M'agradaria saber si la Sra. Reynés s'ha plantejat mai quins són els objectius culturals del seu govern. O, simplement, saber si en té.
Aquesta setmana hem pogut saber què ens ha costat als maonesos tenir en David Bisbal a Maó. De moment sabem segur que ens ha costat 19.360 euros directes (16.000 més IVA) per no haver arribat a les 4.500 entrades venudes. Uns doblers que surten dels que paguem impostos a Maó tot i que al concert hi hagin assistit, òbviament, persones d'altres municipis. Ho trobo lògic i, fins i tot, positiu per Maó (llàstima que el criteri de la Sra. Reynés no sigui sempre el mateix... al poliesportiu sí que fan pagar més als de fora poble!).
A aquests 19.360 euros hi haurem de sumar també la feina derivada de l'organització, hores de feina de la brigada a preparar el camp de futbol, les hores del personal del Teatre, les hores de la policia a eliminar els vehicles d'aquella zona, la setmana que vam tenir els aparcaments inoperatius i les molèsties derivades pel propi concert –les normals, de qualsevol concert.
Però la discussió no acaba aquí. La notícia d'aquesta inversió –o despesa- és una bufetada per a centenars de maonesos i maoneses que fem feina per la cultura a través de diferents entitats culturals. Enguany, el pressupost destinat a les entitats culturals ha estat de 22.500 euros, el que representa una despesa de 61,64 euros per dia repartits entre 12 entitats. És a dir, 5,14 euros per entitat i dia. Al concert de David Bisbal –dues hores de concert- li van dedicar 19.360 €.
Això no seria tan ofensiu si no fos perquè, a més, les entitats que rebem aportacions de l'Ajuntament de Maó hem de presentar un projecte anual amb un pressupost i hem de justificar posteriorment les despeses amb tota la informació de les factures (número de factura, CIF de l'empresa, data d'expedició, concepte...) com si tinguéssim intencions d'estafar o embutxacar-nos els doblers.
I quina és la diferència, Sra. Reynés, entre en David Bisbal i les 11 entitats a les que m'he referit? La diferència és molt clara. La tasca que fan aquestes entitats sí respon al concepte de cultura. Garanteixen, entre totes, la conservació de les nostres tradicions a través de grups com Es Rebost o Es Bastió de s'Illa. Fomenten el coneixement i la difusió del mateix, tal com demostren les aules de l'Orfeó i l'Ateneu o les activitats de Joventuts Musicals, per exemple. Eduquen en valors i fomenten la cohesió social a través d'activitats com les impulsades pels geganters, les corals i els grups musicals... Ho entén? I la majoria –la gran majoria- no cobra per fer-ho. Els que en formem part, moltes vegades «hi perdem», si xerrem de doblers. És més... molts dediquem hores a justificar-li on hem invertit els 1000 euros anuals que, amb sort, vostè ens ha donat i que li haurem de retornar si no podem justificar! Per tot açò, esper que entengui que la seva gestió cultural és pèssima, injusta, ineficaç i ofensiva per a molta gent.