TW
0

El turisme cultural a Menorca: una aposta de futur

Tot i la forta crisi financera que estan patint els països perifèrics de la Unió Europea, encara hi ha alguns sectors econòmics que ofereixen expectatives de creixement. Un d'ells és el turisme cultural, que en els darrers anys s'ha revaloritzat d'acord amb les noves tendències més enllà de la recerca de sol i platja. Tanmateix, a Menorca aquest tipus d'oferta turística és encara molt minsa, malgrat les possibilitats que ofereix el patrimoni històric i natural de l'illa.L'especulació urbanística i l'aposta pel turisme del "tot inclòs" no han contribuït a crear una consciència entre l'administració que el turisme cultural també pot esdevenir una font d'ingressos important. La població en general tampoc s'ha mostrat massa crítica i no ha exigit inversions en patrimoni, infravalorant els recursos que té al seu abast. És per això que el model turístic de Menorca ara per ara no contempla suficientment l'oferta cultural i segueix adreçat majoritàriament a un determinat perfil de turista.Per baratar aquest model, és necessari un consens entre ciutadania i administracions per tal de fomentar una sèrie d'iniciatives realistes i pragmàtiques, basades en estudis rigorosos, que posin en valor el patrimoni cultural de l'illa. Rutes culturals, recreació històrica de determinats esdeveniments, realitat augmentada, interpretació del paisatge i l'entorn natural, ecomuseus o museus a l'aire lliure... són només alguns exemples de productes culturals que es podrien dur a terme per atreure aquest tipus de turisme diferent.

Dins el camp de l'arqueologia, que és un dels més importants i significatius a l'illa, els pocs projectes que s'han desenvolupat, a part dels museus, han consistit en poc més que la col·locació de panells informatius (molts d'ells, tot s'ha de dir, presenten actualment un estat lamentable) i la creació d'un centre d'interpretació a Torre d'en Gaumés que roman tancat la majoria de l'any. Altres restes arqueològiques no disposen de cap tipus d'informació i són poc accessibles. De tota manera, ara que s'ha acceptat la candidatura de la Cultura Talaiòtica a la llista de patrimoni mundial de l'UNESCO és el moment de repensar com valorar i donar a conèixer el nostre arreu del món. És possible elaborar una oferta cultural innovadora i de qualitat, sostenible i no agressiva amb el territori, que converteixi Menorca en un referent dins el camp del turisme cultural. No perdem aquesta oportunitat.

Josep Gornés


Llicenciat en Història
i estudiant del Màster en Història
i Comunicació Cultura

"No te preguntes qué puede hacer tu país por ti, pregúntate qué puedes hacer tú por tu país"

En el auto emitido ayer desde el Juzgado de Instrucción número tres de Palma de Mallorca, ante el que cabe interponer recurso de reforma en el plazo de tres días y también de apelación ante la Audiencia Provincial en el plazo de cinco días, el Magistrado dispone: "Recibir declaración en calidad de imputada, asistida de Letrado y con instrucción de sus derechos, a Doña Cristina Federica de Borbón y Grecia, declaración que pretendidamente versará sobre su intervención en la Asociación Instituto Nóos de Investigación Aplicada y entidad mercantil Aizoon S.L., manejo y destino de los fondos obtenidos a través de las mismas y las que se deriven, señalándose para tal acto las 10 horas del día veintisiete del presente mes en la sede de este Juzgado de Instrucción".
Hasta aquí una noticia que podría llegar a tener serias consecuencias para una casa real, que, en cualquier caso ya se ha visto implicada y salpicada por este caso de presunta corrupción en la que también están involucrados prominentes personajes del PP.Independientemente de la presunción de inocencia siempre que no se demuestre lo contrario que, naturalmente asiste a los miembros de la familia real de la misma manera que a cualquier ciudadano español y más allá de la peripecia personal de la Infanta y de otros miembros de la familia real, así es como debe funcionar el Estado de Derecho con una total independencia del Poder Judicial, en cuyo funcionamiento no puede haber ninguna injerencia del poder ejecutivo y garantizando la igualdad ante la Ley de todos los ciudadanos. Igualdad ante la Ley y ante la Justicia desde el propio Rey y su familia hasta el último de los cuarenta y pico de millones de ciudadanos españoles.

