Encara que el fenomen del núvol volcànic és purament geològic, en arribar les cendres i partícules de cristall i roca a l'atmosfera, la meteorologia juga un paper important, ja que l'esmentat núvol de cendra queda a mercè dels vents, i les condicions climàtiques ajuden, i molt, a la seva dispersió, o fins i tot a la seva durada.
Però a part del caos aeri que ha provocat l'erupció del volcà, sota el glacial islandès Eyjafjalla hi ha un efecte que podria tenir lloc a llarg termini i que està molt relacionat amb el clima. Es tracta de la possibilitat de la qual ja han parlat alguns científics: podria ser que aquest flux de cendres que ha escopit el volcà a l'atmosfera produeixi un efecte refrigerant en el clima d'Europa.
No seria la primera vegada que succeiria això, ja que hi ha grans referents en la història de la humanitat. Un dels més impressionants va ser "l'any sense estiu", quan el 1816 l'erupció del volcà Tambora va produir a Europa i Amèrica del Nord la pèrdua de les collites, i com a conseqüència una gran fam com mai s'havia vist. En aquell any, les temperatures a ple estiu tot just superaven en algunes jornades els 10, 12 graus, i fins i tot grans nevades van afectar el nord d'Europa, gelant camps i rius.
Així doncs, segons diversos experts, el núvol de pols volcànica, que està recorrent aquests dies més de mitja Europa, podria portar un estiu fred al nord i centre d'Europa i temperat a Espanya. Tot i que la climatologia no és una ciència exacta, i la possibilitat és baixa i encara està en estudi, per si de cas no guardin els abrics tan aviat, no sigui que per Sant Joan ens facin falta.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.