A aquells que llegiu amb una certa assiduïtat aquesta columna no us sorprendrà el titular.
De tant en tant faig sortir l'SGAE i altres entitats gestores a aquesta secció.
I mai no és per a felicitar-les. En primer lloc no tenc gens clar el mateix fet de l'existència de drets d'autor (de caràcter econòmic).
És com si els arquitectes ens cobressin cada any per la casa que van projectar per a nosaltres, és com si els doctors haguessin de cobrar cada cop que caminem perquè un dia ens van curar.
Si ja tenc poc clar la pròpia naturalesa del dret, menys clar tenc que sigui un dret que hagi de gestionar una entitat privada. Si l'Estat creu que els autors han de cobrar uns cèntims cada cop que s'interpreta en públic una cançó seva, s'hauria de crear una figura impositiva (que tothom rebutjaria, és clar) de gestió pública.
Crec que la pressió de l'SGAE sobre els promotors culturals públics i privats fa molt de mal al foment i la promoció de la cultura (fa un 10% de mal, el percentatge que es cobren). Per això em vaig sentir content quan la setmana passada van rebre una dura crítica de la Comissió Nacional de la Competència.
L'organisme, adscrit al Ministeri d'Economia, considera que s'ha de modificar a fons la legislació sobre la Propietat Intel·lectual perquè el seu funcionament i l'abús reiterat de poder per part de l'SGAE i altres empreses de gestió no està d'acord ni amb el foment de la competència ni amb la normativa comunitària.
Per a la CNC, que no és cap partit pirata, s'han de prendre mesures transitòries urgents contra l'abús de la posició de domini. La CNC també critica al govern espanyol perquè creu que "ha posat de manifest que el legislador vol que existesquin entitats de gestió de drets d'autor monopolístiques".
La norma espanyola imposa, per exemple, que la gestió col·lectiva sigui obligatòria ( o sigui que et gestionen tant si vols com no, tant si realment tenen la cessió de drets o no). La CNC també censura el govern espanyol perquè és ell qui autoritza o no la creació d'entitats de gestió, i perquè, a més, ho fa introduint en els requisits un elevat grau d'incertesa, falta de claredat i subjectivitat. I tanta raó com tenen!
Jo estic plenament convençut que un dia veurem desaparèixer els "drets d'autor" com els coneixem ara. De cada vegada hi ha més gent que considera que l'existència d'aquesta càrrega és una incongruència, com ho és la gestió privada que en fan societats monopolístiques que després no reinverteixen ni un cèntim en els territoris on recapten tot el que poden.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.