El diari MENORCA de divendres dia 5, publicava la notícia que segons les dades de la DGT, en tot l'any 2017 es varen matricular a Menorca cinc cotxes elèctrics, la mateixa quantitat que es matricularen el 2016. Vist això vaig cercar les declaracions que havien fet el setembre de l'any 2010 el president del Consell insular de l'època Marc Pons, quan juntament amb la batlessa de Ciutadella, Pilar Carbonero i la regidora de Medi Ambient Margarita Seguí, presentaven el cotxe elèctric dintre de la Setmana Europea de la Mobilitat, com l'eina determinant per la vida dels menorquins, per ser un element perfecte, net i ecològic.
El senyor Marc Pons deia que l'executiu del Consell insular el volia implantar en la vida quotidiana dels menorquins, que es tractava d'un projecte ambiciós i que es posava com a data per aconseguir-ho finals de 2015. Ens intentava convèncer, pel que hem vist sense èxit, que els menorquins féssim de conillets d'índies, ja que Menorca era la terra ideal per fer la prova d'aquest tipus de vehicle, tant per les seves dimensions com per la seva orografia plana. Poca confiança havia de tenir de les prestacions del vehicle, quan s'havia de confiar en la bondat orogràfica de Menorca pel seu bon funcionament. El cotxe elèctric era segons la senyora Carbonero la representació de la salut pel medi ambient. Ningú explicava que els materials que s'empren per fer les bateries que incorpora són altament contaminats, i que l'electricitat en què es carreguen, si no es genera per energies netes, i no és el cas de Menorca, també llença CO2 a l'atmosfera en el procés de producció.
Malgrat tota la vehemència posada des de l'administració poc cas en va fer la ciutadania, ja que ni el 2015 com deien, ni el 2017 Menorca és pionera amb la implantació del cotxe elèctric tal com pretenien. Poques possibilitats es tenen d'èxit quan des d'un executiu es vol impulsar una mesura, però no es compta amb pressupost, i l'adquisició del vehicle havia d'anar a càrrec de l'usuari amb el greuja de ser molt més car que els de combustió interna, tot i les ajudes promeses per la compra. Potser va ajudar a desanimar als ciutadans el fracàs de la jardinera elèctrica que va comprar el Consell insular, que al cap de pocs dies ja es va veure que aquella andròmina no serviria per res, ja que la seva estructura oberta era més pròpia per un ressort caribeny que per portar malalts a Menorca en dies de vent a l'hivern, tenint-la que cobrir de plàstic com un hivernacle rodant, això sí, el Consell tenia un cotxe elèctric per demostrar les seves bondats i que eren els primers amb innovar, sense dir que tenia un cost de compra de 20.500 euros pagats per tots els menorquins i un cost mensual de 3.200 euros. Retirat del servei per la seva inutilitat, la darrera notícia datada el febrer de 2015 és que està fora de servei aparcat a l'interior de la fortalesa de La Mola.
Vull pensar que les declaracions que feien els polítics esmentats se les creien de veritat, que no eren únicament per pescar vots dintre d'una part de la societat conscienciada amb el medi ambient i la sostenibilitat, però que tampoc ho està tant, si tenim en compte la quantitat de cotxes elèctrics matriculats.
M'agradaria saber quines marques de cotxe tenen tots els que ens parlaven de les bondats del cotxe elèctric i si han predicat amb l'exemple, o solament venien fum.