TW
0

La manifiesta incompetencia de la concejala de Policía

En esta vida que nosotros sepamos los problemas te pueden llegar de dos maneras, de golpe o los previstos. El tema del Parque Móvil de la Policía Local era de los previstos ya que en fecha 17/05/12, se informó del estado del parque móvil, se reproduce parte del informe, entrecomillado, por todo lo cual no puede alegar ignorancia, ya que se le informo por conducto reglamentario, lo siguiente:"Se da cuenta que teniendo en cuenta el estado que presentan los vehículos policiales, en seguridad para los policías, conservación, desgaste de piezas por el uso y antigüedad (teniendo encuesta el gasto económico y días sin utilización por estar en mecánico), kilómetros rodados, además de la apreciación y sabiendas por esta policía, se consulto con el mecánico municipal sobre la vida útil de estos vehículos, reafirmando lo ya sabido, los vehículos que a continuación se detallan se deben de retirar del uso policial por lo ya expuesto, siendo los siguientes:

T-1 Nissan Almera Tino 9675-BNL, 04/10/2001
T-5 Nissan Terrano IB-6838-DS, 21/07/2000
T-9 Citroen Xsara Picasso 1960DDK, 07/12/2004
T-10 Citroen, Xsara Picasso 1975DDK, 07/12/2004

-Participando que el vehículo T-3 Furgón de Atestados a fecha de hoy cuenta con un total de 347.286 km. (desde el mes de enero/2013, la ITV caducada); El T-7 cuenta un total a fecha de hoy 313.514 Km.; Con lo cual la vida útil de estos vehículos les falta muy poco (hoy en día de baja)".

Esta señora hasta que no ha visto el problema reflejado en prensa no ha hecho nada, ahora parece que se va enterando del problema o alarma ¡ya era hora!. Veremos qué medidas toma ante las circunstancias como siempre tarde mal y nunca, tenemos la temporada estival encima y veremos qué propone, las prisas son malas consejeras casi siempre. Ahora parece, según manifiesto en la prensa, que se descuelga con un comunicado que, "la pretensión del Ayuntamiento es que la administración insular le solucione parcialmente la papeleta". Ahora están invirtiendo dinero en el vehículo de atestados que cuenta con 400.000Km. Intentando que este pase la ITV, cuando su final de vida útil, será mañana o pasado o el otro, pero no muchos más, lo que tenía que dar este vehículo ya lo ha hecho.

Que quiere comprar coches baratos, parece ser que no sabe que lo barato a veces sale caro. Ahora veremos el tiempo de respuesta que tiene, no se si será capaz de solucionar en dos meses lo que no ha sabido solucionar en mas de casi 8 meses desde que éste responsable se hace cargo del parque móvil, todo ello en base a una resolución de personal, o sea que no fue por voluntad del quien suscribe.

Recordar a la concejala que en el mes de octubre este Ayuntamiento procedió a descontar unos 200.000 euros, de las nominas de todos los policías, y que con este dinero no contaba la administración, con lo cual bien podía haber asignado una partida para comprar algún vehículo.

Bien es verdad que ya heredo un parque móvil viejo, pero eso no es óbice o excusa para llegar hasta la situación que hemos llegado, porque ha tenido tiempo suficiente como para haber solucionado este gran problema que hoy padecemos en detrimento de los ciudadanos, como hemos dicho al principio, es un problema que ya se veía venir.

Esperemos que el Sr. alcalde, máximo responsable de la Jefatura del Cuerpo de Policía Local de Ciutadella, tome cartas en el asunto.

