TW

Les Entitats que formem part de la Comissió Tècnica creada per l’estudi d’un Centre Polivalent a Menorca, juntament amb altres Entitats interessades, volem posar en coneixement dels menorquins la sensació d’abandonament que ens ofega en un tema que ja fa molts anys que estem lluitant: el centre polivalent d’atenció a la diversitat funcional física a Ciutadella.

Definim el centre polivalent d’atenció a la diversitat funcional física, com una instal·lació independent i dissenyada per proporcionar una varietat de serveis i suports a les persones amb diversitat funcional crònica i/o severa a nivell físic, equipat amb recursos i personal especialitzat per abordar les necessitats específiques d’aquestes, a través de teràpia física, ocupacional i de la parla, assessorament psicològic, entre d’altres.

Entenem que la paraula ‘polivalent’ implica que el centre ofereix una gamma diversa de serveis i programes per atendre les necessitats assistencials, terapèutiques i rehabilitadores de les persones amb aquestes condicions, com un recurs vital, d’atenció integral i d’enfocament holístic, per millorar la qualitat de vida i l’autonomia personal.

Ja fa molts anys que aquesta part de la població necessita aquesta instal·lació i, com que no ha estat tinguda en compte fins ara, cada dia són més les persones afectades i la necessitat del centre és major. Pot ser que qualcuns pensin que un centre d’aquestes característiques sigui pensant en aquelles persones que, per un accident de tràfic, o laboral, o de qualsevol tipus, hagin perdut qualque membre, o la mobilitat o el funcionament de les extremitats.

La realitat és molt més ampla. Les ACVs, l’ELA, esclerosi múltiple, paràlisi cerebral, pàrkinson, amputacions conseqüència de diabetis mellitus, així com diverses malalties neurològiques i/o degeneratives, psicològiques, etc., etc., també són causa de discapacitat física severa a més d’aquelles en les que tothom pensa.

I, com que van passant els anys sense remei, els que no hi queden pel camí van tornant més vells i, per tant, més necessitats d’ajudes i cures especialitzades. I les autoritats i els càrrecs electes de tota Menorca haurien d’anar pensant que el problema no és només de l’àrea de Ciutadella.

Els ciutadans amb grans discapacitats físiques hi són per tota Menorca. És clar que qualsevol persona d’aquest col·lectiu podrà ser atesa a qualsevol dels centres específics que hi hagi obert, però el més normal serà que siguin atesos el més a prop possible de les seves famílies i amics. Així que, Ajuntaments, Consell insular i Govern balear (i si cal el Gobierno de España també), vagin pensant, per favor, en crear partides en els seus pressupostos amb aquesta finalitat, que no sigui que els hi vingui de sorpresa ¿? la mateixa situació reivindicativa que ara sembla que inicia la solució a Ciutadella (quan és un tema que ja ve des de l’any 2017).

Hi ha partides pressupostàries aprovades ¿?, però que no es substancien per diferents motius, quan no és per manca de personal és que un funcionari té qualque problema, o bé els tècnics    no es posen d’acord en la interpretació de qualque qüestió i van fent al·legació rere al·legació. El cas és que, si en acabar l’any 2024 no hi ha la cessió de la parcel·la per part de l’Ajuntament de Ciutadella i no es comença la tramitació del projecte no sabem què passarà amb la partida que hi havia pressupostada per aquest any. I els discapacitats seguint un any més mancats d’aquest recurs que tant necessitem.

Acabem de viure un canvi polític a l’equip de Govern de Ciutadella, i, si no van molt vius, entre vacances de regidors, de funcionaris, d’arquitectes, etc., la cessió del famós solar de Santa Rita, que per cert fa un any i mig ja es van fer la foto com si fos una cosa ja feta, a saber quan estarà enllestit, cosa totalment imprescindible per seguir endavant. Si no tenim solar, no hi ha diners, i si no hi ha diners serà molt angoixós i precari per a tots els discapacitats i les seves famílies.

Coordinadora de Persones amb Discapacitat de Menorca, Lliga Reumatològica de Menorca, Associació de Malalts de Parkinson de Menorca, Associació d’Esclerosi Múltiple Illa de Menorca (AEMIM), AFASME I altres entitats interessades