TW
0

IES Biel Martí
Ferreries
El nostre institut, l'IES Biel Martí de Ferreries, s'ha iniciat en els programes internacionals gràcies a la creació durant aquest curs d'una comissió específica. El resultat d'aquesta coordinació ha estat la participació en tres programes e-twinning amb instituts de secundària de Bari (Itàlia), Lyon (França) i Nurachi (Itàlia). Aquest programa consisteix en un agermanament electrònic que pretén apropar professors i alumnes d'Europa per fer feina conjuntament per construir una identitat comuna i apreciar el que significa ser europeu. Donada la importància de les noves tecnologies i l'aprenentatge de les llengües estrangeres, es va considerar molt interessant participar a un programa on els alumnes aprenen d'una manera activa i motivadora.

Els grups de segon d'ESO del nostre centre es van agermanar amb alumnes del centre Scuola Secondaria di Primo Grado di Riola, situat a tres poblacions de l'illa de Sardenya (Itàlia) anomenades Riola, Baratili i Nurachi. El programa ha consistit en diversos intercanvis de correus electrònics en anglès on els alumnes es presentaven, parlaven sobre ells, les seves famílies, les seves preferències i aficions, la seva escola i el seu poble. Per donar a conèixer la nostra illa als nostres companys de Sardenya els nostres alumnes van realitzar unes presentacions powerpoint sobre S'Albufera d'es Grau, La Torre d'en Galmés i un vocabulari bàsic en català, italià i anglès que van enviar a través de les eines del correu electrònic.

El programa va funcionar tan bé que els nostres companys italians van decidir venir a conèixer-nos personalment durant la primera setmana de maig, concretament els dies 3, 4 i 5 de maig. El grup estava format per 17 alumnes italians amb tres professors (Francesca, Maria i Giovanni) i dos representants de l'ajuntament de Nurachi (Tiberio i Vinicio), ja que l'Ajuntament els hi va pagar totes les despeses. Durant el seu primer dia d'estada vam fer una visita guiada per Ciutadella i a Cala Morell amb una guia italiana, na Marta Penachio, i després vam anar a Cala Galdana perquè els al·lots gaudissin de la platja ja que feia molt bon dia. Al capvespre vam fer una visita a la Catedral de Ciutadella on el rector, don Gerard Villalonga, ens va fer de guia en italià. Li estem molt agraïdes al senyor rector per la seva disposició a mostrar-nos la Catedral i per la seva dedicació durant la visita.

El segon dia d'estada dels italians va ser més emotiu ja que els nostres alumnes de segon d'ESO van conèixer els seus companys virtuals italians. El punt de trobada va ser el centre de recepció de S'Albufera d'Es Grau. Tant els nostres alumnes com els alumnes italians estavan emocionats i exaltats i l'amistat va sorgir des del primer moment. Junts van fer una visita a s'Albufera des Grau amb l'educadora, de qui en volem destacar la seva paciència ja que va haver de treballar amb 35 alumnes que es veien per primera vegada. El moment més entretingut pels al·lots va ser l'estada a la platja d'Es Grau, on van nedar, jugar a futbol i xerrar com podien, és a dir, un poc en anglès, en castellà i en italià. Pel capvespre el grup d'italians va visitar Maó.

El tercer dia era dimarts, dia d'escola. La trobada aquesta vegada va ser al nostre centre on els nostres amics italians van ser rebuts pel director, Manuel Monerris; el batle de Ferreries i la resta de professorat del centre. Ens vam fer un intercanvi de regals i salutacions i després les activitats per aquell dia van tenir lloc amb els 60 alumnes de 2n ESO. Vam visitar el poble d'Alaior acompanyats del professor de Socials n'Anselm Barber. Vam fer una visita a l'església de Santa Eulàlia i al campanar, al Fossar al costat de l'església i als túnels de la guerra, per acabar visitant l'Ajuntament.

Després ens vam dirigir al poblat talaiòtic de Sa Torre d'en Galmés, que els nostres visitants ja coneixien per les feines preparades prèviament. Per acabar la visita, vam acomiadar els nostres amics amb una degustació de plats típics menorquins gràcies a la col·laboració de pares i mares dels nostres alumnes, que van preparar el menjar i beure. Abans d'anar-s'en, el grup d'italians van visitar l'Ajuntament de Ferreries on van ser rebuts pel batle, el Sr Carreras.

Des de la coordinació de programes internacionals valoram molt positivament aquest agermanament amb l'institut de Nurachi, ja que els nostres alumnes han après d'una manera activa i han pogut gaudir d'una experiència inoblidable. Finalment, i no per això menys important, volem agrair la col·laboració de na Marta Penachio; na Sole de l'oficina de turisme de l'Ajuntament de Ciutadella; l'educadora del centre de S'Albufera; el rector de la Catedral, senyor Gerard Villalonga; el batle de Ferreries, senyor Josep Carreras; i especialment a tots el membres del nostre centre que han estat implicats. Moltes gràcies a tots per ajudar-nos a fer possible aquest projecte tan enriquidor.