La construcció d’una societat vertaderament inclusiva, en la qual es doni una millora real en la participació, l’accessibilitat, la feina, l’esport, l’educació o la cultura de les persones amb diversitat funcional és l’objectiu que persegueix la població menorquina en conjunt. Tanmateix, de les paraules als actes hi ha un tros.
Per aconseguir aquesta fita és imprescindible atorgar a aquest col·lectiu el dret a l’autodeterminació. Baix el lema «Amb la meva veu, el meu camí #Vullparticipar», la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca va llançar ahir, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, una campanya que pretén sensibilitzar a la ciutadania envers les persones amb diversitat funcional, les quals «també poden prendre decisions, poden elegir, i poden emprar la seva veu per marcar moltes coses del seu camí».
«La societat continua amb una concepció proteccionista sobre aquest col·lectiu. Amb aquesta campanya volem contagiar a la població, dir-li que rebem aquest sentiment paternalista, però que podem triar si volem anar a un lloc, si volem fer una activitat esportiva, si volem anar a una festa o no... Podem triar moltes coses, tot i que a vegades se’ns nega el dret a l’autodeterminació», explica la coordinadora de l’àrea de Comunicació de la Fundació, Àngels Andreu.
Apoderament com a models
Per tal de donar a entendre la qüestió de l’autodeterminació, la Fundació ha optat per dues vies. La primera es refereix a la publicació d’una guia amb dinàmiques per a millorar la comunicació envers les persones amb discapacitat i se sentin incloses dins la societat. A més, aquesta aporta en l’interior una targeta verda amb un protocol a seguir per a l’organització d’actes públics inclusius.
El segon mitjà és la publicació d’unes fotografies que mostren l’apoderament de les persones amb diversitat funcional. En aquesta sessió fotogràfica van col·laborar de forma desinteressada l’agència Be Creative i l’alumnat del grau d’Estètica i Perruqueria de l’IES Cap de Llevant.
Las claves
Llenguatge
«Persones amb discapacitat» destaca la persona, mencionant la seva condició. «Persones amb diversitat funcional» es refereix a aquelles amb diferents capacitats. Ambdós termes són correctes.
Continguts accessibles
Hi ha certes ajudes tècniques que eviten barreres i anul·len les discapacitats si s’adapta el context de forma equitativa. És el cas de la línia de braille, la subtitulació, el lector de pantalla...
Actes públics
Per organitzar aquests actes, cal comptar amb un edifici accessible, reservar les primeres files a persones amb discapacitat auditiva o problemes de visió i disposar d’acompanyament, entre altres.
Sin comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
De momento no hay comentarios.