Desde UPCM pensamos que para erradicar esa lacra que es la corrupción que ha asolado nuestro país, contribuyendo junto con innumerables episodios de mala administración y desenfreno en el gasto público a sumergirnos en la presente crisis, hay que reformar el Código Penal para que los condenados por delitos de corrupción cumplan íntegramente las penas de prisión que les sean impuestas por los Tribunales de Justicia. Introducir el agravante de haber usado o abusado de cargo público para perpetrar o cooperar en la comisión de delitos contra la Administración. Y garantizar que los condenados en vía penal por delitos de corrupción restituyen efectivamente lo defraudado o por lo menos responden con todo su patrimonio del quebranto causado, mejorando los mecanismos existentes para lograrlo en la fase de ejecución de sentencia.

Muchos problemas del presente los han creado quienes han entrado en política pensando en que podía hacer su país por ellos. A nivel ético, todos los partidos tendrían que desterrar para siempre de todas las instituciones a todos aquellos que han situado en cargos públicos y han demostrado que sólo sirven para aprovecharse de los mismos a título particular. Al menos todos los cargos públicos, desde el Rey hasta el último concejal, tendrían que estar imbuidos por el espíritu de aquella famosa frase que pronunció un Presidente americano: "No te preguntes qué puede hacer tu país por ti, pregúntate que puedes hacer tú por tu país." Aunque lo deseable sería que estos principios los tuviéramos siempre presentes todos los ciudadanos. Dejaríamos a nuestros hijos un País mejor.

Unió des Poble de Ciutadella de Menorca (UPCM)

Un torneig consolidat

Havent fintalitzat l'11ena edició del torneig de bàsquet base Ciutat d'Alaior, vull fer veure el que ens transmet un torneig com aquest a la nostra Illa.En primer lloc els jugadors del nostre club, tenen l'oportunitat de jugar contra equips de fora de l'Illa i això ens dóna la possibilitat de fer noves amistats, fins i tot alguna parelleta. Avui en dia, amb les xarxes socials, és molt fàcil mantenir el contacte a distància i segur que aquesta amistat entre jugadors/res es pot disfrutar a diari.En segon lloc, poder gaudir d'equips com Salle Manresa i Sant Josep de Girona (pedreres ACB), malgrat que ara, l'equip gironí, no roman a la categoria d'or del bàsquet espanyol i d'equips que són asidus al torneig com: Minguellla, Arenys de Mar, Ripoll, Igualada etc... Això fa, que partits com el que van jugar la Salle Manresa i el Boscos a la final infantil masculina del grup B, amb en Ricard Casas present a la grada, ens omplin d'orgull i ens anima any rere any, ja en duim onze, a seguir organitzant el torneig.

Per això, més que mai, és imprescindible el suport i feina de tot un equip de treball. Començant per organitzar el desplaçament a l'Illa de tanta gent, els trasllats des de l'hotel fins el pavelló amb freqüències d'autobús, -aquest any des de Cala en Bosc-, organitzar les diferents competicións per categories i nivells i que tothom es trobi bé i a gust a l'Illla.
Aquí és on vull fer partícip gent com en Miquel Sintes, director del torneig, en Vicent Petrus i en Miquel Seguí, que han estat des de les 8 del matí fins a les 12 de la nit, així com la resta de la directiva que han estat fent viatges fins as Mercadal per dur àrbitres i auxiliars, a na Jani l'encarregada de l'oficina del club que ha estat cada dia fent classificacions i passant actes, a na Bene i na Cristina les responsables del bar del poli que també han patit lo seu, i com no, a la presidenta n'Ague que sempre ha estat ajudant on feia falta.

Per açò, hem d'aconseguir mantenir aquest torneig molts anys. És bàsic seguir comptant amb el suport d'Ajuntament, Consell i Federacions, ja que els joves esportistes poden gaudir d'uns dies d'esport i amistat, pilars bàsics per la seva formació i educació esportives.

Gràcies a tots els equips participants, tant els de fora com els de l'Illa, i fins l'any que ve.


Fernando Moya

Coordinador Esportiu del Club
Bàsquet Jovent
Alaior