TW
0

Els alumnes de 1r de Batxillerat de l'IES Josep Miquel i Guàrdia ens conviden a compartir el viatge que aquests feren a l'illa de Mallorca el passat mes de març, viatge segons ells esgotador però plenament satisfactori

IES Josep Miquel i Guàrdia
Alaior
El grup d'alumnes de l'assignatura Història i Cultura de les Illes Balears de 1r de Batxillerat de l'IES Josep Miquel Guàrdia d'Alaior, va realitzar un viatge a l'illa de Mallorca per a complementar i conèixer millor la realitat balear. El viatge en qüestió va tenir lloc els dies 17, 18 i 19 del passat mes de març, i amb aquesta crònica volen compartir amb nosaltres la seva experiència.
Dia 17
A les 6 del matí ens vam trobar tots els companys a l'aeroport, mig adormits però al mateix temps amb ganes de passar un viatge inoblidable, quan vam arribar a Mallorca, ens vam dirigir directament a l'hotel a deixar les maletes i a l'instant vam tornar a baixar per anar a visitar la Catedral de Palma. El que ens va cridar més l'atenció va ser el gran vitrall just a dalt de la capella principal i sobretot, la nova capella on, com era d'esperar va sorgir el debat de si els motius eren més adients per a una capella o per a un museu.
En sortir de la catedral ens sobrava una mica de temps abans de la pròxima visita que teníem programada, així que vam decidir anar a seure a una terrassa i prendre un refresc, en acabar vam anar a visitar el Parlament de les Illes Balears. A l'arribada se'ns va explicar un poc la història de l'edifici. Inicialment, l'edifici fou construït per una societat mallorquina del segle XIX, aquesta societat, anomenada Casino Balear, va fer construir aquest edifici al 1848. Al final de la construcció la societat es va fusionar amb una altra entitat mallorquina formant el "Círculo Mallorquín", format en gran part per burgesos i aristòcrates. Després de treure un premi important en la loteria de Nadal, els membres del Círculo Mallorquín van optar per ampliar l'edifici. Quan finalment al 1983 s'establí l'autonomia de les Illes Balears, aquest edifici es prengué com a seu del Parlament. I està declarat Bé d'Interès cultural (BIC).
De l'edifici podem destacar diferents sales:
-Biblioteca: És una biblioteca declarada Monument Històricoartístic, amb una gran quantitat de llibres, alguns amb uns quants segles, que es poden veure i consultar amb un permís previ. És l'única sala de tot l'edifici que conserva la seva funció inicial.
-Les escales de ferro i llautó, amb una característica pròpia, la de què durant la Guerra Civil va esser tot pintat de negre perquè no es convertís el llautó en bales.
- La sala de Presidència: la sala on la senyora Molt Hble. Mª Antònia Munar i Riutort té el seu despatx, com a presidenta del Parlament de la Comunitat Autònoma.
- La sala Vermella: Una sala decorada amb colors vermells, que es troba a devora de la sala de plens i serveix per a petites reunions i declaracions a la premsa durant les sessions plenàries.
Però sens dubte la sala "estrella" del Parlament és la Sala de Plens. En aquesta sala es reuneixen tots els membres elegits, a les eleccions autonòmiques, de tots els partits polítics setmanalment durant vuit mesos a l'any en dos períodes: de febrer a juny i de setembre a desembre. Actualment (des de les eleccions autonòmiques de 2007), el parlament de les Illes Balears està format per 28 membres del Partit Popular, 20 membres del Partit Socialista, 5 membres del grup Parlamentari Bloc per Mallorca i PSM-Verds, 3 membres d'Unió mallorquina i 3 membres del Grup Parlamentari Mixt. Gràcies a una coalició entre diferents partits polítics, el Partit Socialista va tornar al poder amb el Molt Hble. Francesc Antich i Oliver al capdavant.
La mesa està formada per cinc membres dels diferents partits polítics: la presidenta és Mª Antònia Munar i Riutort (Unió Mallorquina), la vicepresidenta primera és Aina Radó i Ferrando (Partit Socialista), el vicepresident segon és Pere Rotger i Llabrés (Partit Popular), el secretari primer és Eduard Riudavets i Florit (grup Parlamentari BLOC per Mallorca i PSM-Verds) i el secretari segon és Pere Palau i Torres (Partit Popular).
Fetes aquestes visites havíem d'anar a dinar, era tard, érem molts i no trobàvem lloc on hi capiguéssim tots i tampoc no ens posàvem d'acord sobre on anar, així que ens vam separar. Pel capvespre només havíem d'anar al Palau de l'Almudaina i això vam fer. Actualment, és el lloc on el rei celebra les recepcions oficials durant la seva estada a Mallorca a l'estiu.
