TW
0

Més canvis a Maó. Ara és el torn de les nostres Festes de Gràcia

Darrerament, els ciutadans de Maó veim com el nou equip de Govern està fent alguns canvis al nostre municipi. Canvis que segurament executen amb la convicció que és el millor per a la nostra ciutat i que, en alguns casos, aniran consensuats amb la població afectada, sobretot quan es tracti de mesures més o manco traumàtiques. D'aquesta manera aconseguiran donar una resposta el més adequada possible a la demanda popular. I és que moltes vegades governar no consisteix només en imposar un criteri des d'una majoria guanyada a les urnes, sinó que s'ha de deixar que les inquietuds dels ciutadans vagin perfilant i concretament les línies generals d'un programa electoral.

Feim aquesta reflexió davant les modificacions que l'Ajuntament ha fet en el protocol de les Festes de Gràcia. Els les explicam.

- El repartiment de l'aigua-ros serà el dia 7 dematí i no el dia 8 després del Jaleo, com tradicionalment s'havia fet fins ara. Açò impedirà que sigui beneït a la Missa de Caixers del dia 8 i repartit després de la Beguda.

Ja veim que a Maó no és possible continuar fent el repartiment d'aigua-ros com sí ho fan a altres pobles. Molts hauran de despedir-se de l'agradable visita dels caixers amb l'aiguarròs a la sobretaula dels dinars familiars i d'amics que es celebren a les cases i cotxeries de Maó el dia 8.

- La Convidada a l'Ajuntament no serà després del Jaleo del dia 8, sinó que es farà després de les Corregudes, cap a les 23 hores de la nit. Ens sembla una falta de cortesia cap els caixers que vénen d'altres pobles; no és un horari que faciliti la seva assistència.

Esteim segurs que la nostra regidora de Festes, la Sra. Elisa Mus, es deu haver documentat amplement sobre quins són els tradicionals actes protocol·laris de la nostra festa, i que deu haver trobat qualque antecedent que justifica aquests canvis. Volem pensar que no és una frivolitat més i que són modificacions ineludibles i seriosament meditades. Esperam que no sigui, tal com ella va declarar al "Diari", "pel simple fet de fer canvis a les Festes".

Tot i açò, estaria bé que quan es tractàs de temes significatius per als qui apreciam les festes del nostre municipi i vivim la tradició cada any amb sentiment i emoció, s'intentàs cercar qualque tipus de consens. Ja sabem que és molt difícil fer una consulta popular, com s'ha fet a altres pobles, quan, per exemple, es va canviar la Missa de Caixers d'hora. Però qualcú es podria prendre la molèstia de tenir, almanco, un canvi d'impressions amb tots els caixers de Maó, ja que de vegades és difícil que ens vegem tots representats pels membres de la Junta de Caixers i per les decisions que prenen juntament amb l'Ajuntament.

Tot i així, no tan sols no s'ha consultat amb els caixers maonesos sinó que la reunió que es celebra amb nosaltres s'ha retrassat fins el dia 5 (sempre havia estat a finals d'agost). Segur que els motius per al canvi obeeixen a raons d'una agenda ajustada durant el més d'agost per al responsable polític i no a altres intencions. Però convendran que es dóna molt poc marge a les possibles propostes que poguéssim formular els caixers. Enguany junt amb la convocatòria per a la reunió, els caixers hem rebut una llista amb els nous canvis, es dóna per fet i la junta hi està d'acord. Ens dóna la sensació que des de la corporació municipal no s'han plantejat els problemes que aquests canvis poden generar als caixers. Els hi posam un exemple: Si no hi ha beguda entre el Jaleo de dia 8 i les corregudes, i es celebren aquests dos actes amb poc marge de temps, els caixers que canviaven de cavall no saben si els hi donarà temps per a fer-ho. Molts dubten si gastar 110 euros que costa ferrar un segon cavall. No sabrem molts petits detalls exactes fins després de la reunió de dia 5, i tal vegada en aquelles dades ja no hi hagi temps per a algunes coses.

Segurament haurem de respectar tots els canvis que ens imposi la corporació i complir amb el nou protocol, des del repartiment de l'aiguarròs del dia 7 pel matí fins la beguda del dia 8 a les 23 hores. Per cert, serà durant la beguda quan la corporació entregui, sobre en mà, les ajudes econòmiques als caixers. Darrerament es feia per transferència bancària, però curiosament s'ha canviat el sistema de pagament. Tant dubten sobre quin serà l'índex d'assistència de caixers a la beguda?

Per favor, abans d'intervenir en temes de tanta sensibilitat, convé que s'assegurin que compten amb l'aprovació de la majoria dels ciutadans. Perquè si no és així, potser els electors no els la donaran en una altra ocasió.

Atentament.

Dolors Iglesias Gordillo
Raúl Marí Alimundo
Maria Carrasco Carreras
Zoraida Olives Pons
Jake Ford
Josune Fernández de la Bastida
Miquel Company Pons
Jessica Pons Pons
Manel Sintes Cardona
Rubén Bosch Moll
Miquel Orfila Deonato
Daniel Florit Martínez
José Luis Aracil López
Ainoa Llambias
Laia Recasens Pons
Maó