Les autoritats republicanes de l'Illa van dissenyar i executar una xarxa de refugis antiaeris a partir de mitjans de 1938, per protegir la població civil del bombardeig de l'aviació aliada al bàndol franquista, que en el cas de Maó s'han documentat fins a 154 d'aquests refugis.
El catàleg de refugis antiaeris de la Guerra Civil a Maó, format per 608 pàgines i 154 fitxes, és el fruit d'una beca d'investigació de l'Ajuntament de 2019, per un import de 5.000 euros, adjudicada a un equip format per Carlos de Salort, Borja Corral, Amalia Pérez, Maria Gutiérrez i Miquel López Gual, vinculats a les associaccions Amics del Museu de Menorca i Memòries de Menorca, que dijous passat van entregar a l'Ajuntament.
Aquest catàleg consta de 608 pàgines que inclouen 154 fitxes amb fotografies i plànols de cada un dels espais subterranis plenament confirmats que les autoritats republicanes van planificar i dur a terme, segons assenyala Miquel López.
La investigació ha posat al descobert tres tipus de refugis: els soterranis, les galeries que s'han pogut comprovar in situ i, i finalment, les galeries hipotètiques de les quals les fonts documentals en parlen però estan tapades amb peltret i no es poden veure.
Aquest catàleg de refugis de la Guerra Civil a Maó ha estat elaborat a partir del buidatge de l'Arxiu Municipal de Maó, el fons de Delegació del Govern a l'Arxiu Històric de la Biblioteca Pública de Maó i l'arxiu del Museu Militar de Menorca, principalment. En aquest sentit, López afirma que ha estat fonamental la informació localitzada a l'arxiu municipal amb la relació dels túnels i la seva ubicació en cada habitatge amb el seu número, a més de les peticions que l'Ajuntament republicà va trametre a l'empresa La Eléctrica Mahonesa, fundada per Francesc Andreu Femenies, per donar llum als refugis.
La feina de camp pretenia confirmar l'existència dels refugis mencionats en la documentació conservada, per la qual cosa s'ha procedit a la visita una a una de les cases identificades, en la majoria de les quals s'ha pogut veure el soterrani i els túnels.
López assenyala que alguns dels túnels no es van acabar al final de la Guerra Civil l'abril de 1939, en el cas de Menorca dos mesos abans, sinó que es van continuar per la incertesa de la II Guerra Mundial.
3 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Ido, ara que es forats ja están fets i ubicats, Consell MaoMenorca ja pot seguir invertint encara mes a llevant - com sempre - i subvencionar es "metro de Mao".... "Próxima parada, Placa Poposfera"....
Sa feinada que van tenir que fer per por de uns locos dictadors !!!!
Seguro que hay más. En muchas casas, se hacía un túnel de coneción, que enlazaba 2, 3 o más sótanos privados. La idea era que si una bomba destruía una entrada, poder salir por otra. Esos túneles de conexión aún existen, pero después de la guerra, el propietario de cada uno de los sótanos tapió el acceso desde su casa, dejando el sótano como estaba, haciendo impracticable la comunicación con sus vecinos.