L'edifici fou construït pels àrabs durant la seva estada i ho construïren sobre unes restes romanes de la ciutat de Palma de Mallorca. Però després de la conquesta cristiana els diferents reis anaren eliminant les diferents restes aràbigues.
En el seu inici, l'Almudaina es trobava davant de l'única entrada de Mallorca, actualment, degut a l'ampliació de la zona de port ja no té el mar al costat. Amb l'arribada del primer rei catalano-aragonès a Mallorca amb la reconquesta de les Balears, Jaume I el Conqueridor començà la renovació del palau. I aquest, al morir, va deixar al seu segon fill Jaume II el poder a l'illa, i fou coronat com a primer rei del Regne de Mallorca i establí allà la seva residència. Els següents reis de Mallorca (Sanç I i Jaume III) seguiren fent canvis dintre de l'Almudaina fins que el regne de Mallorca quedà anul·lat en la seva reintroducció dins de la Corona d'Aragó.
El palau de l'Almudaina té diferents parts que degut a la seva altura inicial (12 metres) foren esmitjades formant com a dos pisos (un superior i un inferior). Aquest fet es veu clarament, degut a que els arcs de volta del sostre només són a la planta superior i els arcs de les parets de la planta inferior estan tallats. Llavors hi ha la part descoberta des d'on s'observava la porta d'entrada de Mallorca.
Les torres eren pràcticament idèntiques (amb escales de caragol en el seu interior) excepte una que era buida i que en cas d'atac servia per a fugir més ràpidament.
El bany tenia i té una curiositat: a sobre del terra hi havia com una estructura de llenya que estava lleugerament alçada de terra i per sota hi passava l'aigua calenta, que en el contacte amb el terra fred desprenia el vapor. Una altra curiositat del bany és un mirall col·locat d'una forma que sembla que no és el lloc on es troba en realitat.
El Palau de l'Almudaina té dues torres una servia de residència del rei i una altra per a la reina. Aquestes dues torres s'unien per un passadís, que únicament obrien quan volien tenir descendència, ja que les unions matrimonials de l'època es feien amb fins d'unió territorial.
El Palau de l'Almudaina compta també amb una capella pròpia on tenien lloc misses i on es poden observar restes de la creu on fou penjat Jesucrist. Damunt de la capella hi ha un altre pis on es troben els despatxos de cadascun dels reis d'Espanya. I a sobre hi trobem encara un altre pis que serveix de residència per si hi ha d'haver alguna visita oficial que s'hagi d'allotjar.
A tot el Palau s'observen relíquies de l'època (taules, cadires) i còpies d'aquestes al mil·límetre. Però sobretot destaquen els quadres i els tapissos que són de la col·lecció privada dels reis d'Espanya. Aquests quadres i tapissos són del segle XVII i XVIII.
Després de totes les visites del dia va arribar el vespre tothom tenia ganes de festa així que tots els alumnes ens vam trobar a un habitació per comentar el dia i fer una mica de "xou".
Dia 18
Havíem d'anar a berenar a les 7 i com era d'esperar, amb la gresca de la nit anterior la majoria es va adormir, sort que el bus també va tenir un petit problema i va arribar una mica més tard. Un cop va arribar, ens varem dirigir a Alcúdia per veure les restes de la Ciutat romana de Pol·lèntia,. Actualment, s'estan excavant les restes, però s'està fent lentament, ja que només es té un 10% excavat, i només es tenen restes de tres cases, un Fòrum, que contenia un temple, i un teatre.
A partir del fòrum (una plaça) creixia la ciutat en carrers de cases paral·leles en forma horitzontal i vertical. El fòrum contenia les parts més importants de la ciutat entre els quals destacava el temple. Els temples eren recintes dedicats als deus (concretament a Júpiter, Juno i Minerva) i eren allà on els sacerdots realitzaven les seves cerimònies, els romans tenien l'entrada prohibida. El temple estava format per la façana, que tenia quatre columnes i unes escales per accedir-hi. A dintre, el temple es dividia en tres sales o cel·les. Tot el temple estava aixecat perquè es pogués observar des de qualsevol racó de la ciutat.
Com ja hem dit, a la ciutat s'hi distingeixen parts de tres cases, una de les quals es troba amb bones condicions tenint en compte la seva antiguitat. La casa tenia 460 m_ i diverses habitacions:
- Vestibulum: era l'entrada de la casa.
- Atrium: era un pati central, el qual accedia a la majoria de les habitacions (s'hi podia accedir des del Vestibulum).
- Culina: seria el que coneixem avui dia com la cuina, però amb moltes menys accessoris que en l'actualitat.
- Una petita habitació que servia de rebost.
- Una sala que la família llogava a algun treballador perquè pogués vendre els seus productes a tota la ciutat.
- Les cubícules: eren les habitacions dels membres de la família i per als esclaus.
- Triclinium: era el menjador de la casa. Per menjar, els membres de la família estaven estirats i anaven agafant el menjar com d'una espècie de taula.
