TW

He llegit amb interès el «tema del dia» del diari MENORCA de 9-11-15. Som resident a Ciutadella i desconec amb detall la problemàtica del nucli antic de Maó, però el reportatge esmentat, m'ha fet veure la radiografia del que serà el de Ciutadella en un no res. Els vesins que, al cap i a la fi, som els qui li donam vida i els qui hem marcat, al llarg del temps, el caràcter i la fesomia atractiva de la nostra ciutat, som els grans ignorats. Sembla que només es pensi en els negocis, bars, terrasses, restaurants… tot el que dona diners. No es pensa que els qui habitam el centre també tenim necessitats: espais i placetes on puguin jugar els nostres fills i néts, tranquil·litat a l'hora de la sesta, dormir a la nit per a l'endemà poder anar a treballar o simplement estar en condicions de dur una vida normal, sense l'estrès que provoquen els renous continuats. Necessitam entrar amb el cotxe a la nostra cotxeria sense trobar un munt de llenya en mig del carrer durant mitja hora (contravenint la normativa i perquè li convé a un restaurant) o fer aixecar la gent que seu a una terrassa i no deixa prou espai en un carrer estret, però obert al transit, ni camions estacionats que descarreguen fora d'horari i obturen tot el carrer, ni gitats a la nostra porta per viure prop d'un bar de copes… i açò només són uns exemples… De res serveixen les denuncies ni les cridades nocturnes a la policia. Tant es així, que fa temps que ho hem deixat anar.

Que té d'estrany que, en aquestes condicions el qui pot se'n vagi? Tan curts de vista són els nostres mandataris que no han sabut preveure el que passa a Maó i passarà a Ciutadella? Tan mal de veure és que estan matant la gallina que pon els ous? Què no hi ha millor atractiu turístic que una ciutat viva i amb la singularitat que li donen els seus cuidats edificis habitats per una població autòctona encara que poc a poc es vagi mesclant amb gent forastera que, imperceptiblement, s'integra amb la nostra cultura i, en tot cas, l'evolució es produirà d'una manera més progressiva, espontània i natural?

Per molt costós que pugi ser evitar que la gent fugi del centre, no troben que sempre serà mes fàcil que fer-los tornar a un nucli antic cada vegada mes degradat? Farà alguna cosa al respecte l'actual govern progressista de Ciutadella o tot seguirà com sempre i els vesins haurem d'aguantar o marxar?

Com molt bé diu l'arquitecte Sra. Román: «Sin ciudadanos no hay ciudad».

I a la llarga tampoc turistes.