TW
0

La ley noesigual para todos en el Puerto
de Mahón

Este sábado estacioné mi furgoneta en el puerto de Mahón mal, nohabíasitio y la puse encima de la acera y ocupando un trozo de paso de peatones, tardé cinco minutos y me pusieron una multa, hastaaquítodo correcto. Merezco la multa. Al dirigirme hacia mi casa me di cuenta de que había unas cinco motos aparcadas encima de las aceras y me fui hacia la oficina de la Autoridad Portuaria para preguntar por qué me pusieron la multa a mí y no a las motos que estaban sobre de las aceras, cuando llegué encuentro una moto sobre la acera al lado de la oficina de la Autoridad Portuaria. Llamo alteléfonoque hay en la puerta y se pone elpolicíade guardia, le pido el por qué me ponen la multa a mí y no a la moto de la oficina y me contesta que la moto es suya y que está aparcada en el parking de la Autoridad Portuaria, le contesté que dicho parking estaba al lado de la moto y la moto estaba sobre la acera. Ni cursó denuncia alguna, ni bajó la moto de la acera, le dije que las motos y las furgonetas pagan impuesto de circulación, pasan ITV, y tienen un seguro por lo cual tienen los mismos derechos y las mismas obligaciones de respetar el código de circulación, solo me contestó que hiciera una reclamación por escrito, por lo que, haciéndole caso, escribo esta carta con la duda sobre el refrán que dice: Pagan justos por pecadores o pagan pecadores los justos.
Rafael Vidal Tortosa

Maó

"Cabòries", primer llibre d'Antoni Gómez
Demà, dimecres 18 d'abril, presentarem el primer llibre d'Antoni Gómez Arbona, "Cabòries", a Alaior i el divendres ho farem a Ferreries. "S'Ull de Sol" ha decidit d'editar un llibre amb alguns dels millors articles que Antoni Gómez ha escrit a la nostra revista.En Toni fa devers deu anys que va començar a publicar a la nostra revista, moment en què S'Ull de Sol necessitava nous col·laboradors. Els seus articles destaquen per un llenguatge senzill i planer, sempre parlant sobre temes o assumptes relacionats amb la salut i al mateix temps relacionats amb la cultura i el saber popular.

Qui el vulgui llegir, hi trobarà tot un feix de consells i d'experiències entorn a la nostra salut. Moltes d'aquestes informacions van ser recollides pel metge mentre exercia a Ferreries. Per açò, també presentam el llibre a Ferreries.

Així, idò, sabrem perquè l'orí és dolç, perquè serveix l'absenta, les propietats especials dels alls, el fonoll marí, perquè un home es menjava bovers vius, els remeis per la grip, els espàrrecs com a aliment diürètic, el mal que fan les morenes i què fer, l'experiència de collir bolets com el molleric, el miracle de l'herba de Sant Joan, els ametlers florits, com entendre la malaltia de les aus, què és un galindó i com evitar-lo, no menjar gaire caquis i què és el galamó dels bens.

Sabrem un poc més sobre la gota-raig i la seva prevenció, na Nineta o com respectar les tortugues, les llúpies i què no s'ha de fer per evitar-les, l'aliment dels dàtils i les taronges, l'olor especial de l'alfàbrega, el benefici dels cards i les carxoferes davant els greixos, tot el que s'aprofita del porc, l'herba del poriol i les seves propietats gastronòmiques, el perill de les mosques d'ase i de la picada de l'aranya, anar alerta de collir segons quins pixacans, les sedes i com curar-les, la bonança del llorer i el remei diví per a les nafres de Sant Llorenç.

El llibre és completat amb tot un seguit de fotografies de Joan Gómez, fill d'en Toni i un bon fotògraf. En Joan ha fet tot un seguit de fotografies artístiques que acompanyen els articles d'en Toni. Aquestes imatges fetes i pensades en blanc i negre, parlen per si mateixes sobre els temes tractats als articles d'en Toni.

No podem acabar l'escrit sense agrair a Toni Gómez que ens hagi deixat editar aquest preciós llibre i a Joan Gómez per les seves magnífiques fotografies, perquè tots ens puguem beneficiar de la seva experiència mèdica i la collita del saber popular aquí reunit. Estem segurs que després d'haver-lo llegit, tots millorarem la nostra qualitat de vida i aprofitarem el coneixement dels nostres avantpassats. Un coneixement que mai hauríem de perdre.
Miquel À. Marquès Sintes
Coordinador de "S'Ull de Sol"

Contra el desnonament
de dia 20

Amb na Paola i en David.
Se suposa que les lleis econòmiques es fonamenten amb principis que s'han demostrat decents al llarg del nostre passat. Se suposa que hem après de les petites i grans injustícies que poc a poc van construir grans desgràcies històriques. Se suposa que els nostres representants populars fan les lleis en nom del poble i es regeixen per uns valors que abans que altra cosa han de ser humanitaris. Se suposa que l'economia és una part de les nostres vides en comunitat, una part, i que és diferent de la usura. Se suposa que la bona economia no és la que serveix als més poderosos sinó a tothom. Se suposa que les lleis són generoses amb els qui acumulen la riquesa perquè la seva llibertat de negocis ha de beneficiar la resta. Se suposa que els que són de la resta accepten molts de greuges perquè es compleix tot l'anterior. Se suposa que els humils no es rebel·laran perquè han de poder confiar que el sistema vigilarà que encara que visquin pitjor gaudiran d'un mínim de dignitat. Però si cap, ni una, de les suposicions es compleix... Si no podem confiar en els poderosos que volen manar en la política i en l'economia... Llavors tampoc no tenim per què suportar greuges injustos... tampoc tenim cap motiu que ens impedesqui rebel·lar-nos per defensar la nostre dignitat, que és la dignitat de na Paola, en David i els seus fills. El seu desnonament és la conseqüència que totes les suposicions que s'haurien de complir siguin vulnerades. Només s'ha de complir el perjudici dels humils? I tota la resta de responsabilitats dels poderosos incomplertes? Quan s'executarà el desnonament del Govern, del Consell, d'ajuntaments i tota la resta d'administracions que tampoc no paguen i incompleixen reiteradament les lleis?

On hem de ser per impedir una altra sacrifici dels humils en l'altar d'aquests financers?
Anselm Barber Luz
Alaior