José A. Martínez Rodríguez
delegado de personal del Sindicato UGT, Ajuntament Ciutadella

Fer nombres amb la OSP o el negoci de na Peix Frit

El passat dilluns dia 4, els presidents del Govern i del Consell van presentar, juntament amb el conseller delegat d'Air Nostrum, senyor Carlos Bertomeu, la Declaració de Servei Públic dels vols amb Madrid. Van anunciar que, tot i que la Declaració permet a la companyia posar un preu mig de 130€, Air Nostrum establirà un sistema de tarifes que farà que, segons van dir, el 90% dels bitllets estaran per davall d'aquest preu. Més concretament, el senyor Bertomeu va informar que almanco el 60% dels bitllets dels avions que surtin de Menorca tindran una tarifa inferior a 58€ i el 60% dels passatgers que venguin de Madrid pagaran preus per davall dels 72€. Van afirmar, fins i tot, que hi haurà ofertes encara molt més avantatjoses "perquè així ho exigeix el mercat" i el senyor Bertomeu va explicar gràficament que les tarifes serien semblants a les que fins ara tenia Ryanair.Air Nostrum és una empresa rigorosa, que sap fer nombres. Per tant, hem de suposar que amb aquestes tarifes que ha anunciat (més la compensació de 750.000€ que rebrà per vuit mesos l'any del Ministeri), la companyia es podrà defensar i el senyor Bertomeu podrà presentar uns resultats positius al accionistes. És a dir, que hi guanyaran doblers, pocs o molts. D'entrada, els menorquins no tenim perquè dubtar de la paraula del conseller delegat d'Air Nostrum, que és un professional cabal i preparat. En qualsevol cas, ho podrem comprovar o desmentir quan anem a comprar un passatge per volar a Madrid. Fiem, pel bé de tots i de l'economia menorquina, que el que va afirmar a la roda de premsa vagi a missa i sigui allò que ens trobem quan anem a comprar un bitllet, que els preus siguin similars als que tenia Ryanair.

Ara, amb les seves afirmacions, diria que el senyor Bertomeu ha posat en un compromís a la Ministra de Foment, al senyor Bauzà i als senyors Tadeo i Alejandre. Tant si ho va fer per posar un poc de mel a l'agror amb què ha estat rebuda la Declaració i quedar bé amb els presidents presents a la roda de premsa com si, efectivament, les regles del mercat (tot i actuar en règim de monopoli) l'aconsellen de fer-ho així i, endemés, els nombres li ho permeten, les tarifes que va explicar crec que deixen bastant mal parats als pares de la Declaració: Ministeri, Govern i Consell.

A veure: fins ara ens havien dit que el preu era el que és oficialment (130 € de mitja) perquè era el preu que el mercat determina i que, tot i que els hauria agradat que fos més baix, era del tot impossible degut als alts costos i la (poca) demanda real que existia. Hem sentit a dir reiteradament que, per fixar aquest preu de 130€, s'havien fet estudis rigorosos i exhaustives anàlisis i que, amb el suport de l'Observatori de Preus del Ministeri, havien arribat a la conclusió que aquest (130€) era el preu mig necessari per fer possible que els avions poguessin volar a Madrid sense provocar la ruïna de la companyia que guanyés el concurs i els menorquins ens quedéssim sense avions, com ara. I que aquest preu necessitava, així i tot, d'un afegitó de 1.500.000 d'euros per tal que una companyia pogués fer front a l'operació amb el nombre de passatgers (clients) que les estadístiques i els estudis determinen. A aquesta conclusió, deien que hi havien arribat (Ministeri, Govern i Consell) després de moltes anades i vingudes i de molts d'estira-i-arronses, de complexes negociacions i de fer molts de nombres i molt ben fets. El president Bauzà fins i tot va felicitar el seu propi Govern i al Consell per la seva capacitat de negociació amb el Ministeri (sempre rostit), la seva tenacitat i el seu esforç.

Així tenim idò que, en resum, fins dilluns (i en les condicions que estableix la Declaració, que per més que diguin no són res de l'altra món, ben al contrari), era impossible volar a Madrid (segons els pares de la Declaració) més barat de 130€ i que per açò havien establert (no hi havia més remei!) aquest preu. I així i tot hi podien haver d'afegir fins a 1.500.000 d'euros!

