TW
0

Diego Dubón
president del Cor Illa de Menorca
El Cor Illa de Menorca i la coral s' Estel es disposen a oferir al públic menorquí, després d'un llarg període de preparació conjunta, una de les pàgines musicals més belles i celebrades de tots els temps l'oratori El Messies de G.F. Haendel.

Després de dues col·laboracions anteriors força reeixides (Rèquiem de Verdi i El Pessebre de Pau Casals), els dos cors afronten, amb molta il·lusió, rigor i entusiasme, aquesta nova proposta, tot un repte, atesa l'evident dificultat i envergadura d'aquesta excepcional obra.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) compositor alemany, però naturalitzat ciutadà britànic, fou un músic molt prolífic. En el seu catàleg s'hi compten nombroses operes, una vintena d'oratoris, obres corals profanes i religioses diverses, concerts, cantates i obertures.

En la seva música conflueixen els diferents estils barrocs europeus: la solidesa estructural alemanya, la melodia i el color italians, la claredat i l'equilibri francès i el peculiar barroc anglès, del qual n'és el creador H. Purcell.

El Messies és un dels vint oratoris que va compondre Haendel, sens dubte el més reconegut i aplaudit. Pertany a l'època en la qual el compositor, cansat dels repetitius llibrets operístics, resol lliurar-se a la nova aventura: la composició d'oratoris.

Charles Jennens, un escriptor de segona fila, ha passat a la història pel fet d'escriure per a Haendel el text d'El Messies. Inspirat en la Bíblia, Jennens presenta l'obra com si fos una òpera, dividida en tres actes i aquests subdividits en escenes. En ella es canten, amb les mateixes paraules bíbliques, els esdeveniments messiànics essencials. Basada en les profecies del llibre d'Isaïes, diverses cites dels evangelis, en la carta de Sant Pau als cristians de Corint, inclou una interessant interpolació de cors de l'Apocalipsi, un llibre de profecies del Nou Testament.

La primera part es refereix a l'Advent i el Nadal. La segona il·lustra la Passió, la Resurrecció i l'Ascensió del Senyor. Del dolor i la tristor inicial es passa a la gloriosa explosió de joia que suposa l'Al·leluia. Finalment, la tercera relata la Victòria de Crist davant la mort i el judici final amb l'impressionant i espectacular Amen, que clou l'obra.

Haendel aprofità l'encert del llibret amb l'habilitat pròpia d'un mestre de la música escènica. Concedí al cor l'autèntic protagonisme, destacant l'expressió de la comunitat més que no la de les persones.

L'obra inclou una ampla varietat de melodies, presentades de diferents maneres: els recitatius empren ritmes irregulars, relacionant la música amb les inflexions de la parla normal. Les àries dels solistes són, a vegades, descriptives i d'altres de caràcter meditatiu. Les peces corals exploren una gran diversitat d'estils: polifònic, harmònic i parts fugades.

L'orquestra es fonamenta en els instruments de corda, oboès i fagots que reforcen el cor. Com a recurs especial, l'autor introdueix una parella de trompetes i timbals, que no es prodiguen, i que aporten, a moments, un impacte excitant.
Creada a Londres, l'any 1741, l'obra fou estrenada en el Music Hall de Dublín, l'any 1742, sota el títol d'Un oratori sagrat. No seria fins l'any 1749 que es presentaria sota el títol d'El Messies.

Les excel·lents experiències anteriors esmentades, la característica companyonia existent entre les dues formacions i la seriosa disciplina de tots els cantants i músics auguren una esplèndida audició.

En aquesta ocasió els solistes seran: Maria Camps, soprano; Mali Corbacho, mezzosoprano; José M. Olives, tenor i Paulino Maria, baix. Veus totes elles de reconeguda qualitat.

L'orquestra, integrada per una trentena de músics, està formada per professorat del Conservatori de Música i alguns alumnes avantatjats, tots sota la direcció del mestre Antoni Pons. Cal destacar la tasca duta a terme pel propi mestre director així com la que han desenvolupat Martina Garriga i Déborah Monserrat , com a mestres de cor, del Cor Illa de Menorca i la Coral s'Estel respectivament.

Les audicions tindran lloc el proper dissabte,20, a la Catedral de Menorca, a Ciutadella i el diumenge,21, a l'església de Santa Eulàlia d'Alaior, ambdues a les 20 hores.

A tots ens fa molta il·lusió poder compartir aquestes vetllades, amb la confiança que seran del gust de tots els assistents. Us hi esperem!!