Just passades les festes nadalenques, comença un intens programa d'activitats per celebrar Sant Antoni, una festivitat acordada pels jurats de la Universitat General de Menorca el 1575 en honor al sant, declarat, segons algunes fonts, patró de Menorca el 1643 pel papa Urbà VIII. Una festa que, el 1981, el ple del Consell acordà instituir com la Diada del poble de Menorca.
Com és habitual, la festivitat se celebrarà a tots els pobles de l'Illa amb una gran diversitat d'activitats, recollides en el programa editat pel Consell, i que inclou les propostes organitzades per la mateixa institució insular, però també pels ajuntaments i diferents entitats.
Així com l'any passat, la diada va servir per encetar l'Any Pasqual Calbó, enguany ho serà, a la vegada per tancar l'any dedicat al pintor maonès (amb la representació de l'obra «Calbó o el viatge d'Orfeu» al Teatre Principal), per iniciar els actes de celebració dels 25 anys de la reserva de biosfera.
A l'acte institucional del Consell, el doctor Jeroni Galmés pronunciarà una conferència sobre les perspectives científiques de la reserva, i s'organitzarà el concert institucional en col·laboració amb el Cabildo de Lanzarote (illa agermanada a Menorca, per compartir l'any de declaració per la Unesco). «És un canvi de format, els darrers anys era música clàssica o concerts de bandes de Menorca, i aquesta vegada serà música folk amb el quartet de Benito Cabrera», un artista canari, explicà el conseller de Cultura i Educació, Miquel Àngel Maria.
Són actes destacats una excursió fins a Torre d'en Galmés, els concerts de Guiem Soldevila i Cris Juanico, o l'espectacle per presentar el «Cançoner popular de Menorca» de Bep Cardona que produeix Dau Produccions. Hi seran Arrels de Sant Joan; Joan León, Carmen Martínez i Llorenç Pérez; David Serra i Pedro Moya (Es Cau); Joana Pons i ses Guitarres; Margui Juanico; Annabel Villalonga; Moisès Coll; Xalandrí; i Maria Camps. Dirigeixen Mari Genestar i Damià Bosch i produeix Dau Produccions. Organitza el Consell i les entrades, gratuïtes, es reservaran a nanventura.es.
El més destacat del programa
Divendres 12 de gener
- Glosat de la Diada, amb Soca de Mots, a les 20 h. a l'Ajuntament de Ferreries. S'entregarà el Premi Josep Vivó 2018.
Dissabte 13
- A les 18 h, inauguració de l'exposició «Des de dins», de Toni Vidal, al Roser, a Ciutadella.
- A les 19 h, «Fins demà o la propera metamorfosi», espectacle de Guiem Soldevila al Teatre Principal de Maó.
Diumenge 14
- Excursió de Son Bou a Torre d'en Galmés. Trobada a les 9.30 h. al primer aparcament de la urbanització. A partir de les 11.30 h, visita guiada al poblat talaiòtic i tast d'olis de Menorca a la cova de s'Oli.
- A les 19 h, concert de Maria Àngels Gornés, a l'església de Sant Diego, d'Alaior.
Dimarts 16
- Acte institucional de l'Ajuntament de Ciutadella, amb la conferència «Temps eren temps i ara som un altre temps», d'Antoni Bonet, a les 19 h. a l'Ajuntament de Ciutadella.
- A les 18 h, l'espectacle «Tatanka», amb Minúcia Teatre, a l'Esplanada des Castell.
Concert de Cris Juanico, a les 21.30 h, a la Sala Albert Camus de Sant Lluís.
- III Trobada de Batucades, des de les 22 h. a Ferreries.
Dia de Sant Antoni
- Ple extraordinari de la Diada, amb la conferència «La perspectiva científica de la reserva de biosfera», del Dr. Jeroni Galmés, a les 19 h. al Consell.
- A les 20 h, batucada i dimonis amb el grup Esclat as Migjorn Gran.
- Concert de la Diada, amb el Quartet de Benito Cabrera, a les 21 h. al Teatre Principal.
Divendres 19
- Nomenament de Margarita Comas com a menorquina il·lustre, a les 20 h. a l'Ajuntament de Maó.
Dissabte 20
- Representació teatral de «Calbó o el viatge d'Orfeu», acte de cloenda de l'Any Pasqual Calbó. A les 19 h. al Teatre Principal.
Diumenge 21
- Concert de presentació del «Cançoner popular de Menorca», de Bep Cardona, amb Joana Pons, Maria Camps o Anabel Villalonga, a les 19 h. al Teatre de Ciutadella (Calós).
15 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Menorca - Es diari
Alfonso III de Aragón, apodado el Liberal o el Franco (Valencia, 1265 - Barcelona, 18 de junio de 1291) fue rey de Aragón, de Valencia y conde de Barcelona (como Alfonso II), entre 1285 y 1291, y rey de Mallorca entre 1286 y 1291. Su conquista de Menorca, la firma del Tratado de Tarascón por los conflictos derivados por la posesión de Sicilia y los conflictos con la nobleza aragonesa fueron los aspectos más significativos de su reinado.
Jaime I de Aragón el Conquistador fue rey de Aragón, de Valencia y de Mallorca, conde de Barcelona, conde de Urgel, señor de Montpellier y de otros feudos en Occitania. Wikipedia Fecha de nacimiento: 2 de febrero de 1208, Montpellier, Francia Fallecimiento: 27 de julio de 1276, Alcira, España
Som tan espanyols que renegam de sa nostra cultura i llengua. Aixo no pasa ni a Sevilla. Esteim plens de punyetas. Alerta que no ens confonguin amb catalans!!!! Ja veig que hi ha una pila de menorquins que nomes empran es castella.
history con que d"Alfons II de cataluya y XX de menorca no te jo....
Practicante, a ver si aprendes a escribir: es “a ver”, no “haber”. San Antonio, o Sant Antoni. Ambos son correctos. Catalanistas, go home, sois la mayor amenaza para la identidad de los menorquines.
Sant Antoni.... haber si lo mencionamos bien... nada de San Antonio.
... como cada año, parece que hay que recordarle al personal que la fiesta del poble de Menorca es para la gente... no debemos honrar a ningún santo religioso, debemos honrarnos a nosotros mismos, a la ciudadanía, a los pobladores de esta preciosa isla. Podemos entretenernos discutiendo el alcance de la influencia de la cultura catalana, la pertinencia o no de unos u otros símbolos, los himnos que se han de tocar y demás detalles... pero que conste que no hemos de dejar que las fuerzas confesionales se apropien de una fiesta que no es confesional, que es de la población física y real... el santo es simplemente una excusa del calendario.
El afán catalanista no para, de un tiempo a esta parte ya nos dicen que el 17 se celebra "La diada des poble de Menorca", de diada nada!!! esto es cosa de Cataluña y que me parece muy bien, en Menorca, el día 17 celebramos el día de Sant Antoni, patró de Menorca, No se dan cuenta de que nos quieren meter cataluña con calzador? SOMOS MENORQUINES, BALEARES, ESPAÑOLES, NO CATALANES!!!!... Mai Mes!!!!
History, no manipules la historia, Alfonso III fue rey solo de Aragón. Cataluña nunca ha sido un reino. En Menorca somos menorquines, no catalanes, tenemos nuestra personalidad propia. En cualquier caso, te remontas al siglo XIII, hace ya mucho muchísimo tiempo ¿no crees? como para intentar catalanizarnos.
¡¡¡NADA QUE CELEBRAR!!!! Como podemos celebrar que huestes venidas de Cataluña asaltaron Menorca pasando a sangre y a fuego a los Menorquines