En el carrer Sant Isidre de Ciutadella on cada matí a primera hora i ja a la nit, en pondre el sol, hi ha el punt neuràlgic de les festes aquests dies. | Josep Bagur Gomila

TW
10

«Com era d’esperar ho vaig viure amb molts de nirvis però acompanyada de tota la Junta de Caixers; no podia tenir més bona companyia en un dia tan especial». Cada dia, des del Dia des Be i durant tota la setmana– de sol a sol– la bandera de Sant Joan oneja a la façana de cal caixer casat, Damià Moll.

Com manen els protocols, n’és la seva dona, Maribel Torres, qui s’ha d’encarregar de penjar-la i despenjar-la des de la finestra de ca seva, al carrer Sant Isidre; ella la guarda quan el sol es pon i l’endemà, en sortir el sol, devers les 6:15h, la torna a treure. Amb aquestes primeres paraules, Torres ens explicava a «Es Diari» què havia sentit en el seu primer dia, complint amb un dels pocs papers en què la dona té un protagonisme cabdal a la festa.

«El vespre sempre és molt polit veure la gernació que hi ha davant ca nostra; ara bé, el matí te un encant especial. Tans sols hi ha la gent que s’ha aixecat de bon matí només per acompanyar-me i açò és d’agrair», ens confessava ahir la dona del nou caixer casat del bienni 2024-25. Torres no se’n pot envanir de la gentada que s’ajunta al carrer Sant Isidre.

Noticias relacionadas

«Costa una mica que tothom estigui pendent de tu. Només pens que jo he estat molts anys baix com ells i ara ser jo la protagonista m’imposa un poc la veritat però molt contenta», exclamava, abans de complir ahir amb un altre dia. Una Maribel Torres que el Dia des Be va veure al seu home, «molt alegre i gaudint-ne molt. Diumenge és especial, és Ciutadella pura i sé cert que dalt cavall encara l’emoció serà més grossa, està molt il·lusionat», ens diu del caixer casat. «S’ha preparat molt i només desig que hi hagi salut i que tot surti tal com ho hem pensat. Que s’ho passi bé i que el poble gaudeixi d’ell com a caixer casat», demana Torres.

Ella, com a dona i ciutadellenca, ens diu que és «l’única que surt a la llum però protagonistes ho som totes; des de madona que fa els preparatius de tota la roba dels cavallers i caixers, fins a l’àvia que fa els pastissets o la que desa perquè estigui tot a punt. Totes feim Sant Joan», exclama Torres, volent donar visibilitat a tot el món femení en aquestes festes. Torres, com moltes altres en el seu lloc, va demanar consells a altres dones de caixers casats.

«Necessites que t’expliquin la seva experiència i et donin algun consell i don gràcies que així sigui», diu, sense voler oblidar-se de donar l’enhorabona a la Junta, per el Dia des Be: «Va complir l’horari previst i hem d’estar agraïts. Per noltros aquest nomenament de caixer casat ens ha donat l’oportunitat de descobrir una nova família, mil gràcies», deia, emocionada. «Caixers, cavallers, poble de Ciutadella i tots els visitants que ens acompanyareu aquests dies; de tot cor, molt bones festes de Sant Joan».

Un Dia des Be «molt intens»

Tot després de viure un Dia des Be 2024, «molt intens i de molta alegria. Viure el primer toc al palau de Can Salort va ser preciós. Per jo el moment clau del dia va ser quan la comitiva va arribar a casa, ja què després de molts de mesos de preparatius, rebre la Junta de Caixers– acompanyats dels amics i la família– va ser molt emotiu», tanca, Torres.