TW
0

Les Illes Balears continuen essent la ventafocs de l'Estat Espanyol. Tot i les oportunitats per posar fi al greu espoli fiscal que ha patit la nostra comunitat, estrenam el 2010 amb la mateixa situació de discriminació en matèria de finançament. I de què ens serveix un nou Estatut si no disposem dels recursos propis suficients per fer front a les necessitats del país pel que fa a serveis públics bàsics?

Des del PSM-EN seguirem fent feina per aconseguir que les illes se situïn en la mitjana finançament estatal per càpita perquè consideram de justícia compensar el dèficit fiscal que arrossegam després de trenta anys de solidaritat amb la resta de comunitats autònomes de l'Estat. Millorar el finançament és, per tant, un gran repte d'aquest any, però també ho serà treballar per aconseguir que la societat illenca comparteixi la premissa de la necessitat de representants nacionalistes al Congrés dels Diputats. En les properes eleccions estatals, intentarem assolir un diputat nacionalista que defensi els interessos dels ciutadans de les Illes Balears, que no depengui dels dos principals partits estatalistes, i que no siguin simples escolans submisos a les directrius de Madrid.

És lamentable que els partits estatalistes rebutgessin al Congrés l'esmena presentada pel senador del Bloc i PSM-Verds, Pere Sampol, que garantia, com a mínim, el finançament mitjà per càpita. Una vegada més, va quedar palès que mentre els representants dels partits estatalistes acaparin tota la representació popular al Congrés de Diputats, malament ho tenen els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears, donat que, en el darrer moment, acaben obeint les ordres dels seus capitosts de Madrid i deixen de defensar els interessos dels ciutadans de les Illes Balears.

El passat 5 de desembre el PSM-EN ens felicitàvem per l'aprovació, per part del Senat espanyol d'una esmena a la llei de finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) presentada per Pere Sampol i que suposava garantir que les Illes Balears arribessin, almanco, a la mitjana del finançament. Però just uns dies després, els mals auguris es van confirmar i PSOE i PP van unir les seves forces per rebutjar aquesta esmena que hauria permès millorar el finançament de les Illes sense afectar els recursos de la resta de comunitats autònomes donat que la modificació es referia a fons addicionals a disposar per l'Executiu central.

Des del PSM-EN reiteram que el nou sistema de finançament, tot i suposar una millora respecte a l'anterior, continua essent clarament insuficient, ja que no compensa el dèficit fiscal que arrosseguen les Illes Balears i sobretot no ofereix cap garantia que les Balears arribaran a la mitjana estatal de finançament per càpita, tal i com es va comprometre el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.