Ara resulta que la companyia adjudicatària (que, com qualsevol empresa, necessita guanyar doblers), serà capaç de volar a Madrid amb una tarifa (ingrés mig que tindrà per passatger) que, en el càlcul més pessimista (pels menorquins, s'entén) serà de mitja més d'un 50% més barata (més de 65 euros més barata!) que la que havien calculat Ministeri, Govern i Consell (i açò tot considerant que la comparació amb les tarifes de Ryanair la ve fer el senyor Bertomeu empès per un excés d'entusiasme i per ganes de quedar bé i no li ho tenim en compte). I hi hem d'afegir que Air Nostrum es conforma amb 450.000 euros manco anuals de la compensació de fins a 1.200.000€ que el Ministeri, Govern i Consell havien considerat necessària per complementar els ingressos de la companyia amb la tarifa de 130€.

De les moltes explicacions possibles crec que val més que ens quedem només amb una, que sinó la cosa seria molt pitjor: que aquí hi ha qualcú (Ministeri, Govern i Consell, o bé Air Nostrum) que no sap fer nombres!

I els menorquins qui ens en rèiem de na Peix Frit i els seus negocis!

Damià Borràs

diputat al Parlamen

Un port senseserveis portuaris

Enèsima pèrdua de llençol. El port de Maó va viure ahir el darrer episodi de descrèdit i menyspreu.El famós travelift o grua portuària s'ha desmuntat definitivament. Un servei imprescindible deixa de funcionar i abandona a la seva sort a multitud d'embarcacions. Un nou exercici de despreci de l'Autoritat Portuària cap al port i per tant cap als maonesos i maoneses.Amb la manca d'inversions al port d'aquests darrers anys (també amb presidents nomenats per Governs del PSOE), aquest ens no ha estat capaç ni de solucionar l'adquisició d'una grua valorada en poc menys de 300.000€.Autoritat Portuària ha tornat a demostrar la clara voluntat de no apostar pel port de Maó i abandonar-lo definitivament. I aquest cop ho ha fet amb el aquiescència o la manca de capacitat resolutiva del propi ajuntament.

Molts vam aplaudir la decisió ferma de la batlessa de Maó de lluitar per tal que la grua es quedés a Maó. Però solament 13 dies després observem que va consistir més en un exercici de propaganda que d'autèntica resolució del problema. Recordem com van titular els mitjans aquell fet? "La grua se queda en Maó" i "el Ayuntamiento y empresarios frenan la marcha del travelift". Contundents, no?

Idò el resultat sols 13 dies després és que res de res. Ni hi ha grua ni l'ajuntament ha frenat res.

I que no ens venguin excuses de manca de temps o com va voler escenificar la batlessa anant d'urgència a baixamar el dia 24 de gener que no en tenia coneixement abans. Que la grua marxava ho sabien des de principis de desembre. Ho van dir al propi consell de navegació celebrat a Maó. Per tant ho sabien i no van actuar fins un mes després.

Això demostra la manca de reivindicació. Ningú es creu que l'Autoritat Portuària amb prop de dos mesos no trobés solució per aquest problema. I ningú pot tolerar que l'ajuntament esperés més d'un mes en actuar.

Sra. batlessa ha quedat clarament acreditat que de la mà d'Autoritat Portuària no s'aconsegueixen les solucions necessàries per reactivar el port. També nosaltres vam patir aquesta realitat. Sra. batlessa té i tindrà el nostre suport per treballar plegats per el port de Maó i, si cal enfrontar-nos junts a l'actitud d'Autoritat Portuària. Aquesta va ser la millor fórmula per aconseguir inversions en l'anterior mandat... pensi-s'ho.

De moment però perdem un servei imprescindible per un port que pretén ser competitiu. Moltes embarcacions ja no passen l'hivern a Maó, els preus són inassumibles, els serveis inexistents i ara hi afegim la desaparició de la grua. Cada any que passa hi ha menys embarcacions, tan poques que fa que ni la grua sigui viable econòmicament. A lo millor prest podrem tenir grua però no tindrem barques per treure. És açò el que cerca l'Autoritat Portuària? Per ara ho està aconseguint. L'administració competent esdevé clarament incompetent.

Vicenç Tur
portaveu Grup Socialista a l'Ajuntament de Maó