TW
0

Mercè Rubió Boada
presidenta de la Fundació Rubió i Tudurí
Enguany és any de celebració per a la Biblio­teca-Arxiu Fernando Rubió i Tudurí, ja que compleix 10 anys. Encara recordo la seva inauguració l'estiu del 1998, juntament amb els nous locals de la Fundació al Claustre del Carme. Hi va haver festa grossa, amb l'assistència del conseller de Cultura del Govern, Manuel Ferrer, entre d'altres.
Des de 1994, any de la mort del seu fundador, Fernando Rubió Tudurí, els despatxos de la fundació havien ocupat el primer pis de la llibreria Fundació. Des de l'abril de 1996, al segon pis, urgentment rehabilitat per a la tasca, s'hi va anar gestant la nova biblioteca. Varen ser dos anys llargs de preparatius en uns locals no massa apropiats, freds a l'hivern i calorosos a l'estiu.
Com es gesta una biblioteca?
Com a qualsevol projecte, el més important són les persones. Al març del 1996, va començar amb entusiasme la seva tasca de creació del que havia de ser la nova Biblioteca-Arxiu Fernando Rubió i Tudurí, la senyora Joana Garau, llicenciada en Història de l'Art i Diplomada en Biblioteconomia.
El procés de creació d'una nova biblioteca comporta una sèrie de qüestions, com definir quina serà la seva estructura, la seva missió, els seus objectius. S'ha d'analitzar l'entorn i entendre les necessitats de la societat a qui s'ha de donar servei. Un cop pensades aquestes coses, s'ha de constituir el seu fons bibliogràfic, pressupostar les seves necessitats i processar tots els materials bibliogràfics per tal que puguin ser consultables pel públic lector.
Dos anys van durar les obres al Claustre del Carme. Al 1998, ja es va tenir enllestida la biblioteca i la vam poder instal·lar i inaugurar als nous locals, on es troba en l'actualitat i que tots ja coneixem. La tasca ha estat continuada per les documentalistes Francisca Fortuny, Vanesa Camps i Patrícia Font, ja que Joana Garau actualment és l'arxivera de l'Ajuntament de Sant Lluís.
Amb motiu d'aquesta celebració, la biblioteca ha engegat una sèrie d'activitats i canvis. L'any passat vam iniciar el cicle "Converses amb els nostres autors" amb el senyor Gabriel Julià. Aquest dijous dia 8 ens visitarà el senyor Josep M. Quintana, amb qui podrem parlar de la seva darrera novel·la, i de la seva obra en general.
El canvi més important que incorporem aquest any és l'ampliació del nostre horari. A partir del dia 5, els dilluns i dijous obrirem tot el dia. Això vol dir des de les 9 hores del matí a les 21 hores, un total de 12 hores a la disposició del nostre públic, a qui ens devem. Després de reiterades peticions per part dels nostres usuaris hem decidit escoltar-los i aplicar un canvi que, en certa manera, ja fa temps que hauria d'haver-se produït en una ciutat com Maó, i més tenint en compte que som la biblioteca del centre associat de la UNED.
Així, ja ho sabeu, hi esteu tots convidats a les "Converses amb els nostres autors" d'aquest dijous, així com esperem que la decisió d'ampliar el nostre horari faciliti als nostres usuaris la seva conciliació laboral i familiar. Perquè no hem d'oblidar que una biblioteca és un ens viu que ha d'anar evolucionant a mesura que evoluciona la societat a la qual hi pertany.

"Converses amb els nostres autors": Josep Maria Quintana comentarà la seva obra el proper dia 8, a les 20.15, a la biblioteca.