TW
0

Una iniciativa conjunta del GOB i l'Obra Social Sa Nostra, amb fotos de Pepe Navarro i Pintures d'Enrique Mestre

Rosa Carreras
Ferreries
Només demano que passin els segles i la tortuga segueixi fent nius dalt dels seus volcans. Només demano que passin els segles i la tortuga marina segueixi posant els ous a la sorra de les seves platges. Només demano que passin els segles i l'home opti a la fi pel respecte i l'amor"; amb aquestes paraules del fotògraf Pepe Navarro volem introduir la proposta cultural que us feim aquesta setmana des del suplement "Xoc", i és que fins a mitjans del mes de febrer, restarà oberta al Centre de la Natura de Ferreries una exposició que duu per nom "Galápagos, descrivint els tresors de les illes", una iniciativa conjunta del GOB i l'Obra Social Sa Nostra que s'emmarca, a al vegada, en la celebració de l'any Darwin, que commemora enguany, el dos-cents aniversari del seu naixement.
L'exposició és una conjunció entre les pintures d'Enrique Mestre i les fotografies de Pepe Navarro, que van visitar les illes Galápagos participant en un programa educatiu de la Casa de Cultura Ecuatoriana i que ha portat artistes d'arreu del món a impartir tallers als estudiants nadius. D'aquesta manera, l'exposició no només ens apropa a la fauna i la flora a través de les pintures de Mestre, sinó que també ens fa un tast de la realitat humana i social d'aquest indret del món, amb les fotografies de Navarro. La proposta inclou també plafons explicatius i un muntatge audiovisual de curta durada i tanmateix, prou entenedor.
Un dels aspectes també força interessants d'aquesta iniciativa és la relació establerta entre Menorca i les illes Galápagos, parlant d'endemismes i de diversitat natural, juntament amb la irrupció del turisme i les conseqüències econòmiques i naturals que això implica.
Les illes Galápagos es troben a més de mil quilòmetres de la costa d'Equador i estan formades per tretze grans illes volcàniques, sis illes de dimensions més reduïdes i prop d'un centenar d'illots repartits per l'oceà Pacífic. Van ser documentades per la ciència l'any 1835, quan Charles Darwin hi va arribar i trobar un indret on les espècies animals i vegetals havien evolucionat al marge de la presència humana i d'altres predadors. El valor natural i científic del lloc van inspirar Darwin en la redacció de la seva famosa teoria sobre l'evolució de les espècies. Les Galápagos van ser declarades Patrimoni de la humanitat per la UNESCO l'any 1979, i cinc anys més tard, Reserva de la Biosfera, reconeixament que també tenim a Menorca.
Si sou un grup i voleu visitar l'exposició fora dels horaris establerts, posau-vos en contacte amb el GOB a través del telèfon 971350762 per concertar una visita.