TW
0

Redacció
Maó
Una selecció de textos que giren al voltant de l'escola i la tasca d'educar en els nostres dies; i que ens ofereixen una mirada crítica, tot i que constructiva i fresca, als problemes reals que ens aclaparen; textos que ens animen a ser millors; però que sobretot ens proporcionen el bagatge essencial per enfrontar-nos als embats educatius tant del present com del futur. Alguns aborden les grans qüestions pendents que arrossega l'escola des d'èpoques immemorials; altres, tanmateix, són de nova factura, d'acord amb l'esdevenir dels temps. S'enfronta l'autor en aquest llibre als temes quotidians que estan en boca tant dels professionals de l'educació com de les famílies dels alumnes. Així doncs, ens parla tant d'autoritat, disciplina i esforç, com de programació i de currículum; de ser i sentir-se mestre com d'avaluació; en definitiva, Miguel Ángel Santos Guerra ens parla sobre com afrontar els problemes amb què ens trobem avui a l'aula i que sempre afecten el seu entorn.
Un llibre que interessarà tota mena de lectors, perquè amb un llenguatge assequible fins i tot per als més neòfits ens ajudarà a aclarir les idees sobre el que ha de ser l'educació.
Temes centrals
Primera parte: Tarea difícil, pero hermosa: ¡Caballeros, ustedes o yo! El dedo corazón. La pedagogía contra Frankenstein. No te vayas. Zanahorias, huevos y café. Los alumnos de Wittgenstein. Yo sola. Dar clase con la boca cerrada. ¡Razonar, no! ¿Qué estoy haciendo mal? Los patitos feos. El niño trofeo.
Segunda parte: Institución compleja, pero decisiva: La piedra angular de la sociedad. El currículo del nadador. Que empiece el «cole». ¿Cuántas has suspendido? Envejecer en la enseñanza. La casa de los mil espejos. No quiero ir a la escuela. Al cincuenta por ciento. Sin la familia, ¡imposible! ¡Veintisiete mil euros! Las bisagras del sistema. ¡Escuela laica, por Dios! Mamá estudiante
Tercera parte: Contexto problemático, pero estimulante: Antes estaba indeciso, pero ahora ya no estoy tan seguro. Quiero ser alguien. Amables pensamientos. Que no, Manolo, que no. Aquí sólo corre el viento. ¿A qué hora empezaré a morirme? Yo quiero ver a la cigüeña. La culpa no es nuestra. ¡Qué cruz, Señor! Los otros mártires. Las circunstancias del yo. Cuando hacerlo bien es hacerlo mal. Volver en no. Las que van a morir. El tren del fin del mundo. La falla sociológica.

La pedagogía contra Frankenstein y otros textos frente al desaliento educativo
Autor: Miguel Ángel Santos Guerra
Editorial: Graó 2008
Serie: Comunitat Educativa
Colección: Micro-macro
Referencias, 14
Nivel: General
Páginas: 192
Isbn: 978-84-7827-533-5