TW

El passat 1 d'abril es va dictar la resolució per la qual s'ordenava la inscripció de l'Associació de Veïns del Centre Històric de Maó en el registre d'Associacions de les illes Balears. L'associació ja és, per tant, una realitat.

Realitat que pretén assumir la representació i agrupar els membres veïns del centre històric de Maó, en busca de la millora de la vida comunitària del centre i de la ciutat en general. Volem defensar els interessos del veïns, canalitzar les seues inquietuds, informar i donar suport a les qüestions d'interès general, i rebre informació directa d'aquestos assumptes per tal d'alçar propostes d'actuació en l'àmbit de les administracions públiques. No és poc.

L'Associació de Veïns del Centre Històric de Maó neix de la inquietud que molts veïns del centre històric tenim cap a la nostra ciutat. Som conscients i ens preocupen els problemes i les necessitats de Maó, i pensem que al capdavant de tot es troba el centre històric. Els moviments ciutadans actuals estan fent molt per canviar la nostra societat. La demanda de d'una democràcia més participativa no abasta només criteris generals de organització de la societat sinó que arriba a l'entorn més quotidià com són els carrers on vivim. Som conscients, i hem de poder fer entendre l'idea de que en l'urbanisme que volem per a la nostra ciutat, les necessitats i els interessos dels habitants han de ser considerats la principal prioritat.

No son iniciatives noves al centre històric de Maó. O sí. Amb més o menys presència, més o menys encert, més o menys història, la AV S'Arraval Gran i la AV Centre de Maó ens han precedit, i finalment han desaparegut. Agafem el seu relleu. Nous temps, nous reptes i noves formes de comunicació a la nostra societat ens marquen camins i objectius probablement diferents. El temps dirà si hem estat capaços d'assolir-los.

L'àmbit de actuació de l'associació es circumscriu, fent la descripció d'una forma molt general, a l'àmbit territorial que queda dintre de la zona senyalada pels carrers, costes i places següents: el propi port al Moll de Ponent, l'entorn de Sant Francesc, Rovellada de Dalt, Plaça de s'Esplanada, Còs de Gràcia, Santiago Ramón y Cajal, Ses Bruixes, Plaça del Príncep i Plaça Miranda. Consulta'ns si tens dubte si la teua casa hi està dintre.

El centre de la ciutat mediterrània no es pot entendre d'altra manera que no sigui com lloc de passeig i de trobada dels ciutadans, També com a centre de comerç. No és possible construir el futur d'una ciutat desconnectant-se del passat, i és per tot això que els centres històrics han de ser espais de referència i identitat per a una ciutat. Sabem que aquesta sensibilitat hi és als habitants del centre històric de Maó. Ho hem sentit al carrer, a taules rodones, i hem llegit als diaris moltes d'aquestes inquietuds que reflecteixen aquesta sensibilitat. Volem parlar de moltes coses i proposar la participació ciutadana en totes: l'abandonament del centre històric com a lloc de residència, la necessitat d'un pla de mobilitat per la ciutat, la definició d'un model de ciutat amb criteri i visió global, la rehabilitació d'edificis públics, el consens sobre l'ampliació de la peatonalització del centre històric, i altres tants temes més.

Des de l'Associació de Veïns del Centre Històric de Maó volem demanar la teua col·laboració. Si necessites contactar amb nosaltres per fer-nos arribar qualsevol comentari, suggeriment o el que trobis oportú, ho pots fer al nostre local del carrer Sant Josep, 7 tots els divendres de 19:00 a 20:30, a la bústia del local, i al correu electrònic de l'associació:

avcentrehistoricmao@gmail.com.