TW
0

Els alumnes del CP Antoni Juan van fer una activitat sobre mobilitat al barri de la seva escola

Rosa Carreras
Maó
Abans de les vacances de Setmana Santa vam acompanyar un grup d'alumnes de 4t i 5è de Primària del CP Antoni Juan a fer una activitat especial al carrer. Proposada des de l'AAVV Tanques del Carme, la jornada pretenia ésser una oportunitat de reflexió teòrica i també pràctica sobre la mobilitat al barri, posant l'accent en la convivència entre cotxes i vianants i per tant, detectant coses com l'estat de les voravies i la seva amplada o les conductes incíviques d'alguns ciutadans.

L'activitat es va estructurar en tres parts ben diferenciades. A l'aula, abans de sortir al carrer, amb l'explicació i els exercicis plantejats per la mestra, fillets i filletes van elaborar multes i felicitacions que després col·locarien en aquells cotxes i llocs estratègics que ells creguessin oportuns.
Va ser a partir de les onze quan, acompanyats per dos policies municipals els alumnes van poder passejar pels carrers més emblemàtics dels voltants de l'escola amb una mirada diferent. Es van fixar en com en són d'estretes la majoria de voravies, en els cotxes i vehicles que estaven mal estacionats impedint en alguns casos el pas de les persones. Es van fixar també en bombones de butà col·locades fora dels portals de les cases obstruint el pas, en tanques d'obres que sobresortien envaint la via pública? en totes aquelles coses que d'alguna manera distorsionen la convivència al barri i es poden evitar amb voluntat, ciutadana i política.

Els filletes i fillets es van divertir molt i en poc temps, van deixar el barri ple d'avisos i multes i felicitacions segons va correspondre.
Van ser tornats a l'aula, quan els esperava la darrera part de l'activitat; una conversa amb el regidor de mobilitat de l'Ajuntament de Maó, Mateu Llabrés, que amb claredat i simpatia els va explicar algunes de les mesures que pren el consistori a favor de la mobilitat i va respondre les preguntes que els alumnes tenien prèviament preparades. La conversa va ser distesa. I no només van ser els alumnes els qui s'atreviren a fer preguntes, ja que el grup de mares acompanyants també va plantejar diverses qüestions al regidor. Va ser d'aquesta manera que es va posar damunt la taula la necessitat de guanyar espai als vehicles en favor de les persones i d'adequar la ciutat a un altre estil de vida on la bicicleta, per exemple, agafi més protagonisme. Mateu Llabrés va explicar que el disseny que es va fer en el passat de les ciutats, no només la de Maó, no comptava amb el gran volum de vehicles que circulen en l'actualitat. I és cert que abans s'anava a peu molt més que ara i que pels carrers no passeven tants de cotxes com avui. Va comentar que a en l'actualitat, quan es dissenyen els carrers nous del poble, es tenen en compte coses que abans van passar desapercebudes, senzillament perquè ni es plantejava la seva necessitat. Ara es contempla la creació de carrils bici i llocs per deixar-les estacionades. Voravies molt més amples. Millora constant del transport públic. Estacionaments fora del nucli urbà antic que descongestionin el centre de la ciutat... Es va parlar també del concepte que tenim en l'actualitat del temps i les distàncies i com açò condiciona que volguem arribar amb comoditat i rapidesa a tot arreu, sovint, en detriment de la calma que tots demanam per als nostre barris. En definitiva, es va reflexionar en veu alta i conjunta sobre les necessitats d'una mobilitat segura i sostenible i la conveniència d'actuar tan públicament, com de manera privada, pensant en la convivència de tots.