Sabent que la polèmica de l'ampliació del parc solar de Son Salomó genera dubtes en persones sensibles a la conservació del paisatge, hem procurat no contestar crítiques poc fonamentades, perquè polaritzen les posicions en un tema que necessita un debat més argumentat.
Però els recents escrits a la premsa insular dels senyors Petchen i Pons, entren en la desqualificació personal, i això ja no ho podem deixar passar.
L'ampliació del parc solar va sortir a exposició pública en 2012. En aquells moments des del GOB treballàvem intensament en evitar la desprotecció d'espais emblemàtics (Macarella, Algendar i d'altres) que plantejava la primera redacció de la Norma Transitòria. I ho vam poder evitar.
També estava en marxa la profunda polèmica del dragatge de fangs contaminants del port de Maó, que també es va poder reconduir. I s'iniciava el debat de les mega rotondes de la carretera general, que ja saben com ha evolucionat. Però no ens vam assabentar de la tramitació del parc solar.
Els senyors Petchen i Pons ens acusen, veladament o obertament, de connivència amb l'empresa. No sabem a què dedicaven ells el seu temps en 2012 ni en connivència amb qui estaven. Un és arquitecte i l'altre enginyer, amb coneixement de la tramitació administrativa i amb capacitació tècnica. Però tampoc hi van presentar al·legacions. L'ampliació del parc es va aprovar amb tots els beneplàcits. I això es va saber a la tardor de 2015. L'any passat.
Feia poc que s'havia acordat desestimar el parc eòlic de s'Era Vella, per estar projectat en una zona incompatible amb la protecció de fauna protegida. Amb l'objectiu de buscar maneres d'orientar la implantació de renovables a llocs possibles, des del GOB vam elaborar una proposta de criteris que vam presentar el mes de desembre. De llavors ençà, com tots els nostres comunicats, està accessible a la web de l'entitat.
Si ho llegeixen, veuran que es presentaven com una proposta oberta, que volíem discutir amb les institucions, els agents socials i les empreses. Això hem anat fent aquests mesos. I ens hem trobat amb la crua realitat de les polítiques energètiques del govern central. Tots els parcs solars de dimensió petita estan arruïnats. Es van construir amb unes normes econòmiques que el govern s'havia compromès a mantenir i que després es van canviar una vegada fetes les inversions.
Per aquests motius els parcs solars que es tramiten -a Menorca i per tot- són més grans. Com que els resultats electorals són diàfans, o tenim parcs solars grans o no en tindrem. A això hi sumam que ens trobem davant un projecte aprovat definitivament, que pot representar que Menorca passi del insignificant 3 % de renovables a un 20 %.
Amb aquest escenari podíem fer dues coses, o intentar fer caure l'ampliació de Son Salomó, o mirar de reduir el seu efecte sobre el territori.
A la zona no hi ha destacats valors naturals. Tampoc té valor agrari perquè la sobrepastura del segle XIX va provocar la pèrdua del sòl fèrtil. I després de la reducció negociada, l'afectació final no arriba al 5 % de la zona que s'ha demanat declarar com a Bé d'Interès Cultural.
En el GOB les decisions són compartides. L'ampliació de Son Salomó s'ha analitzat àmpliament en grups de treball i en Junta Directiva. Vostès poden coincidir o no el posicionament que s'ha acordat, però no és admissible que facin atacs personals a qui fa de portaveu de l'entitat.
Per sort, el parc solar s'ha dissenyat segons el model menorquí que vam poder treballar fa uns anys, que no transforma la superfície de les tanques ni elimina les parets. Tots els elements etnològics seran restaurats a càrrec dels promotors i sota la direcció d'un arqueòleg. Com que no altera l'actual estructura del territori, necessita més espai que si ho arrambessin tot, com fan a altres bandes que vostès – segurament per poc coneixement- consideren exemples.
A l'associació practicam l'energia solar a dalt teulades i n'hi ha a les instal·lacions que gestionam i hem gestionat. Però som conscients que les teulades hàbils de Menorca no basten per canviar de manera significativa l'actual dependència de combustibles fòssils. I el vergonyós impost al sol encara ho fa més difícil.
Des del GOB no compartim la posició de desentendre'ns de la nostra contribució a la contaminació atmosfèrica. Potser seria més fàcil defensar a ultrança el territori i proposar que posin les renovables a la península. Però no és aquest el model de sostenibilitat que noltros concebem. Volem baixar les emissions de la central tèrmica de Maó i també la situació de monopoli elèctric que patim.
Ja fa dies que tenim programat un acte informatiu sobre aquest tema a Maó. S'hi podran veure plànols, fotografies i informes. La gent que vulgui entendre les reflexions que es fan entorn d'aquest projecte, queda convidada. Serà dimecres, dia 26, a les 20 hores, al Molí del Rei.