TW
0

Aquesta setmana ens hem interessat per les classes de ioga que Raquel Morón va començar a impartir a Menorca a principis de curs. Un projecte innovador a l'Illa que s'estalona en la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Menorca, oferint les classes a alguns centres educatius com a activitat extraescolar

Rosa Carreras
Ciutadella

Quan aconseguim silenciar el constant monòleg intern, es crea dins nosaltres un espai fèrtil que ens permet connectar amb la nostra essència. No és fàcil. Estem tot el dia exposats a milers d'estímuls, bombardejats pels mitjans de comunicació, la tecnologia i la publicitat, envoltats de gent malhumorada preocupada per les coses materials i les presses? i tanmateix, aconseguir calma interna és possible si en tenim intenció i ho fem a consciència. És llavors quan, com recol·locant-nos dins nosaltres, obrim una porta tancada i començam a sentir que som molt més. Més que un lloc de feina o una carrera universitària, més que una hipoteca per pagar o una situació vital difícil, més que una parella, més que un veí sorollós que no deixa dormir els altres. Cada persona, cada un de nosaltres, som un món fascinant, increïblement poderós, un fluxe d'energia corporal i mental capaç de desenvolupar-se, desplegar-se positivament i amb açò, d'aportar als altres el millor de nosaltres mateixos.

Els infants no estan exempts del bombardeig. Sovint viuen el dia a dia al ritme que marquen els adults que els envolten, absorbint les inquietuds, les mancances i les preocupacions pròpies dels majors. Més enllà de la naturalitat en les emocions, l'espontaneïtat sense límits, la curiositat com a manera de viure, molts dels nostres infants creixen de pressa, quasi aliens a la seva pròpia essència infantil, i patint com a conseqüència, tot sovint, trastorns de conducta i d'aprenentatge.

En tot plegat hi ha una cara positiva, tant en infants com en adults, i és que sempre hi som a temps d'agafar les regnes de la nostra vida i concentrar-nos en les coses realment importants, atracar-nos al centre, al nostre nucli, per entendre de manera diferent les mateixes coses, i adoptar una actitud serena en comptes de reaccionar davant la vida sense reflexió. I arribats aquí, trobam que la pràctica de ioga ens pot ajudar pel que comporta d'autoconsciència, tant corporal com espiritual, de connexió entre la ment i el cos. Una disciplina mil·lenària que surt de l'Índia i que arriba a occident una mica transformada per aportar-nos, tanmateix, els mateixos beneficis que als antics, emprant eines com la consciència de la respiració o la relaxació, aplicades a moviments i postures concretes.

Aquesta setmana ens hem interessat per les classes de ioga per a infants que Raquel Morón va començar a impartir a Menorca a principis de curs. Un projecte innovador a l'Illa que parteix de l'amor i la vocació de servei, i que s'estalona en la FAMPA, la Federació d'associacions de Pares i Mares d'alumnes de Menorca, oferint les classes a alguns centres educatius com a activitat extraescolar. A dia d'avui, na Raquel té una cinquantena d'alumnes, fillets i filletes, repartits entre es Castell, es Mercadal, Ferreries i Ciutadella.

Tractant-se d'infants d'entre 3 i 12 anys les classes de ioga s'enfoquen de manera diferent que amb els adults. En realitat, d'aquesta franja d'edat se'n divideixen dos grups, de 3 a 7 anys i de 8 a 12, perquè amb els més petitons encara no es poden treballar tècniques de respiració, els pulmons encara no estan acabats de formar, i necessiten molta més activitat. És per açò que amb els petits es fa feina amb una metodologia força creativa, basada en el joc i en la ficció, amb música adequada per a la seva edat i una dinàmica activa i divertida que inclou contes i cançons, a més de postures més o menys estàtiques, visualitzacions i relaxació. Amb els fillets d'entre 8 i 12 anys, la respiració ja es treballa amb més deteniment i el joc agafa una dimensió distinta. No es perd de vista, però, en cap moment, que segueixen essent infants.

Els beneficis de practicar ioga calen a diferents nivells. Si partim del pla físic, parlam de desenvolupament i destresa muscular, flexibilitat a les articulacions, millora d'hàbits de respiració i de la postura de la columna vertebral, estimulació de la circulació de la sang i agilitat física en general. Passant a un pla mental, parlam de millora de l'atenció, augment de la concentració i la memòria, afavorint també, la coordinació psicomotriu i l'aprenentatge. A nivell emocional, el ioga també té repercussions sòlides. Millora l'autoestima i la confiança en un mateix, desenvolupa la sensibilitat, facilita l'expressió de les emocions i les necessitats, davalla els nivells d'angoixa i ansietat propiciant una actitud vital alegre i positiva.

En infants, la pràctica de ioga millora la relació amb ells mateixos i amb la gent del seu voltant; alhora que repercuteix en els estudis pel fet de treballar amb la concentració, l'atenció i la memòria. I si parlam de fillets i filletes amb necessitats educatives especials o problemàtiques com fracàs escolar, dificultats d'aprenentatge o dèficit d'atenció, la pràctica de ioga els ajuda a coordinar els dos hemisferis cerebrals permetent la relaxació i la concentració a la vegada, explotant al màxim les seves capacitats, tan cognitives com emocionals.

Va ser dijous de la setmana passada que ens vam apuntar a una sessió de ioga amb na Raquel i un grup de petits alumnes de Ciutadella. I en comptes de romandre com a espectadors, per no ser una presència estranya que pogués incomodar ningú, ens vam animar a treure'ns les sabates i practicar amb ells. Durant la sessió vam fer estiraments i postures d'animals com la cobra, o d'equilibri, com la postura de l'arbre, una salutació al sol d'allò més divertida, i diferents jocs d'expressió corporal aprofitant el ritme de la música. Rialles, silencis, comentaris, corregudes, relaxació, quietud? tot hi va caber en aquesta sessió de ioga infantil. Amb la llum groguenca i càlida de la sala, vam poder captar també el clima emocional que es crea a cada classe. La sensibilitat i l'amor com a punts de partida per créixer com a persones, compartint l'experiència. Tal com diu Raquel Morón, "amb aquesta activitat aconseguirem que els nens puguin integrar el seu cap amb el seu cor".

Si voleu més informació, us podeu posar en contacte amb la professora al telèfon 625187172 o amb la Federació d'Associa­cions de Pares i Mares d'Alumnes de Menorca.