Portada de l'edició especial.

TW
3

Corria l’any 2014 quan «Es Diari» va decidir posar fil a l’agulla i publicar per primera vegada un almanac que recollís els costums menorquins per a l’any següent. Han passat deu anys d’aquella aposta decidida per difondre i divulgar un calendari de butxaca carregat de cultura i tradicions illenques. I enguany torna a sortir al carrer en una edició especial amb la qual homenatjar aquesta dècada d’acurades publicacions.       

Aquest Parenòstic Menorquí amb el qual organitzar-se millor els pròxims 365 dies de l’any surt amb una imatge renovada, tant pel que fa a la impressió com als continguts.

La guia, que es pot adquirir a partir d’avui a les llibreries i oficines del rotatiu per 4,50 euros, fa enguany l’ullet als jocs tradicionals menorquins que han acompanyat la nostra infància. Els jocs populars s’han convertit en tota una tradició cultural de la societat. No solen requerir gaire material i afavoreixen les relacions socials a través de la diversió. Qui no ha jugat en alguna ocasió a «La Cuca» o a «La marraquinca»?

Així mateix, el membre de la secció de Genealogia de l’Ateneu, Antoni Tudurí, ens apropa a la història poètica de l’Illa, a través d’una relació de dotze poetes que han marcat la nostra cultura. No hi falta ni Erdozaín, ni Pere Xerxa ni Gumersind Riera.

Aquest almanac sempre ha pretès apropar el vocabulari més vernacle als lectors recollint mots i dites ben nostres. Enguany, a més a més dels refranys que fan referència al temps i les estacions, la publicació introdueix una divertida manera d’apropar-nos a la cultura menorquina i el seu vocabulari amb una sèrie de passatemps. Encreuats, paraules embullades i definicions errònies ens faran passar una estona agradable. I segur que aprendrem mots que ens seran nous, però que veritablement han acompanyat els nostres avis i besavis en els seus quefers diaris.

La gastronomia sempre ha tingut un pes important en aquesta publicació de butxaca. I aquest 2025 cuinarem amb Rosa Rotger, autora del blog de cuina Tiberis, receptes tan saboroses com una coca d’esclata-sangs, un monyaco as forn amb llet i canyella o uns tords amb col. Tampoc se’ns resistirà una panadera de morena o uns bunyols de Tots Sants.     

Aquest Parenòstic Menorquí també parla, mes a mes, de les diferents plantes i arbusts que podem trobar a l’Illa, des de l’arbocer fins a la camamil·la o l’enclova.

S’inclou un calendari de producte de temporada facilitat per l’Associació Leader Menorca i que s’ha fet a partir de la proposta editada pel Consorci Mestral-GOB i la revisió de quatre productors, tenint en compte els criteris de producció agroecològica.

Hi ha seccions que s’han convertit en imprescindibles. Es pot consultar un calendari mensual amb tots els sants i les hores de sortida i posta del sol i de la lluna. No hi falta tampoc la relació de festes patronals, laborals i cíviques de 2025. A més, inclou els períodes de caça i pesca per a l’any que ve, tot i que, en el cas de la cinegètica, són provisionals i estan a l’espera que el Consell publiqui el calendari definitiu. A més, per no perdre’ns ni un mercat ni una fira, el Parenòstic reuneix una acurada informació d’aquestes efemèrides poble a poble.

Finalment, el lector podrà consultar els horòscops per a l’any que ve.