TW

Després d'haver passat més de cent dies utilitzant quatre vegades diàries el transport públic menorquí, puc atrevir-me a dir que no és d'estranyar que s'hagin perdut prop de 260.000 passatgers en cinc anys.

M'estic referint a l'empresa TMSA, la que porta a terme la famosa línia 1 d'autobús, que transporta des de Maó a Ciutadella o a la inversa. Probablement, una de les línies per la que més turistes passen durant l'estiu i la qual acaba sent motiu que els lloguers de cotxes pugin com l'espuma l'any vinent en no voler utilitzar-la més.

Són molts els motius que m'han portat a redactar aquesta carta després d'haver viscut situacions lamentables i increïbles de creure durant tot l'estiu. La meva paciència es va esgotar el dia en què l'Ajuntament de Ciutadella va donar l'ordre d'eliminar l'antiga parada anomenada «Canal Salat», en la qual els autobusos paraven procedents de Maó. Però aquest no va ser el gran problema, sinó que si els autobusos ja són lents per si mateixos (molts cops, culpa de la gent i no dels conductors), aquesta ordre els obligava a ser-ho encara més, ja que un cop eliminada tal parada, s'havia de donar gaire bé dues voltes innecessàries a la nova parada que cobreix a l'anterior, la que ara està davant el cementiri municipal de Ciutadella, per així poder deixar els passatgers allà, podent agafar altres connexions d'autobusos (o aquest és el raonament que va fer l'ajuntament en el seu moment).

Per si això no era suficient, un cop més a l'igual que passa a la parada que finalitza el trajecte de Maó-Ciutadella, que es troba a la Plaça de la Pau, qualsevol turista o menorquí/na que normalment no va a Ciutadella i vol anar al centre quedava totalment desorientat, i és allà en quan els conductors havien d'aixecar-se i fer de guia turístic per poder-los esbrinar com arribar al centre o altres llocs.

Realment creieu que això passa al transport públic de qualsevol altra ciutat? Són necessaris conductors d'autobús que a més facin de guies? O seria més lògic que l'Ajuntament fes d'una vegada per totes una única estació de busos cèntrica a Ciutadella?

Porten mesos malgastant els diners fent parades provisionals com la de la Plaça de la Pau o la del Canal Salat que no ha portat res més que mals entesos i critiques, una d'elles per trobar-se davant el Cementeri Municipal de Ciutadella. Ja és hora que es deixin de malgastar els diners i es faci una estació cèntrica, útil, ràpida i on els autobusos puguin estar-se més de deu minuts a la parada i no hagin d'anar a donar voltes pel poble perquè l'Ajuntament no vol que es trobin allà mentre no estan de servei, com passa a la Plaça de la Pau.

Però aquí no acaba tot, a tot això es suma el gran temps que duren els viatges de Maó a Ciutadella, moltes vegades més d'una hora. Puc entendre tal fet fins a cert punt. Si és cert que bé pel trànsit o altres qüestions molts cops es fa impossible arribar d'hora, però el que no puc entendre és que a aquestes altures en quan tots els autobusos porten un cartell a davant indicant on es dirigeixen encara hi hagi persones que els paren per preguntar quin és el seu destí o a quina hora arribarà el seu bus. Per algun motiu totes les parades de Menorca tenen els horaris de totes les línies o per això tenen una pàgina web on es pot buscar. Aquests i molts altres fets són els que rellenteixen els autobusos que molts cops tarden gairebé més de vint minuts en anar de Maó a Alaior, per exemple.

Des d'aquí demano solucions d'una vegada per totes, demano que es faci cas al passatger que utilitza l'autobús diàriament i no als polítics, els quals no utilitzen mai el transport públic. Espero haver reflectit com està el transport públic a Menorca. Ja va sent hora que es deixi de tardar més de deu minuts per sortir de Ciutadella gràcies a les brillants idees de l'Ajuntament i ja va sent hora que tinguem un transport públic digne a Menorca, del qual tots en puguem fer utilitat sense acabar totalment trastornats dintre l'autobús.

Per últim vull agrair la comprensió de molts conductors durant aquest estiu, especialment la d'en Paco.