TW
8

Ciutadella ha viscut de ple el moment més espectacular de les festes, els Jocs des Pla. Enguany, els jocs han estat més lluits i ràpids que mai, com pràcticament no es recordava darrerament. En dues hores, des de les 20.30 fins les 22.30 s'han fet els tres jocs, els de s'ensortilla, rompre les carotes i córrer abraçats. En total, 60 carreres durant 120 minuts.

Una vegada el caixer senyor Gabriel de Salort ha convidat a la corporació municipal a presenciar els Jocs, i després de demanar la protecció de les monges de Santa Clara, la comitiva ha davallat al port.

Després de tres voltes de caragol, que feia anys que no s'havien fet, ha començat la primera prova, la de s'ensortilla, enguany molt ràpida. Pràcticament no hi hagut interrupcions entre les carreres dels cavallers que han provat d'endevinar l'ensortilla, excepte els moments en que s'ha hagut d'assistir algun ferit o la policia ha hagut d'intervenir per alguna baralla.

I és que el semàfor, que avisa al fabioler si pot tocar el tambor per córrer una prova, a diferència d'altres anys, ha estat permanent encès en verd entre carrera i carrera, excepte en els moments en que no es guardava el passadís. En aquest sentit, els voluntaris, ben distingibles amb una camiseta fluorescent, han estat part essencial.

Una prova de l'agilitat és que només en 14 minuts s'han fet les 14 carreres de la primera tanda de s'ensortilla. En canvi, la segona, més accidentada i interrompuda, s'ha perllongat per 36 minuts. En total, la prova de s'ensortilla s'ha completat en poc més d'una hora i quart.

En total set cavallers han endevinat l'ensortilla amb l'asta. A la primera tanda, hi ha hagut un encert, a càrrec de Sebastià Bosch, de s'Almudaina. A la segona, en Toni Bosch, l'amo jubilat de Son Àngel ha estat el següent en endevinar-la, i ja suma 25 ensortilles endevinades durant els seus anys de participació a les festes. Hi ha hagut més encerts a la segona tanda: en Nofre Bonet de Binigafull, en Nando Bosch Taltavull de Biniatzem; i en Tòfol Bosch, caixer pagès de tramuntana.

Noticias relacionadas

La tercera tanda, que s'ha iniciat a les 21.36 hores, ha començat amb encert. La sisena anella endevinada ha anat a càrrec den Diego Pons de s'Aranjassa. Després, l'altre caixer pagès, el de Migjorn, en Pere Moll, ha aconseguit la setena.

Després, ha estat el moment de rompre les carotes, que han perdut l'agilitat per les baralles dels més atrevits de voler un tros de carota. Les sis s'han romput en poc més d'un quart d'hora. Finalment, s'han fet dues tandes de córrer abraçats.

La festa s'ha perllongat amb tres animades voltes de caragol, que han posat el punt final a uns jocs de dalt de tot. A les 23.30 la qualcada es retirava, mentre seguia la música as Pla. Hi queden hores de festa, amb els darrers caragols... fins al darrer toc de matinada.

Assistència menor

Els Jocs d'enguany han tingut una assistència menor a la de l'any passat, segons la informació de la Policia Local. La punta màxima de presents ha estat de 24.000 persones, sense traspassar els 25.000 pels quals ja s'haurien d'haver de tancar els filtres d'accés.

També ha estat satisfactori el balanç d'assistències, ja que només s'han realitzat tres trasllats des des Pla a l'hospital de campanya i tots molt lleus.

D'altra banda, la Policia Local ha hagut de detenir a un home, J. M. R., natural d'Alaior i de 49 anys, per alteració d'ordre públic, atemptat a agents autoritat i resistència.