TW
0

Defensem el transport públic a Menorca

No es pot admetre una retallada en transport públic a Menorca sense un reajustament global enmatèriade transport públic a les Illes.

El transport públic és deficitari, ben segur, a tots els indrets! Per açò el que hem deconèixerprimer, abans de retallar, és quindèficitpodemassumiren el conjunt de les Illes i com el repartim.

El Consell de Menorca hauria de demanar laconvocatòriade la Comissió Mixta entre el Govern de les Illes i el propi Consell, on s'analitzés el cost i eldèficitque es produeix a cadascuna de les Illes: eldèficitdel metro, dels trens, dels autobusos,.. i a partir d'aquí fer un ajustament just pel conjunt de la Comunitat, on els ciutadans/es visquin on visquin tenguin els mateixos drets, les mateixes oportunitats d'un servei públic com és el transport que cohesiona territoris i dóna oportunitats a la ciutadania de formar-se, de treballar, de gaudir, d'accedir a la sanitat, d'oci, de practicar l'esport,...

Si volem -i ho volem- compartir serveis a una illa com Menorca, hem de garantir que tots tenguin el mateix accés, i per açò és necessari un transport públic suficient i de qualitat.
Abans de retallar ésnecessària la revisió dels cost efectiu de les transferències en transport públic. Aquesta és avui unaurgènciaquehauríemde compartir tots els grups polítics de Menorca.

Joana Barceló
Diputada Socialista
Ciutadella

A la senyora Pilar Rahola

Sra. Rahola, en referència a la seva carta d'opinió publicada a "La Vanguardia" amb el títol "La alcaldesa iletrada" (adjunt el link per tal que tothom pugui llegir-ho, ja que no té pèrdua: http://www.lavanguardia.com/opinión/artículos/20111028/ 54237258557/la -alcaldesa-iletrada.html ) voldria fer-ne alguns comentaris:

No faré referència a la forma del seu article, ja que està en consonància amb qui l'ha escrit i m'estim més que cadascú el jutgi per ell mateix.

Si s'hagués preocupat d'informar-se de manera contrastada, com a periodista de formació que és, i no només amb una versió, hauria descobert que són molts els mahonesos que no estan d'acord amb què el nom de la seva ciutat sigui Maó i que creuen que hauria de ser Mahó.

El que demanen molts mahonesos és que, sent el debat sobre el nom Mahón-Mahó-Maó-Mô controvertit, es decideixi d'una vegada i de forma democràtica mitjançant una consulta popular, on cadascú pugui expressar el seu punt de vista, quin és el nom preferit per la nostra ciutat.

No seria el primer cas en què un nom oficial en català no s'ajusta a la grafia oficial ni tampoc el primer cas en què es fa una consulta popular per tal de decidir quin ha de ser el topònim d'una ciutat. Serveixi d'exemple el d'un poble de Catalunya.

19/10/2004 -Figaró-Montmany manté el nom actual.

Els ciutadans i ciutadanes de Figaró-Montmany han decidit de forma democràtica mantenir el nom actual enlloc del proposat per l'Institut d'Estudis Catalans com a lingüísticament correcte: "El Figueró i Montmany".

La consulta ciutadana es va celebrar el passat diumenge 17 d'octubre. Era la primera consulta que es celebrava al municipi i des de l'equip de govern es valora molt positivament el 41% de participació que es va assolir

És ben curiós que la carta l'escrigui precisament vostè, perquè el seu llinatge, Rahola, està també fora de la grafia actual del català. Segons aquesta, vostè hauria d'escriure Raola (El senyor Juli Moll li ho pot confirmar).

El que passa és que vostè, per llei, pot decidir si normalitzar el seu llinatge o deixar-lo tal i com els seus avantpassats l'han emprat, i en canvi, volen impedir als mahonesos que fem servir Mahó.

Per cert, la felicit per haver optat per conservar la "h" del seu llinatge tot i no complir la grafia correcta i corrent el risc de que li diguin illetrada i/o intolerant.

Ricardo Pons Meliá
Maó