TW
0

Gràcies Entre Illes

El passat dissabte vam anar un nodrit grup de persones a visitar el jaciment costaner de Cala Morell. Hem pogut constatar que des de fa tres anys, any rere any, ha crescut l'interès per l'excavació, que s'emmarca en un projecte conjunt entre Mallorca i Menorca anomenat Entre illes i que estudia uns tipus de jaciments amb característiques comunes a ambdues illes. Els arqueòlegs Montserrat Anglada, Damià Ramis i Magdalena Salas van fer una explicació molt detallada i interessant dels treballs realitzats durant aquests anys i, més concretament, de les troballes que s'han fet durant la present campanya.

Vam poder observar com un grup de voluntaris estaven excavant una naveta a la correguda perquè, com ens van explicar, les primeres setmanes d'excavació es van extreure els materials de reblert i no ha estat fins el final de la campanya quan s'han trobat els estrats més fructífers a nivell de materials.

Nosaltres (i suposam que no som només les que escrivim aquesta carta) volem agrair a aquest grup d'arqueòlegs la feina que estan fent, la seva perseverança al llarg d'aquests anys i el seu interès per compartir els seus coneixements amb la gent que està interessada en la història de la nostra illa.

I ara ve la nota negativa: l'absència de representants polítics va ser notòria, tant per part de l'Ajuntament de Ciutadella com del Consell Insular de Menorca, que, precisament, són dues de les institucions que avalen el projecte. I crida l'atenció sobretot perquè el jaciment costaner de Cala Morell és un dels que formen part de la llista presentada pel Consell a la UNESCO amb l'objectiu d'aconseguir per a la Menorca Talaiòtica la declaració de Patrimoni de la Humanitat.

No deixa de ser curiós veure com el passat mes d'agost, en el marc del V Fòrum Menorca Illa del Rei, es reuniren nombroses autoritats, inclosa la Reina, i altres personalitats per donar suport a la Candidatura de la Menorca Talaiòtica, amb el conseqüent ressò mediàtic i amb les fotos de rigor, i com dos mesos després cap autoritat ha anat a interessar-se per les excavacions de Cala Morell.

En contrapartida, els arqueòlegs ens van dir que reben el suport desinteressat de les associacions d'Amics dels museus de Menorca i de Manacor i de nombrosos voluntaris que els ajuden en les seves tasques.

Esperam que aquest projecte concret tengui continuïtat en els propers anys i que aquest equip pugui continuar excavant a Cala Morell un jaciment que, ben dinamitzat, podria beneficiar Ciutadella i la resta de Menorca i que menorquins i visitants el podem gaudir cada cop més.

Clara Valera i Sílvia Pons
Ciutadella

Han estat 23 anys fantàstics!

Tot va començar quan un dia va venir a casa en Joan Gomila, conegut per tots nosaltres com en Joan del cel, en aquells moments president dels jubilats d'Aló. Ell em va demanar molt amablement que col·laborés amb el Coro d'esplai de Ciutadella ja que havien d'anar a Eivissa i no tenien músics. Força insistir hi vaig accedir i em digué: "tu acompanya'ls al viatge i si et trobes a gust i hi vols quedar és decisió teva".

Vaig fer el viatge després de molts de dies d'assaig i la sorpresa va ser que allà em vaig trobar amb bones persones que van fer sentir-me bé, a gust i ben acompanyada; entre ells l'estimat i mai oblidat Pepe Juaneda, responsable del Coro , na Rita la directora i ara mateix amiga incondicional, més tots els altres músics que hi vaig trobar i s'hi van anar afegint: Lene Marquès, Xisca Fullana, Pere Arguimbau, Ventura, Jose, Fredo, Brisio, Joan Caules, Luci, Toni Picó, Lluís i d'altres que segur m'hauré deixat. A tot el Coro en general i com no, els presidents que hi van passar: Tomeu Mercadal, Pau Gorries, Rafael Giron i les respectives juntes.

Entre tots ells vam passar junts moltes coses, alegries, viatges, concerts, discussions, bodes, naixements i per desgràcia malalties i funerals per aquelles persones que un dia ens van deixar.

Ara, 6 anys després de l'inici en el CORO RESSOL ha arribat el moment d'acabar la meva participació, el meu temps s'ha acabat però el Coro seguirà i segur que molt bé. Aquí també hi he trobat molt bona gent. Alguns músics que venien de l'altre Coro i d'altres com en Jose, en Jaco, en Pau i na Maria que he conegut aquí, altres components que ja coneixia i d'altres de nous amb qui tots junts he disfrutat molt, he viscut alegries, viatges, concerts i un llarg camí. També faré ressò d'uns presidents fantàstics, com en Melià, Magí i ara em tocava en Luis però ja el conec de conserge. Ha estat un plaer i una satisfacció aquests anys entre vosaltres, no vos oblidaré mai.

És l'hora dels agraïments i esper no deixar-me a ningú. En primer lloc al meu pare que durant molts d'anys va ser el meu xofer juntament amb na Juanita, la mare de na Rita i en Tolo, un Sr. de Ló que alguns dies també em van dur quan jo encara no tenia carnet de conduir. Seguidament a en Joan Gomila per pensar amb jo i per la seva insistència. I per acabar a en Pepe Juaneda, na Rita i a tots els músics i cantaires del Coro , a tots els responsables com en Paco Pardo, Jaume Gelabert, Sebastià Piris i a tots els presidents que hi han passat.

Gràcies a tots per la vostra amistat, heu estat com una família per jo. No oblidaré res del què he fet amb tots vosaltres tant bé com malament.

Ja sabeu on trobar-me si em necessiteu i seguiu endavant; sobretot disfruteu cantant com ho hem fet junts fins ara.

Una abraçada a tots!!

Janet Vinent
Alaior