Mapa. Els països estan dibuixats de manera proporcional a les seves mancances d?aigua

TW
0

El 2002 un grup de més de 100 investigadors va crear una eina per mesurar el grau d'escassetat d'aigua dels diferents territoris i orientar sobre com es pot gestionar millor i conservar en el futur

Fons Menorquí de Cooperació
L'aigua és un recurs natural indispensable per a la vida. Incideix en tots els aspectes de la nostra existència, des de la salut i el sanejament, als aliments que consumim. Des de l'entorn natural i els ecosistemes, a la indústria i l'energia que impulsa el nostre desenvolupament.

Malgrat la seva importància essencial, actualment l'aigua és un recurs amenaçat. L'escalfament global, el canvis d'ús del sòl, les urbanitzacions i el creixement demogràfic... són fenòmens que fan que la quantitat de l'aigua disponible per persona sigui cada vegada més reduïda i desigual.

Per valorar aquest fet, l'any 2002 un grup de més de 100 investigadors va crear una eina que permetés mesurar el grau d'escassetat d'aigua dels diferents territoris del planeta i orientar sobre com es pot gestionar i conservar millor en el futur. Així va néixer l'anomenat "Índex de Pobresa de l'Aigua".

Aquest índex classifica 147 països en relació a cinc indicadors:

1- Recursos: valora el volum d'aigua disponible per càpita, en superfície i subterrània

2- Accés: mesura la distància que separa la població de la font d'aigua i el temps que es necessita per abastir-nos-en.

3- Capacitat: defineix l'habilitat d'un país en administrar l'aigua i millorar-la. També té en compte les accions educatives i de salut relacionades amb l'aigua que es desenvolupen per a la població.

4- Utilització: valora la manera com utilitzam l'aigua, si se'n fa un ús eficient i d'estalvi.

5- Impacte ambiental: s'avaluen els ecosistemes i les espècies que es veuen afectades per l'ús i consum de l'aigua que fa la població humana.

Partint d'aquest criteri que té en compte més elements que la simple existència de recursos hídrics al territori, els països amb una millor gestió de l'aigua són Finlàndia, Canadà, Irlanda i Noruega. En tots aquests territoris l'aigua potable està àmpliament disponible, es distribueix de manera eficaç i les reserves són d'una qualitat excel·lent.

Però també trobam països del nord com Estats Units (32è), Japó (114è) i Bèlgica (56è) amb baixa puntuació. El primer perquè té el consum d'aigua més elevat del món, el segon perquè no assegura una correcta disponibilitat d'aigua per a la seva població i el tercer per tenir les aigües superficials afectades per la pol·lució.

Com a fet destacable, dos països, Guyana i Surinam, es troben entre els 10 primers de la classificació. Malauradament la tendència general és la contrària, i els països del sud ocupen les últimes posicions de la llista. Aquest és el cas de Níger, Etiòpia, Malawi, Djibouti, Txad, Benín, Ruanda, Burundi i Haití.