TW

Imaginem que:
S'obliga els centres d'atenció sanitària a dissenyar, en un termini de dos mesos, un projecte per tal que el personal de la sanitat pública atengui els pacients en anglès per tal de millorar el nivell d'anglès de la població. Tot aquell professional que tengui la titulació adient haurà d'emprar aquesta llengua en la seva relació amb els pacients. Els pacients basta que estiguin avisats de la mesura i disposats a aprendre anglès a la vegada que es curen.

El TIP (Tractament Integrat de Pacients) es posa en marxa amb el neguit de qui sap que no pot deixar de complir una ordre i, a la vegada, no es creu capacitat (encara que pugui certificar els coneixements d'anglès exigits) de fer bé la seva feina. Parlar de malalties i tractaments mal emprant el llenguatge tècnic corresponent a pacients que amb prou feines el poden entendre pot ser catastròfic.

Així, en alguns centres i hospitals, el traumatòleg parla en anglès als seus pacients; en altres centres ho fan ginecòlegs i uròlegs. En el centre de més enllà atenen en anglès els cardiòlegs de 10 a 12 cada dimecres i a l'hospital de l'illa veïna ho fan els oncòlegs i el metges d'urgències cada dijous i dissabte de 8 a 9.

Durant el primers mesos en què tothom acata ordres estrictament aviat es comencen a viure drames personals i familiars. Col·lectius de damnificats es sumen al propi col·lectiu sanitari en el rebuig d'aquesta norma. Els centres sanitaris fan públics uns resultats alarmants. Es conten tres morts en casos atesos a urgències que es complicaren en no entendre els malalts el que deien els metges i, a més, es demostra la minva de qualitat en l'atenció dels pacients. Les autoritats sanitàries lamenten els fet luctuosos i acusen els professionals de mala praxis (i de moltes altres coses...)

En vista dels resultats, els professionals de la sanitat deixen paulatinament d'aplicar la norma amb rigor (fins i tot deixen d'aplicar-la del tot) per la bona salut dels pacients. Al cap de nou mesos d'aplicació del TIP la Conselleria segueix defensant la conveniència i l'èxit del programa; fins i tot informa que els resultats globals no han estat significativament pitjors que el mateix període de l'any passat. La mesura contempla, a més, incrementar el nombre de consultes en anglès en anys venidors.

Per entendre què és i què ha passat amb el TIL a escoles i instituts basta canviar l'àmbit de la sanitat per l'educatiu.

Per què no convertir el TIL en un TIP? Segurament a ningú li passaria pel cap aplicar en centres de salut i hospitals el que ja s'ha fet a centres de primària i secundària. És necessari que metges i pacients s'entenguin, la salut és un tema molt important, urgent i prioritari per a la gent. Alguns centres disposen fins i tot d'intèrprets que ajuden els pacients a entendre's amb el personal sanitari.

L'alumnat, en canvi, pot rebre classes d'una àrea en anglès sense cap preparació prèvia, amb un professorat que no domina l'anglès com per poder impartir la seva àrea en aquesta llengua. I no passa res.

La Conselleria d'Educació ha dissenyat el TIL sense cap aval pedagògic i sense l'opinió de mestres i professors. Pretén combatre el fracàs escolar fent un estrambòtic canvi en les llengües que s'empren en l'ensenyament.

Estem TIPS del TIL. I falten pocs dies per que continuï el malson.