- Impluvium: era una part del pati que es trobava destapada i recollia tota l'aigua de pluja que es guardava.
Per últim, també trobem el teatre de Pol·lèntia, que tenia una forma semicircular, i que tenia tres parts clarament diferenciades:
- La càvea: era una zona destinada al públic i tenia tres parts: la part baixa per als més rics o acomodats. La part mitjana per als pobres. I la part superior per a mares i nens.
- La zona de l'Orquestra, que era una zona reservada per a l'emperador i les autoritats.
- L'escena: era el lloc on es feia la representació.
Després de la vista a la ciutat romana vam tornar a agafar bus i cap a Montuïri on vam visitar el Museu Arqueològic de Son Fornés on tot i que la visita va estar molt bé estàvem esgotats. Va arribar després d'això l'hora de dinar i vam anar tots junts a un buffet lliure on ens vam trobar el guia del museu que acabàvem de visitar (...) Després de dinar vam tornar a agafar bus i cap al Castell de Bellver la visita no va ser excessivament llarga, per tant després vam poder anar al centre comercial de Porto Pi, allà alguns van aprofitar per anar de compres, altres es van estimar més anar al cine (...) I tot i que aquell dia estava planejat sortir de festa, la majoria es va fer enrere, era el segon dia i molts ja estàvem esgotats, però encara hi quedava un dia, tot i així, un cop a l'hotel ens vam tornar a reunir tots a una habitació.
Dia 19
Aquest dia ens vam poder aixecar una mica més tard, cosa que la majoria va agrair. La primera visita que vam fer va ser al Consolat de Mar, on Francesc Antich i Oliver té el seu despatx, la caminada per arribar-hi va ser "llarga" però per sort la visita, en aquest cas, tampoc es va fer excessivament pesada. A l'entrada del Consolat podem veure el que és la sala de recepció i a través d'una escala en forma el·líptica es pot accedir a la primera planta, a l'ull de l'escala hi ha una escultura del segle XVIII que representa a un navegant mallorquí, anomenat Jaume Ferrer.
A la planta superior s'hi situa una sala, on es reuneix l'equip de govern de les Illes Balears. Aquesta sala té vistes a la zona marítima. Hi destaca una gran taula, que serveix per a la realització de les reunions, i un tapís flamenc.
Al costat del Consolat de Mar, també trobem tres llocs importants que estan relacionades amb l'edifici: la capella, el jardí i la Llotja:
La capella: És una antiga capella destinada als mariners i mercaders, de fet, a la façana de la capella s'hi troba l'Àngel de la Mercaderia. A dins de la capella es poden observar sis arcs que es creuen en tres trams de volta, i que tenen en aquesta unió l'escut del regne de Mallorca i un altre de l'Àngel de la Mercaderia. A l'interior destaquen també els quadres de tots els presidents de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i un retrat dels reis d'Espanya.
El jardí: Aquest jardí es troba entre els distint edificis del consolat. En aquest jardí s'observen diferents arbres, una font central i una escultura de Joan Miró.
La Llotja: Aquest era un punt de reunió per mariners i treballadors. Aquesta llotja té una única sala amb sis pilars de pedra, i on tornem a trobar els trams de volta amb escuts del regne d'Aragó i de Mallorca i l'Àngel de Mercaderia. La llotja té dues finestres a cada paret de l'edifici que il·luminen tot l'interior. Fou construït i dissenyat per Guillem Sagrera un dels grans arquitectes mallorquins de la història.
Acte seguit ens vam dirigir als Banys Àrabs, ens va costar trobar-los perquè hi havia diversos carrers pels que s'hi podia arribar però nosaltres vam donar dues o tres voltes per la mateixa zona fins que finament ho vam demanar i vam aconseguir arribar-hi, en general creim que tots esperàvem trobar més cosa ja que sols hi havia el templarium (és a dir la sala on els vapors que s'hi desprenen no són excessivament calents però tampoc són els més "freds") i la zona que suposadament s'utilitzava de "gimnàs"... Després d'aquesta "petita decepció" vam anar a dinar. El capvespre vam anar al Museu d'Art Modern i Contemporani d'Es Baluard, on vam arribar un poc tard degut a què vam tenir molt poc temps per dinar i no sabíem massa com anar-hi, la part moderna en general ens va cridar molt l'atenció ja que a classe generalment s'estudia tot el món contemporani però en molt poques ocasions s'estudia els artistes actuals, apart d'això tot el que feia referència als artistes contemporanis també se'ns va explicar d'una manera molt diferent ja que en molt poques ocasions s'explica una obra amb aquesta al davant.
Després de la visita n'Es Baluard, vam recollir les maletes i cap a l'aeroport.
Finalment el viatge va acabar, vam arribar cansats, però en general satisfets...