TW
0

Propostes dels partits abans de les eleccions

En aproximant-se les eleccions autonòmiques, la nostra Associació ha presentat un llistat de peticions als partits polítics de Menorca perquè si ho veuen bé les puguin posar en els seus programes electorals.

Durant el mes de juny passat vam enviar escrits al PSOE, PP, i PSM demanant reunions amb els seus secretaris generals amb la finalitat de poder fer el lliurament del llistat adjunt.

Vam rebre contestació del PP i del PSM i ens vam reunir amb ells. En aquestes dues reunions van lliurar als secretaris generals el nostre llistat de peticions.

Ens van rebre molt bé i ens van manifestar el seu agraïment per la nostra col·laboració i que en el moment d'elaborar els programes ho tindran en compte i estudiaran la possibilitat d'incloure les nostres peticions.

Als Verds i Esquerra Unida els hi vam enviar el document per correu i també ens van contestar que estudiaran la seva inclusió en els seus programes electorals.

Per part del PSOE, emperò, no vam rebre cap resposta, per la qual cosa el més de setembre els hi vam tornar a recordar i els hi vam adjuntar el llistat, però tampoc ens han contestat.

Volem remarcar que segons l'article 6è de la Constitució Espanyola de 1978 els partits polítics són un instrument fonamental per a la participació política i per tant creiem que haurien de ser receptius davant el fet que els ciutadans i les associacions davant unes properes eleccions ponguem fer-los arribar les necessitats que detectam.

No podem entendre per què no contestem a la nostra petició de reunió ni al nostre enviament del document amb el llistat de peticions la qual cosa ens fa pensar que potser ens deuen tenir a la llista d'associacions "non gratas" i ens estan ignorant amb la intenció de marginar-nos.

Per la nostra part reflexionam que segons les dades de l'IBSalut a Menorca cada 48 hores mor una persona de càncer. Quantes famílies menorquines han perdut sers estimats per aquest motiu? No és el càncer un dels problemes més grans que tenim els menorquins? No hi ha aquí una manca de sensibilitat humana i social per part del PSOE?

Sr. Marc Pons, la política, en el nostre entendre, és la noble tasca de gestionar amb honradesa els recursos dels ciutadans pensant en el seu bé. Un polític per tant no hauria de voler ignorar la realitat i els problemes més urgents de la població. Per tant li demanem un poc més d'atenció i la democràcia i la salut dels menorquins hi sortirà guanyant.

El text de les nostres propostes és el següent:

Atès que les eleccions a la comunitat autònoma de les Illes Balears seran com a llarg per dintre d'un any, ADACMenorca sense perdre de vista que vol aconseguir una gran reducció de morts per càncer en el termini de 9-10 anys vol fer una llista de peticions als partits polítics amb la finalitat que les incloguin en els seus programes electorals:

1. Superar l'excessiu caire electoralista de la gerència de l'IBSalut agafant un perfil de més professionalitat –hauria de ser metge especialista–; tenir formació en gestió de capital humà i experiència en la resolució de conflictes; potenciar la participació dels professionals de la salut en la gestió; i afavorir la participació de les associacions d'usuaris.

2. Compromís de cobrir totes les places d'oncologia i es redacti un projecte d'atenció continuada i integral per implantar-lo en 4 una part, i en 8 anys, la resta.

3. Que l'oncologia de Menorca millori el seu nivell jurídic: que passi de tenir un coordinador a tenir un cap de servei.

4. Impulsar un estudi sobre la viabilitat de posar la radioteràpia a Menorca tenint en compte els aspectes econòmics, tècnics, costos econòmics dels afectats i repercussions psicològiques d'haver de viure moltes setmanes a Palma.

5. Impulsar el diagnòstic ràpid del càncer dels tumors més freqüents amb protocols pels metges de primària i totes les especialitats mèdiques. Des de la primera sospita a la confirmació no han de passar més de 15 dies. Per això cal fer protocols especials per a les visites i proves de diagnòstic.

6. Aplicar recomanacions i dur-ne el seguiment sobre exercici físic, alimentació i complements alimentaris a tots els afectats pel càncer.

Junta Directiva de la Associació Democràtica d'Afectats pel Càncer de Menorca

---------------------------

Agradecimiento apolítico al señor Carlos Salgado

He reflexionado mucho sobre si publicar o no esta carta por culpa de la proximidad de las elecciones municipales, pero he decidido que no voy a permitir que unas elecciones me condicionen, estén próximas o lejanas.

En primer lugar, quiero manifestarle mi profundo agradecimiento por evitarme un pleito seguro. En segundo lugar, por su amabilidad, caballerosidad, buen trato profesional, inteligencia y don de gentes para lidiar con situaciones grotescas. Es una verdadera lástima que no continúe en política porque personas como Usted son las que necesitan los ciudadanos. De todas formas, estoy convencida de que cualquiera que sea el ámbito social en el que intervenga, ya sea profesional, político, deportivo o cualquier otro, usted va a triunfar porque a la larga el triunfo es de aquellos que tienen valores y los aplican. Y usted ha demostrado no sólo que los tiene sino también que los aplica.

María Teresa González Cubí
Maó