TW
0

Miriam Sánchez Marqués
3r A / IES Josep Miquel Guàrdia
El dilluns, dia 19 de gener, els alumnes de 3r d'ESO de l'IES Josep Miquel Guàrdia d'Alaior, vam tenir l'oportunitat de visitar l'Illa del Rei, també coneguda com l'Illa de l'Hospital.

Aquesta petita illa està situada al port de Maó, davant del poble des Castell i de Cala Llonga.

L'Illa del Rei va ser ocupada moltes vegades per vàries nacionalitats i va ser utilitzada per a diferents activitats.

L'any 1287, el rei Alfons III, va desembarcar en aquesta illa, quan va arribar per conquerir Menorca als musulmans.

Al 1711, l'almirall anglès John Jennings va manar construir un hospital a l'illa del Rei. Dos anys més tard, al 1713, els anglesos posaren l'hospital en funcionament, però no tenia bona reputació, per això el seu nom anglès era Bloody Island (Illa Sagnant).

Al 1756, els francesos conqueriren l'illa, però només fins al 1763, quan els anglesos van dominar-la de nou. Entre el 1771 i el 1776, van reformar i reparar l'hospital, canvis que encara perduren.

L'hospital tenia dues plantes i forma de "U". Estava construït al voltant d'un ampli jardí dividit en tres parts. La planta baixa tenia un corredor obert al pati mitjançant arcs; l'eix central de l'edifici és la torre quadrangular que s'eleva per damunt dels altres edificis marcant la seva importància.

L'any 1782, els espanyols van dominar l'illa per segona vegada. Dos anys més tard, aquests, al 1784, van canviar la capella protestant construïda pels anglesos per una capella dedicada a Sant Carles. També van construir l'edifici sud, paral·lel a l'hospital i sales d'emmagatzemat.

Els anglesos van dominar l'illa, per tercera vegada, l'any 1798, però va ser dominada una altra vegada pels espanyols l'any 1802.

Latzaret va ser víctima d'una gran epidèmia de febre groga, així que van haver d'habilitar l'hospital per a poder tractar els malalts. Això va passar l'any 1821.

A partir del 1830, l'illa va ser utilitzada per moltes nacionalitats i per diferents funcions. En aquest mateix any, els francesos van utilitzar l'hospital de l'illa per cuidar el soldats ferits de la guerra d'Argèlia, al 1933, Amèrica la utilitza com a magatzem, taller i com a estació en el Mediterrani. Del 1840 al 1843, l'illa és utilitzada pels francesos com a dipòsit de carbó.

L'hospital va tenir un gran prestigi durant més d'un segle. Van fer ampliacions i van restaurar l'ala sud.

Al 1888, descobreixen una Basílica Paleocristiana de 32 m2. Gràcies a aquest descobriment, van poder saber que l'illa va ser habitada en el segle VI d.C.

Tot i que tenia un gran prestigi, l'any 1964, van traslladar l'hospital a Maó, ja que dur els ferits a l'illa representava grans dificultats. D'aquesta manera, l'illa va quedar inhabitada.

L'illa va ser declarada Monument Històric-Artístic i Arqueològic de caràcter Nacional, l'any 1979. A partir del 1985, és propietat de l'Ajuntament de Maó, el qual va abandonar-la i va començar una època de decadència.

Més tard es va proposar fer-hi un hotel de cinc estrelles, proposta que va ser denegada posteriorment.

Finalment, al 2004 es crea l'associació "Amics de l'Illa de l'Hospital". Aquesta associació es dedica a restaurar, rehabilitar i cuidar l'illa del Rei. Més tard, aquesta associació es converteix en una fundació.

Actualment, aquesta fundació ha reformat vàries sales, convertint-les en museus, sales d'exposicions, biblioteca, sala de conferències, la sala de la farmàcia i recreacions de les sales de les èpoques passades. Destaca també, la sala italiana, on expliquen la intervenció dels italians a l'illa durant el segle XX.

A mi personalment, m'ha agradat molt, tenir la oportunitat de visitar i conèixer l'illa del Rei, ja que en diverses ocasions havia llegit en el diari alguna notícia referent a la fundació d'Amics de l'Illa.

Quan coneixes, estimes i conèixer de prop l'Illa ajuda a entendre a totes aquestes persones altruistes que han dedicat i dediquen temps i feina per a la seva conservació.

M'agrada conèixer la nostra història, i l'Illa del Rei forma part d'ella.