TW
0

Vam acompanyar un grup d'estudiants de Batxillerat de l'IES Joan Ramis i Ramis de Maó, a l'exposició "La imatge de Menorca. Canvis en el paisatge durant el segle XX" de l'Arxiu d'Imatge i So

Rosa Carreras
Maó
Si un fillet de principis del segle XX es passejàs avui per Son Bou o per Cala Galdana, tal vegada es pensaria que està somiant, o que s'ha equivocat d'illa. I tot i que segurament reconeixeria el perfil de les roques, la profunditat dels barrancs o l'alçada dels cims més alts de Menorca, probablement li costaria barbaritats processar, entendre, el que veurien els seus ulls. I no només per les construccions que s'han aixecat o pels camins i carreteres que s'han obert, sinó també pels mitjans de transports que empram en l'actualitat, per exemple, o la roba que ens vesteix. És molt possible que la transformació, a voltes radical, del paisatge i els costums, l'atordís; tant, com atordits ens pot deixar a qualsevol de nosaltres fer una mirada un punt nostàlgica cap enrere i comprovar d'on venim, on som, cap on anam.

Divendres de la setmana passada vam tenir el plaer d'acompanyar dos grups de Batxillerat de l'IES Joan Ramis i Ramis a l'exposició que fins dia 13 de març acull l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca a l'Edifici Can Victori del Camí des Castell. Una exposició que duu per títol "La imatge de Menorca. Canvis en el paisatge durant el segle XX" i que ja han visitat una desena de grups d'estudiants sobretot d'ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i de l'Escola d'Adults, encara que l'experiència es pot adaptar perfectament al nivell dels alumnes dels darrers cicles de Primària.

L'exposició
Les funcions de l'Arxiu d'Imatge i So de Menorca són recuperar, custodiar i difondre tot el patrimoni audiovisual referit a l'Illa o relacionat amb ella, i les exposicions que organitza tenen l'objectiu de donar a conèixer el fons documental i mostrar la importància de la seva conservació, alhora que ens retorna als menorquins les imatges que van capturar els nostres avantpassats, com una preuada herència. En aquesta ocasió, a partir de diferents fons de postals, fotografies, films i sons que han estat dipositats a l'Arxiu des de la seva creació se'ns proposa veure com ha canviat el territori illenc des de l'arribada dels primers turistes en la dècada dels anys 70, i les implicacions socials i culturals que això va comportar, a més de les paisatgístiques. Ens fan pensar també, en com podria ser avui Menorca si finalment s'haguessin tirat endavant diferents projectes d'urbanitzacions que mai es van arribar a desenvolupar. L'objectiu principal de la mostra és analitzar les transformacions que s'han produït a través de les imatges que són el testimoni directe d'aquestes transformacions. A partir de les imatges i dels documents audiovisuals que completen l'exposició veiem com era abans l'Illa, com neix i es desenvolupa el turisme, i quines van ser les diferents postures davant aquest creixement, a més de les conseqüències sobre el territori, l'economia i la societat. Trezte panells i dos muntatges audiovisuals, un d'ells, d'entrevistes que contraposen opinions, conformen l'exposició, i s'ha editat una unitat didàctica per als grups d'estudiants que la visitin, amb propostes de feina tant dins com fora de la sala, que es poden fer de forma individual o en grup.

Veient com van aprofitar l'experiència els alumnes de l'IES Joan Ramis i Ramis, que feien la visita des de l'assignatura de Geografia d'Espanya, la sorpresa que els causaven algunes imatges, l'interès que despertaven altres, els comentaris que es feien entre ells i la dedicació que van posar a l'hora de treballar a partir de la unitat didàctica, ens decidim a animar-vos a visitar l'exposició, tingueu l'edat que tingueu. Mentre que uns recordaran escenaris reals però llunyans de la joventut o la infantesa, altres descobriran la fesomia idíl·lica que enyoren els majors quan comparteixen els seus records. "La imatge de Menorca. Canvis en el paisatge durant el segle XX" és una exposició itinerant de manera que està previst que el mes d'abril arribi a Ciutadella, el maig a Ferreries, el juliol a Sant Lluís, l'octubre a Alaior, i finalment, el mes de novembre as Castell.