TW
0

Sobre polémicas lingüísticas

Soy extranjera y he residido varios años en Barcelona y jamás noté que los catalanes quisieran anexionarme, es más no hablo nada de catalán aunque lo entiendo. En Barcelona nos respetan nuestra cultura y tenemos nuestros centros de diversión y restaurantes con nuestra propia comida y jamás hemos tenido ningún problema de integración. En mi país no existen estos problemas con la lengua, hablamos con nuestro deje propio de nuestra tierra, bastante distinto al español, pero todos sabemos que el origen es el castellano. Por eso en los colegios nos enseñan correctamente la gramática de la lengua madre que es el castellano.

Últimamente se han puesto en Centro América muchos centros del Instituto Cervantes para preservar la lengua de aberraciones y anglicismos a fin de conservar la pureza de la lengua, para no perderse en mil dialectos que diluirían el castellano en una lengua que sería irreconocible, caso del hispan-english que poco se parece al español. Este caso lo comparo con el catalán que es la madre de todas las variantes, entre ellas el menorquín y es lógico que se aplique su gramática para no convertirse en mil pequeñas lenguas condenadas a desaparecer por su pequeñez.

He leído en una carta publicada en su periódico en el que hay un señor que teme que se pierdan los anglicismos en la lengua menorquina, que corren peligro por culpa del catalán. Por lo visto prefiere los anglicismos a las palabras de origen catalán, mientras en la lengua española los anglicismos no nos gustan e intentamos desecharlos de la lengua española. Seamos coherentes y bajo unas reglas gramaticales los idiomas pueden sobrevivir y si no estamos condenados a su desaparición.

Dinorah Ventura Mejia
Es Mercadal.

-------------------------------------------------


Resposta final al Sr. Navarro i Puigdemasa

Lament molt que no m' hagi volgut cridar com li havia proposat. Mos hem perdut un bon gin-tònic. Sempre he sabut que ses polèmiques són inútils. No pots convèncer mai a un convençut.

Per acabar nomes uns apunts i no mos sulfurem perquè tots tenim sa pressió massa amunt.

Normalment escric en castellà perquè aixines arrib a molta més gent. Es mateixos directors (i ex directors) de sa premsa local també solen escriure boni sempre en castellà. Saben que així els entén tothom i no només uns pocs.

Li agrairé que no insisteixi més en voler enfrontar-me amb ets amics catalans. No ho conseguirà . Ara ja fa es ridícul. M' estim Catalunya.

Li torn a repetir per enèsima vegada que aquí, a ses nostres escoles, no s' ensenya sa nostra modalidat menorquina (que és s' únic fondo des meus escrits) sinó que s' imposa és seu català estàndard. No culp a n' es catalans (que, repeteix, fan be en defensar lo seu). Culp a n' ets anexionistes que són tots aquells que volen anul·lar, desprestigiar, ignorar i desprotegir es nostro ús illenc i substituir-lo per una forma estàndard que no és sa nostra.

Sr. Navarro i Puigdemasa ¿no creu que seria guapo que fos la Generalitat que subvencionés sa promoció i preservació des menorquí a Menorca?. Aprofiti ara que te molt aprop de ca seva al Sr. Artur Mas per demanar-li ajuda per sa supervivència de sa nostra forma dialectal. Açò demostraria es seu amor per sa nostra Roqueta.

A vostè li diré per una altre banda que tothom sap que mai és tard per aprendre a llegir i escriure una llengu si s' interès i s'estima per ella són prou forts. Ànims.

També recordar-li que han estat coneguts catalans (PSOE-PSC) es que volen impedir sa llei que considera s' aranès com a llengu preferent.

Finalment veig que no està ben informat: només som membre de "Ciudadanos de Menorca", un minúscul partidet menorquí inofensiu. M' entusiasme que sa seva família ralli també menorquí. Demostren sensibilidat i respecte cap a sa terra que els ha acuit.

Per acabar, jo també crit ¡Visca el Barça! ¡Visca l' Unió! ¡Visca Es Mercadal! ¡Visca Mahó! ¡Visca Punta Prima! ¡Visca Menorca! ¡Visca Europa! ¡Visca sa tanca d' es costat! …. i ¡Visca tot! . Bon estiu i que xali molt. The end.

Juan José Gomila Félix.
Maó

-------------------------------------------------

Massa futur i massa hipòtesis

Quin alè! Perdre les eleccions, una alegria? Sí. I ara, què? Mr Manera rumb cap a la London School of Economics del senyor Gadafi, n'Antich al Senat, i na Joana, espera torn.

Pel president Bauzá: l'herència sumada de l'espoli econòmic del govern corrupte Mates-Munar i del deute generat per la gestió del govern del pacte de retrocés. El final és conegut: Rajoy a la Moncloa, els fiscals anticorrupció desterrats a Ceuta, Melilla i Canàries, les rotondes únics Parcs Naturals i a pagar, fins i tot, per a fer cua a l'atur, perdó al "paru", en la nova modalitat lingüística. "Tranquilo, José Ramón. ¿Qué hay de lo mío?"

Mentrestant, l'entorn del PSM, com sempre, molt preocupat pel petit comerç. El comerç de proximitat, aquell que ha convertit els polígons industrials en grans centres comercials, amb l'avantatge que ha substituït el carret de la compra pel cotxe particular.

