TW
0

"Paisatges al natural", la darrera producció de Paca Florit a la galeria Retxa de Ciutadella

Raquel Marqués
Ciutadella


FITXA
Som na Paca Florit, vaig néixer a Ciutadella el 1974. Som llicenciada en Belles Arts, en la especialitat de gravat, per la Universitat de Barcelona. Em dedico professionalment a l'art des de 1997. Una feina que alterno amb la docència al Col·legi Nuestra Señora de la Consolació de Ciutadella. Fa un temps donava classe de gravat als tallers municipals. Em faria iŀlusió tornar però ara per ara la família és la meva prioritat. Els meus referents són Robert Motherwell, Chillida, Tàpies o Miró. Fa uns dies que he inaugurat a la galeria Retxa de Ciutadella l'exposició "Paisatges al natural" que romandrà oberta al públic fins el dia 6 d'agost.

Ja fa temps que el projecte artístic de Paca Florit no es pot deslligar del gruix de noms que ompl la producció de Menorca. El públic identifica fàcilment la seva obra d'entre una nombrosa filera de creacions, però la majoria desconeix tot el procés d'investigació que hi ha al darrera de cada pintura. "Culturàlia" entrà fa uns dies al seu estudi del carrer Paborde Martí de Ciutadella per curiosejar i, de passada, palpar un imaginari propi que desperta sensacions de tot tipus. Tot junt, una excusa per descobrir els "Paisatges al natural" que des d'aquest divendres exposa a la galeria Retxa.

L'autora defuig de l'etiquetatge naïf que molts li pengen de manera errònia. Paca Florit empra el motiu figuratiu per fer una obra abstracta. I a partir d'aquí, cap a l'abstracció, diu, que és a on ha anat evolucionant la seva trajectòria. Per a ella la composició, i la seva dificultat, és un joc, "fins arribar a l'equilibri del quadre, aquí roman la diversió", explica. La combinació geomètrica i de colors són dos ingredients que la caracteritzen. L'harmonia en les tonalitats, la seqüència de les més vives amb el contrast de les més apagades esquitxen un traç ràpid i fresc.

Acrílic, aquareŀla, ceres, llapis i, fins i tot, pinturetes de llenya. Materials damunt fusta amb els que dibuixa part de les seves iconografies per exceŀlència: les casetes i les flors. "Són dos elements que em serveixen d'excusa per crear el paisatge i que la gent ho reconegui com a tal", comenta. Els paisatges i la figuració són precisament els seus referents de la realitat per a construir un món personal que amb el temps ha anat esdevenint en elaborats collages. Aquí radica el saber fer de Paca Florit. 15 obres de gran format, 40 damunt paper (de les que 32 hi van emmarcades) i 6 escultures conformen aquesta nova exposició. La feina desenvolupada en el darrer any és fruit de l'experimentació de tècniques. El gravat s'endinsa a la pintura i viceversa. La selecció d'un gravat al Premi Ciutat de Manacor és el punt de partida de "Paisatges al natural". I la seva deconstrucció la font d'inspiració.

Per una banda, Paca Florit enganxa el gravat a la pintura, a través de la xilografia, i per l'altre coloreja a mà els gravats presentats. "A partir d'una imatge creo la resta de l'obra", senyala. La fotografia de la seva germana, Chus Florit (qui ha captat el procés de creació en imatges composades en un audiovisual) li serveix per arrodonir el projecte. "He utilitzat les instantànies que té de flors, he retallat les parts que més m'interessaven i les he transferit a les planxes de gravat".

En conjunt l'autora exhibeix una iconografia fragmentada, colorista i geomètrica en què tampoc hi manca l'escultura, a on les planxes de gravat s'enlairen amb fil de cuca.
Actualment participa a Mallorca en una exposició itinerant, procedent de Manchester, impulsada per l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i la Conselleria de Turisme, i que està previst que visiti Eivissa i Ciutadella; a més de a una altra de litografies també a l'illa veïna. Properament, a l'agost, formarà part d'una coŀlectiva, en femení, a Líthica a on compartirà espai amb Nuria Román, Natalia Tamayo, Laetitia Lara o Mitico Shiraiva, entre d'altres.

CINC I PROU...!

1. Una exposició
La que ha fet recentment el Centre Internacional de Gravat de Menorca Xalubinia. "Variacions de taller", una col·lecció inaugurada a la sala El Roser de Ciutadella i que de manera didàctica explicava molt bé totes les possibilitats del gravat i les seves diferents tècniques. Un alt nivell a on també es va poder contemplar l'obra de Goya.

2. Un autor
Miró, com a referent de pintor gravador, i com a referent de vida. Va viure intensament el gravat.

3. Un llibre per apropar-se més a l'art
Diré dos. "Los trazos de la canción", de Chatwin; i "Escritos sobre arte", de Jean Dubuffet. Són dos llibres que sempre tenc a mà al meu taller.

4. Un museu o galeria
El Guggenheim de Bilbao, per l'edifici en sí; i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona - MACBA, pel tipus d'art que s'hi exposa.

5. Un lloc a on li agradaria exposar
A Nova York.