TW
0

Els alumnes dels col·legis Sa Graduada i Mare de Déu de Gràcia de Maó van tenir temps de formar part, d'alguna manera, del dia a dia que es viu a l'Illa de l'Hospital

Rosa Carreras
Maó
Fa un parell de setmanes, animats pel bon temps, ens vam afegir a la magnífica excursió que alumnes del CP Sa Graduada i CP Mare de Déu de Gràcia de Maó van fer a s'Illa del Rei. Una experiència diferent, carregada de sensacions i d'aprenentatges que començava de bon dematí al moll de l'hospital amb la il·lusió primera i l'expectativa de navegar pel port de Maó (ni que fos una estoneta).
S'Illa del Rei és des de fa cinc anys un referent de recuperació del nostre patrimoni històric i de com la voluntat d'uns quants pot passar per damunt de les vicissituds burocràtiques i econòmiques. La recuperació de l'espai que l'Associació d'Amics de l'Illa de l'Hospital va posar en marxa l'any 2004 ha engrescat persones i entitats de dins i fora de Menorca, així que a dia d'avui és un paratge interessantíssim, corprenedor, no només per la bellesa de l'entorn, les particularitats naturals, la seva ubicació estratègica enmig de les aigües tranquil·les del port, sinó també per la història que contenen totes i cadascuna de les pedres col·locades per la mà de l'home.

Els fillets i les filletes de Maó tenien ben programada la visita. Durant un parell d'hores van tenir temps de voltar, contemplar, descobrir, aprendre, fer un taller de plantes? i formar part, d'alguna manera, del dia a dia que es viu a l'Illa de l'Hospital. Dividits en dos grups, els alumnes de Sa Graduada i de Mare de Déu de Gràcia van ser guiats per Josep M. Cardona Nata, que els va explicar de manera molt amena i distesa algunes pinzellades històriques; des de que el rei Alfons III, de qui l'Illa n'agafa el nom, hi va fer estada l'any 1287, quan va venir a conquerir Menorca, passant per la construcció del primer hospital l'any 1711 a càrrec del comandant en cap del Mediterrani, l'Almirall John Jennings, i les diferents titularitats i restauracions que durant els segles ha viscut l'Illa fins al trasllat definitiu de l'hospital militar a "terra ferma" l'any 1964. Les feines de neteja i reconstrució que s'estan portant a terme des de fa cinc anys van ser també un dels grans gruixos de l'explicació i els alumnes van recórrer l'espai recuperat amb molt d'interès, amb una alegria molt sana. La farmàcia, amb mobles i medicaments antics, la capella, on recentment s'hi va celebrar una boda, la biblioteca a punt d'inaugurar, les dues sala on s'exposa material sanitari antic, curiosíssim i ja en desús, la reproducció de com devia ser una habitació de malalts? capbussats dins el passat, l'admiració i la curiositat ens van acompanyar durant tota la visita, entenent com han canviat amb els anys les formes de curar, i els estris per fer-ho.

Una altra de les activitats que els alumnes tenien programada era una explicació detallada del jardí de plantes medicinals creat l'any 2007 per iniciativa dels professionals de la farmàcia i que creix esplendorós al pati central. El gran atractiu del jardí és que s'hi troben representades algunes de les espècies que ja s'hi plantaven a l'Illa durant el segle XVIII. El farmacèutic Fernando Bondia va ser l'encarregat d'explicar als fillets i les filletes la importància de les plantes i les seves propietats. Camamil·la, ruda, sàlvia, cicuta, fonoll, marialluïsa, bufera somnífera? els alumnes van entendre perfectament l'origen dels medicaments. Lligada amb l'observació del jardí de plantes medicinals, tot seguit arribava una activitat força divertida. El taller de plantes i aromes a càrrec de Cecília Sagarra dels Laboratoris Klorane, que amb molta simpatia i mà esquerra va saber captivar les filletes i els fillets. El taller havia tingut una fase prèvia a l'aula, així que amb la complicitat per davant i l'interès del taller, una vegada més, la connexió entre els productes que adquirim a les farmàcies i l'origen natural d'alguns d'ells va quedar palès.

Havíem esgotat el temps però vam ser molts els que hauríem quedat enmig del port, com hipnotitzats, gaudint de l'entorn i de la companyia. Va ser un matí fantàstic per a tots.

L'Illa del Rei
Amb una superfície de 41.177 metres quadrats i de forma quasi triangular, s'Illa del Rei situada quasi ben enmig del port, ha estat coneguda al llarg dels anys amb diferents noms. L'illa dels conills, de l'Hospital, Bloody Island... des de temps remots ha format part de la història dels menorquins, i és que cap al segle VI, ja hi existia una basílica paleocristiana, de la que se'n conserva part del mosaic del paviment al Museu de Menorca.

Un altre dels seus atractius, és la presència d'una espècie única de sargantana, com passa a altres illots dels voltants de Menorca.

Va ser durant el segle XVIII que l'Illa va prendre importància estratègica, i l'hospital militar que s'hi va construir no només el van emprar els anglesos, sinó també espanyols, francesos, russos, nordamericans i italians que navegaven pel Mediterrani.

Quan l'any 1964 es va traslladar l'hospital militar al carrer Vasallo de Maó, l'Illa va quedar despoblada i desprotegida. Els espolis constants i el pas del temps, amb l'avanç trepidant de la vegetació, van degenerar en una decadència absoluta fins que la mobilització ciutadana va fer canviar les coses. La feina que s'ha fet des de 2004, durant els matins dels diumenges, de manera voluntària, ha fet que avui poguem gaudir d'aquest indret carregat d'històries personals i de pràctiques clíniques.

No us perdeu l'oportunitat de visitar s'Illa del rei. Tots els diumenges a les 9.00 hores surt una barca del moll de l'hospital des Castell, que torna devers les 11. si voleu més informació visitau
www.islahospitalmenorca.org