TW
0

La Fundació Sa Nostra i la Fundació IBIT ens conviden a visitar una exposició que ens farà reflexionar sobre l'afecció que pot tenir en les nostres vides l'ús habitual de l'internet

Susana Mora Humbert
Maó
Si al llarg d'aquests dies i, fins al proper 15 de desembre del present any, ens apropem a la Sala de Cultura Sa Nostra -que es troba ubicada en el carrer de s'Arraval en el cas de Maó i en el de Santa Clara en el cas de Ciutadella de Menorca-, podrem gaudir d'una curiosa i interessantíssima exposició que ens convidarà a reflexionar sobre una pràctica molt arrelada i habitual dels nostres dies, essent aquesta la de navegar per internet.

Projecte
L'exposició de què parlem és part d'un projecte que rep el nom d'Identitat Digital: i tu qui ets, a Internet?, projecte que ha sorgit de la iniciativa conjunta de la Fundació Sa Nostra i de la Fundació IBIT. Aquest ve conformat per l'exposició que ens ocupa en aquestes línies -exposició itinerant per les Illes Balears (Palma, Maó, Ciutadella, i Eivissa)-, per un programa d'activitats paral·leles (conferències, taules rodones, xerrades taller, formació de professorat, visites guiades, cicle de cinema, tallers didàctics) i per una web participativa que inclou un catàleg d'identitats digitals de les Illes Balears i una enquesta sobre les actituds i decisions dels ciutadans illencs envers la seva identitat digital (www.identitatdigital.net). El comissariat del mateix és a càrrec de Bel Llodrà i Margalida Castells.

Identitat digital
L'exposició, que porta per títol el mateix nom del projecte del que és part, vol donar a conèixer els riscos i els avantatges de tenir una presència a internet i la necessitat de gestionar adequadament la identitat digital. Aquesta compta amb la presència d'en Josomid, imatge o mascota del projecte que no és més que un nen sense rostre ni caràcters que reflecteix el punt i partida del nostre jo a l'inici de la nostra relació amb la xarxa.
La visita que es fa entorn a la mateixa es porta a terme en relació a sis àmbits. En el primer d'aquests, es defineixen els tres conceptes cabdals per a comprendre la resta de l'exposició: Internet, Ciberespai i Societat Xarxa; a més es visiona un audiovisual que repassa els orígens de la xarxa, la creació d'HTML i les webs, l'arribada de la web 2.0 i els continguts col·laboratius. En el mateix es pretén posar en evidència l'evolució que ha sofert la identitat dins la xarxa.
En el segon àmbit es tracten els atributs de la identitat digital, com es construeixen, i quina és la seva complexitat. Es destaquen dos fenòmens que l'afecten simultàniament com són la multiplicitat i la fragmentació.
Pel que al tercer àmbit es refereix, apuntar que en aquest se'ns porta a aprofundir en un aspecte molt important: la identitat digital no es configura només pel que hom diu i fa a internet, sinó també per la submissió a allò que altres diuen mitjançant valoracions, rànquings, i per la interacció amb els altres en les comunitats en línia, els fòrums o els xats. D'aquesta manera, es treballen en aquest espai conceptes tals com el de reputació, credibilitat, rellevància i valoració.
En l'àmbit quart, es tracten els temes de la intimitat a internet, les normes de comportament de la societat xarxa, i el rastre que anem deixant quan estem a la xarxa. De la mateixa forma, en l'espai d'Eines de Representació, ubicat dins d'aquest quart àmbit, es torna al concepte de Web 2.0 com a web col·laborativa i com a una suma de coneixements.
L'àmbit cinquè es dedica als jocs en tres dimensions: els metaversos i avatars, convidant així els visitants a la reflexió sobre la realitat i la ficció i respecte a l'autèntica identitat envers la identitat fictícia.
Finalment, en l'àmbit sisè es clou l'exposició, trobant-s'hi explicades en aquest les deus reflexions claus que es deriven del recorregut. Aquest darrer espai, compta a més amb un concurs en el que poden participar totes les persones que han assistit a l'exposició.

Participació
Aquesta iniciativa ha tingut una bona acollida a les escoles i instituts de l'Illa, per als quals s'han organitzat visites guiades gairebé cada matí. De fet, donada la participació i l'interès creat entorn a la mateixa, s'han posat en marxa uns tallers de videocast i de podcast per tal que els escolars puguin gaudir d'una activitat pràctica afegida al que és l'exposició en essència, tallers dels que es pot disposar a través de les pàgines http://tallerpodcasting.blogspot.com i http://josomid.balearweb.net.
Des del "Xoc" volem animar tots aquells -petits i grans- que encara no hagin tingut ocasió de visitar aquesta didàctica exposició, que ho facin, ja que tot i que avui dia tots ens prenem per vertaders internautes, després d'aquesta visita quedarem bocabadats de la ignorància en la que encara estem immersos respecte a aquest camp.