TW
0

Susana Mora Humbert
Maó
Avui, dimecres 23 d'abril, celebrem la Diada de Sant Jordi. Aquesta, tradicionalment, a Catalunya, es celebra festejant el dia dels enamorats, i és costum que les parelles es regalin una rosa i un llibre. La diada té un caire reivindicatiu de la cultura catalana i molts balcons s'engalanen amb la senyera. A tota Barcelona es venen llibres i roses, però és a La Rambla on l'esdeveniment arriba a la seva màxima expressió. És tradicional promoure la venda de llibres amb signatures dels autors i fent un descompte al preu de venda. Però sobre tot cal destacar l'ambient festiu que genera la diada. Es realitzen activitats a les biblioteques i concerts als carrers que s'afegeixen a l'atrafegada agenda cultural de la ciutat comtal. Aquesta festivitat ha estat importada per la nostra illa, i seguint l'exemple de Catalunya en un dia com avui podrem trobar parades de llibres al carrer, actes especials a les biblioteques i activitats extraordinàries a les escoles.
Però, quin és l'origen d'aquesta festivitat?
Llegenda i tradició
Segons la tradició popular, Sant Jordi era un militar romà nascut en el segle III a la Capadòcia (Turquia). El sant, que servia sota les ordres de l'emperador Dioclecià, es va negar a executar un edicte de l'emperador que l'obligava a perseguir els cristians i per aquesta raó fou martiritzat i decapitat pels seus coetanis. Molt prest es va començar a venerar com a sant a la zona oriental de l'Imperi Romà i tot d'una aparegueren històries fantàstiques entorn a la seva figura.
La gesta de Sant Jordi i el drac es va fer popular a tota Europa cap al segle IX sota el nom de la "Llegenda Áurea" i va ser recollida per l'arquebisbe de Gènova, Jacopo de Varazze, més conegut com a jacobus de Voragine, el 1624, en el llibre "Llegenda sanctorum". En aquesta versió, però, l'acció transcorria a Libia.
La versió de la llegenda més popular a Catalunya, explica que a Montblanc (Conca de Barberà) hi vivia un drac terrible que causava destralls entre la població i el ramat. Per a amansir-lo, es sacrificava al monstre una persona escollida cada dia a sorteig. Un dia la sort va assenyalar la filla del rei, que hagués mort de no ser per l'aparició d'un jove cavaller amb armadura blanca que es va enfrontar al drac i el va matar. La tradició afegeix que de la sang vessada va néixer un rosal de flors vermelles.
D'aquí que a Catalunya el 23 d'abril sigui el dia dels enamorats -per l'heroica gesta del cavaller cap la princesa- i es regali una rosa vermella. Cal afegir que la coincidència de la festivitat de Sant Jordi amb el Dia del Llibre no té a veure res amb el Sant, es va començar a celebrar en tal dia des de l'any 1930 en commemoració de la mort d'escriptors tan importants com Miguel de Cervantes i Josep Pla.