Ho tornaré a escriure. Conscient que no es pot regular el preu dels productes, és just que el petit comerç s'hagi de sustentar a partir de les persones que no tenen la possibilitat de viatjar per tal d'evitar els seus preus abusius?

No és cert que el dic del PSOE i del seu satèl·lit, el PSM, facilita aquesta sortida comercial a l'exterior? Per cert, quina pot ser la incidència del dic sobre el preu dels habitatges? -ara que sabem de l'existència de 20.000 germans catalans amb rendes superiors als 120.000 € anuals (declarats) que també s'han lliurat de l'impost de successions-. Vols dir? El dic d'esquerres, la possible salvació de promotors i constructors? Què fort! Agraït ha d'estar encara, el "petit comerciant", perquè gràcies a ZP-PSOE-PSM l'avió val un ull de la cara!

En resum, un cop esbocat el model social lligat al petit comerç tradicional, crec més just fomentar la lliure competència, i que tothom hi tingui el mateix accés. Visca el shopping!

Girant pàgina. Trob curiós que el preocupin tant les condicions laborals dels treballadors d'unes hipotètiques i futures grans superfícies i, en canvi, continuï el tradicional silenci sobre les actuals:

L'economia submergida representa un 23% a les Illes Balears (FUNCAS). I a Menorca, el 50%? Quantes hores extres estan obligats a fer sinó volen ser acomiadats? A quin preu les cobren? Qui té vacances? Quants cobren l'atur en lloc de vacances? Quants suporten el nivell de vida de l'illa perquè complementen uns sous miserables amb el lloguer d'una propietat? Quina part de l'escarransit sou es dedica a cobrir les necessitats bàsiques? Quina mena de societat és aquella que la seva màxima aspiració és ser funcionari, com jo, per a evitar aquests abusos? Quina llibertat té la societat que viu sempre amb: "encara gràcies que tenim feina"? Quines són les conseqüències econòmiques, sanitàries, educatives, culturals, socials d'aquest model fraudulent? Quin és el seu cost? Qui el paga? I qui se'n beneficia?...

Vet aquí perquè cada nou govern esdevé una agència de col·locació dels "seus". No ho troba? Silenci. Que demà, no es sap mai. Ens poden arribar els esquitxos de xerrar tant. La hipoteca tremola. Millor la pau del cementiri que la guerra, si hem de perdre la batalla.

Tanta sort que ara el PSM és del 15-M. O bé, sempre els quedarà criticar en Carlos Delgado. Encara l'haurien d'inventar, sinó! Déu n'hi do!

En record dels 44 funcionaris de France Télécom que, els darrers dos anys, han trobat la pau llevant-se la vida.

Francesc Anglada i Benejam
Ciutadella

-------------------------------------------------

Atropellos en la plaza Conquista

No se alarmen lectores , no han sido por causa de ningún vehículo, aunque desgraciadamente es lo que esperamos todos los que cada día vivimos el caos de nuestra plaza .

Se están cometiendo terribles atropellos a diario, sí, atropellos.

Atropellos también llamados injusticias, eso sí, con la "ley" por delante. Y con el desprecio, la prepotencia, la discriminación y el abuso por detrás.

HISTORIA:
En nuestro bar se nos impidió regularizar la antigua licencia de apertura por causas desconocidas. Cuando todo estaba correcto y el único trámite que quedaba pendiente era confirmar que en nuestro local no se había hecho ninguna obra posterior a la obtención de la primera licencia. Solicitamos la licencia para la terraza y nos contestaron que no podíamos en ese momento ya que debíamos esperar porque la licencia de apertura no estaba todavía regularizada.

Ahora y en plena temporada nos llega un decreto de Alcaldía, que no va firmado por la alcaldesa, en el cual se nos retira la licencia de la terraza (que no tenemos) por causa de la regulación del tráfico en la plaza Conquista y debido a causas sobrevenidas. Se nos obliga a retirar las macetas de la fachada del bar (que eran la alegría de nuestra plaza). Se nos ha denunciado por parte del Ayuntamiento por sacar un banquito de madera para que una chica inglesa descansara con su bebé, ya que en la plaza ya no hay bancos donde hacerlo. Es que en la plaza no cabemos todos y todo? Hace ya 10 días que hemos tramitado una nueva licencia (que es lo que el Partido Popular nos prometió en campaña para la regulación de licencias) y aún no tenemos respuesta .
¿Por qué?

Por qué se nos atropella de esta manera? Por qué no se nos facilitan las cosas ? Por qué no se agiliza nuestra tramitación si en pocos días se han instalado nuevas terrazas en Mahón? Por qué se nos priva de explotar la terraza en pleno agosto ? ¿Hay intereses ocultos? ¿Hay discriminación hacia algún tipo de personas?

¿Hay favoritismos ? ¿Será que pretenden que no podamos hacer frente a los pagos necesarios para poder seguir trabajando? ¿Es que el Ayuntamiento no necesita nuestro apoyo económico?

Solo pedimos que se nos regularice la situación. Queremos saber cuántos metros podemos ocupar, el precio y la ubicación de la ocupación de vía pública, a qué hora podemos abrir y a qué hora tenemos que cerrar, pedimos que se nos trate justamente y pedimos poder trabajar como cualquier otro ciudadano.

Pau Carceller Rus
Maó