Propers en la distància". Hi sou tots convidats. Serà dissabte, dia 20, al col.legi la Salle d'Alaior.