TW
0

Des de fa anys el Fons Menorquí de Cooperació treballa en un procés educatiu per generar consciència crítica sobre la realitat mundial, instrument bàsic per al desenvolupament de les relacions

Fons Menorquí de Cooperació
Ferreries
L'educació per al desenvolupament fa referència a un procés educatiu per generar consciència crítica sobre la realitat mundial, una eina indispensable per a la modificació de pràctiques injustes existents actualment en el desenvolupament de les relacions entre els països del Nord i del Sud.
Des de fa anys, el Fons Menorquí de Cooperació treballa en aquesta línia amb els centres educatius de Menorca mitjançant l'edició de materials didàctics i l'assessorament en la programació d'activitats encaminades a dotar l'alumnat i el professorat d'eines per treballar la transformació d'aquesta realitat desigual a partir de la solidaritat, la participació i la cooperació.
Aquest any posa a disposició de tots els centres educatius de l'illa els següents recursos:
Material audiovisual
El Fons Menorquí disposa d'un ampli recull de material audiovisual que permet treballar els continguts de l'educació per al desenvolupament des d'una vessant més amena i participativa. Les principals novetats d'aquest any són:
Promises (2002): Documental sobre la vivència de 5 nois i noies palestins i 5 d'israelians sobre el conflicte de l'Orient Mitjà. Adequat a partir de tercer cicle de primària.
En el mundo a cada rato (2005): Film compost per cinc curtmetratges didàctics i amens sobre els drets dels infants. Adequat a partir de segon cicle de primària.
Kirikú i la bruixa (1998): Pel·lícula de dibuixos animats basada en una llegenda popular africana que mostra la problemàtica de l'aigua que pateixen moltes poblacions d'aquest continent. Adequada a partir de primer cicle de primària.
Persépolis (2007): Pel·lícula d'animació sobre les vivències d'una adolescent iraniana des de la revolució islàmica fins els nostres dies. Adequada a partir de secundària.
Exposicions
El Fons Menorquí de Cooperació també compta amb un seguit d'exposicions que tracten de manera didàctica i amena temes com la globalització, el deute ecològic, la vida al Sàhara, les desigualtats nord-sud...
Una altra globalització és possible: Exposició per reflexionar sobre l'actual model de globalització. Està estructurada en quatre blocs: la globalització que estam vivint, cinc escenaris globalitzats, la construcció d'una altra globalització i mapes mundials de la globalització. L'exposició s'acompanya d'un dossier amb informació complementària per al professorat.
Mides: 21 plafons amb suport de 175 x 100cm
El deute ecològic: Es tracta d'una mostra de 12 plafons que introdueix els alumnes en el concepte del deute ecològic i permet treballar sobre la responsabilitat dels països del nord en la situació de desigualtat mundial actual.
Mides: 12 plafons de 150 x 90 cm.
La vida al Sàhara: Mostra fotogràfica sobre la vida quotidiana al campament de refugiats de Tindouf.
Mides: 12 fotografies de 60 x 80 cm a color sobre cartró ploma.
Mira't el món: Exposició que repassa els principals factors que influeixen en les desigualtats nord-sud (salut, economia, governabilitat, armament, sostenibilitat ambiental, participació ciutadana, gènere, política...)
Mides: 6 torres de cubs de gran format.
El Fons Menorquí s'encarrega del muntatge i desmuntatge de totes aquestes exposicions.
Servei d'assessorament
Des del Fons Menorquí de Cooperació també s'ofereix a tots els centres educatius un servei s'assessorament en el disseny i planificació de programes i activitats d'educació per al desenvolupament. Només cal sol·licitar una trobada amb la responsable del servei (Ma. Jesús Barceló) al 971 37 35 09 o a través del mailsensibilitzacio@fonsmenorqui.org.